|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Rechinii imobiliari portocalii au pus ochii pe Hotel Cindrel 

• RA-APPS scoate la vânzare 733 de imobile

 

Rechinii imobiliari portocalii au pus ochii pe Hotel Cindrel

 

• afaceriştii portocalii fac coadă la sucursala de la Olăneşti a RA-APPS, la directoarea Maria Bercea, pentru a-i intra în graţii şi a porni cu şansa întâi la licitaţie

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a primit acordul Guvernului sa scoata la vanzare 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 active, la un pret de pornire care va fi stabilit de experti autorizati, prin licitatie publica cu strigare la care vor putea participa si actualii demnitari. Mandatul pentru inceperea procedurilor de vanzare a fost acordat in sedinta de miercuri a Guvernului, prin ordonanta de urgenta. În cazul in care pretul de pornire stabilit de catre experti va fi mai mic decat valoarea de inventar a imobilului, va fi luata in calcul aceasta valoare de inventar.

La licitaţii poate participa oricine şi va câştiga… cine trebuie

La licitatie va putea participa orice persoana interesata, inclusiv parlamentari, ministri si alti demnitari, care nu are datorii fata de RA-APPS si nu se afla intr-un litigiu cu regia, transmite Mediafax.    

Lista celor 733 imobile scoase la vanzare va putea fi completata ulterior cu alte 108 active a caror situatie juridica actuala nu este clarificata, daca situatia acestora va fi rezolvata.    

Nu vor fi scoase la vanzare casele destinate fostilor sefi de stat ai Romaniei.    

In proiectul de buget pentru anul viitor, Guvernul si-a propus sa incaseze 706 milioane lei (164 de milioane euro) din vanzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmand sa creasca de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru acest an.    

Potrivit proiectului bugetului de stat, veniturile din vanzarea unor bunuri apartinand domeniului privat al statului sau a unitatilor administativ-teritoriale se vor ridica la 706 milioane de lei. Surse guvernamentale au confirmat pentru MEDIAFAX ca suma reprezinta estimarea privind incasarile din vanzarea imobilelor RA-APPS.    

Guvernul a anuntat in septembrie ca pregateste vanzarea unor locuinte de serviciu aflate in administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), sustinand ca procedura va fi derulata prin licitatie deschisa cu strigare, iar casele vor fi cedate la un pret care nu va cobori sub cel al pietei stabilit de evaluator.    

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, declara atunci ca procedura va fi una transparenta, iar principiul de baza va fi acela ca vanzarea va fi realizata prin licitatie deschisa cu strigare, iar pretul nu va fi mai mic decat pretul pietei stabilit de evaluator.    

„Prin imobilele care vor fi vandute vorbim in principiu despre imobile locuinte de serviciu”, a spus oficialul guvernamental.    

La acel moment, surse oficiale spuneau ca intentia este ca regia sa ramana la un moment dat in administrare doar cu locuintele de protocol destinate inaltilor demnitari.    

Regia Protocolului de Stat detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari ori chiar de rudele acestora.    

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.     

Demnitari înalţi vor cumpăra imobile RAAPPS la preţuri de nimic

Pe lista imobilelor scoase la vanzare de RAAPPS au fost incluse si spatii folosite de mai multi ani de diferite fundatii si organizatii neguvernamentale, dar si apartamente ocupate inca de fosti demnitari ai regimului comunist, precum si hotelurile Triumf din Bucuresti si Mara din Sinaia, clubul Floreasca si peste 20 de vile din statiuni montane si de pe litoral. La aceste adrese locuiesc ministri precum Daniel Funeriu, Gheorghe Ialomitianu, fosti ministri precum Cseke Attila, europarlamentari precum Adrian Severin, fundatii precum „Renasterea” condusa de Mihaela Geoana, vicepresedintele AVAS Ionela Pop Bruchental, directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, inspectorul general al Politiei Romane, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, procurorul general al DNA, presedintele Agentiei Domeniilor Statului, fostul procuror general al Romaniei Tanase Joita, fosti demnitari ai regimului comunist sau de dupa 1990, precum Serban Nicolae sau Stefan Andrei (ministru de Externe in perioada comunista).


Pe aceeasi lista se regasesc doua apartamente din str. Constantin Prezan nr.4, adresa la care au locuit, la un moment dat, in aceeasi perioada, Adrian Nastase, Traian Basescu si Nicolae Vacaroiu. La acea vreme, parterul era ocupat de Traian Basescu, etajul 1 de Adrian Nastase si etajul 2 de Nicolae Vacaroiu. Ulterior, Nastase si Basescu s-au mutat.
Pe lista au fost incluse si imobilul cu garajul aferent din strada Starostescu nr. 3, ocupat de presedintele Senatului, Mircea Geoana, dar si imobilul din strada Campineanu 3A in care functioneaza si firma fiicei secretarului general al Guvernului, Daniela Andreescu.


Simultan, alte bunuri au fost scoase din baza de protocol a statului si pregatite pentru vanzare, printre care active ale complexului Scrovistea, mai multe vile din comuna Snagov, inclusiv Casa Taraneasca, centrul de conferinte club-bazin din Neptun, complexul Doina din Neptun, birourile din centrul Capitalei inchiriate Asociatiei 21 Decembrie.

Hotel Cindrel în vizorul oamenilor de afaceri din Vâlcea (OK)

Acestora li se adauga si alte bunuri imobiliare, precum terenul in suprafata de peste 3.000 metri patrati aferent hotelului Robinson din Predeal, complexul balnear Bradul din Covasna, minihotelul Covasna din localitate, Cabana Vanatoreasca cu terenul aferent de 1.600 metri patrati din Sinaia, vila Belvedere din Baile Herculane, complexul Cindrelul din Păltiniş (aflat în administrarea Sucursalei Olăneşti – Vâlcea a RAAPPS), complexul Dunarea impreuna cu hotelul Dacia din Neptun-Olimp, restaurantul Ambasador din Neptun, hotelul Victoria din Cluj-Napoca, complexul agroindustrial Apahida, hotelul Gloria din Suceava, pensiunea Palace din Slanic-Moldova, casa de oaspeti Bradet din Suceava, precum si mai multe vile din Predeal, Neptun, Mamaia, Eforie Nord. 

Menţionăm că Hotelul Cindrel, aflat în directa coordonare a directorului Sucursalei Olăneşti, Maria Bercea, estre cel mai luxos hotel din staţiunea Păltiniş. Complexul hotelier are patru stele şi a beneficiat în ultimii ani de investiţii de peste trei milioane de euro. Deja rechinii imobiliari cu patalama de membru de partid portocaliu şi-au îndreptat privirile spre această afacere, deosebit de profitabilă în condiţiile în care preţul de pornire al licitaţiei va fi unul mult subevaluat.. Deţinem informaţii că oameni de afaceri vâlceni, apropiaţi ai actualei conduceri a PDL Vâlcea, şi-au manifestat interesul să participe la licitaţia pentru Hotel Cindrel. De altfel, unii dintre aceştia au mai perfectat în trecut afaceri extrem de păguboase pentru statul român cu RAAPPS. „Ziarul de Vâlcea“ va monitoriza îndeaproape această situaţie.

Trebuie precizat că toate aceste bunuri, care urmează să fie vândute de RAAPPS, folosite de institutii publice, ambasade, partide sau au alte destinaţii sunt inca evaluate de stat la doar 226 milioane euro, stabilit pe baza bilantului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piata reala a proprietatilor.    

Leave a Response