Directorul Centrului de Vârstnici Bălceşti, acuzat că agresează pacienţii
Directorul Centrului de Vârstnici Bălceşti, acuzat că agresează pacienţii
Bătrânii din Centrul Vârstnici Bălceşti care nu respectă regulamentul intern sunt bruscaţi şi chiar loviţi de către directorul unităţii. Iar dacă mai şi comentează sau ameninţă că reclamă sunt alungaţi din instituţie. Nistor Popa de 62 de ani şi Constantin Jorăscu de 81 de ani au stat în centru aproximativ două luni şi susţin că de nenumărateori au fost ţinta ieşirilor nervoase ale directorului Gabriel Popescu. „Am plecat prin oraş fără bilet de voie. Directorul a venit după mine şi a început să mă împingă şi să strige. În cameră mi-a dat câteva perechi de palme peste faţă.
Când vorbeam prea tare mă lovea peste ceafă ca să tac. Nu puteai să zici nimic că te pocnea imediat”, susţine Nistor Popa, din localitatea Bălceşti.
Mersul încet şi nesigur ajutat de-o cârjă al lui Constantin Jorăscu, fost cadru militar în aviaţie, îl scotea din sărite pe directorul Popescu. „Mă făcea bou, urla la mine şi mă împingea ca să merg mai repede. Avea un comportament tare urât, ţipa, jignea pe oricine nu stătea drept în faţa lui. După mintea aia a lui ar trebui să stăm smirnă, ca la grădiniţă. Sunt bătrân, orb, bolnav. Fizic sunt o epavă, dar am mintea limpede şi nu accept să îşi bată cineva joc de mine”, spune demn Constantin Jorăscu.
Bătrân orb, trimis cu autobuzul de unde a venit
Supărat că bătrânii l-au reclamat la poliţie şi primărie, directorul i-a dat afară din cămin şi i-a trimis înapoi de unde au venit cu autobuzul. „Unul dintre foştii nostri beneficiari de la Bistriţa se deplasa greu şi era nevăzător şi obligatoriu ar fi trebuit să fie însoţit de un cadru medical. Nu trebuia trimis singur înapoi cu autobuzul aproape 80 de kilometri. Pe drum se putea întâmpla orice”, a declarat Nicoale Badea, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea.
Şi Gheorghe Preoteasa a fost agresat verbal de către director, însă pe el nu l-a dat afară pentru că nu a avut unde să îl trimită.
Cadrele sanitare se tem de mania directorului
La toate ieşirile nevoase ale şefului centrului au asistat si angajaţii care şi ei au parte de acelaşi tratament. Trei dintre infirmiere au povestit câteva dintre episoadele în care directorul îi pălmuia şi îmbrâncea pe bătrâni. „Am văzut cu ochii mei cum îi loveşte pe bătrâni, dar nu pot să spun nimic pentru că dă şi în mine. Iar dacă îl reclam mă dă afară. Câteva dintre asistente au preferat să plece pentru că le brusca şi le vorbea urât. Se crede stăpîn pe plantaţie”, spune o angajată care a vrut să-şi păstreze anonimatul.
Neagă acuzaţiile
Directorul Gabriel Popescu neagă că ar fi violent cu vârstnici şi angajaţii, dar recunoaşte că mai are izbucniri nervoase. „Sunt un temperament sangvin, dar nu i-am lovit, poate i-am smucit mai tare când i-am ridicat de pe jos beţi fiind. Îl păcăleau pe pazinc şi se duceau la cârciumă şi se îmbătau. Atunci ridicam tonul la ei pentru că vomitau şi făceau pe ei, dar nu am lovit pe nimeni, niciodată. Nu ştiu câtă credibilitatea au nişte bătrâni care nu prea ştiu de ei. Am greşit doar când am decis să-i trimit pe cei doi cu autobuzul la Bistriţa, nu trebuia să fac aşa”, a declarat directorul căminului.
Popescu a mai spus că nu i se pare drept ca locurile în cămin să fie ocupate de nişte oameni cu probleme de sănătate şi comporatment a căror pensie nu acoperă taxa obligatorie de 600 de lei pe lună în timp ce alţi bătrâni cumsecade şi cu pensi mari stau pe liste de aşteptare. „Să se ducă acolo unde au stat şi până acum şi unde le-au fost tolerate beţiile”, a concluzionat directorul.
Gabriel Popescu doreşte ca bătrânii care locuiesc în căminul din Bălceşti să se poarte exemplar. „Eu nu sunt de acord ca ei să plece din cămin, să consume alcool, să intre în vorbă cu localnicii pentru că nu am chef să primesc reproşuri din partea consilierilor locali care nu au fost de acord cu înfiinţarea căminului”, a spus şeful unităţii.
„Nu poţi şi nu e drept să-i selectezi”
Directorul DGASPC Vâlcea, care are în subordine mai multe cămine de bătrâni în judeţ susţine că şeful unei instituţii nu îşi poate alege beneficiarii. „Bătrânii nu sunt nişte floricele pe care le aşezi în glastră tu după cum ai chef. Sunt oameni, unii dintre ei sunt mai sprinteni şi au nevoie de mişcare, nu-i poţi ţine închişi că doar nu sunt în spital. Alţii au deja mari probleme de sănătate sau sunt alcoolici şi pe măsură ce trece timpul starea lor fizică se degradează. Nu poţi şi nu e drept să-i selectezi”, a mai spus Nicolae Badea.
Centrul Vârstnici Bălceşti se află în subordinea Consiliului Local, iar primarul a promis că va analiza reclamaţiile venite din partea bătrânilor. Căminul a fost înfiinţat în urmă cu trei luni în incinta fostului spital orăşenesc Bălceşti desfiinţat de către Ministerul Sănătăţii. Are o capacitatea de 65 de locuri, dar până în prezent sunt ocupate doar 50. Taxa plătită de bătrâni este de 600 de lei pe lună, iar diferenţa până la 1.400 de lei este suportată de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
(www.evz.ro)