|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Liderul UNPR Vâlcea, deputatul Dan Constantin Mazilu, lucrează pentru electorat 

• Minorii ar putea fi sponsorizaţi ca să-şi continue studiile

Liderul UNPR Vâlcea, deputatul Dan Constantin Mazilu, lucrează pentru electorat

Deputatul UNPR, Constantin Mazilu, acordă electoratului său în Parlament aceeaşi atenţie ca şi în colegiul Bălceşti. Progresistul a iniţiat încă trei proiecte de lege prin care va îmbogăţi legislaţia românească, corijând, pe de altă parte, şi anumite aspecte legislative deja existente. Parlamentarul urmăreşte atât modificarea legislaţiei privind mandatul tutoror aleşilor locali, precum şi pe cea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. De asemenea, acesta a găsit soluţia prin care minorii sunt încurajaţi să-şi continue studiile.

Deputatul progresist Constantin Mazilu vrea să elimine din legea privind statutul aleşilor locali, acele prevederi care fac posibile unele confuzii sau neclarităţi în procesul de aplicare şi în interpretarea corectă a actului normativ. Parlamentarul doreşte ca prin iniţiativa sa legislativă primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene să fie obligaţi să demisioneze din partidele pe lista cărora au candidat pentru funcţiile publice respective, imediat ce şi-au preluat mandatul. ” Înregimentarea politică a primarilor şi a preşedinţilor Consiliilor Judeţene în funcţie lasă loc interpretărilor privind deciziile luate la nivelul administraţiilor pe care le au în subordine, în privinţa cheltuirii banului public. Cu ajutorul actului normativ pe care îl propun spre dezbaterea şi adoptarea Parlamentului voi corija şi această situaţie” şi-a argumentat Mazilu demersul legislativ.

Faci miting, îţi strângi mizeria!

România este printre puţinele state europene care nu are o legislaţie prin care să se reglementeze problema deşeurilor lăsate în urmă de manifestanţii care participă la mitinguri. Deputatul colegiului Bălceşti, progresistul Constantin Mazilu, a iniţiat un proiect de act normativ prin care rezolvă şi această problemă. „Organizarea mitingurilor, a marşurilor, a demonstraţiilor sau a procesiunilor va atrage după sine, pe lângă obligaţiile deja stipulate în textul Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, şi plata unei taxe pentru curăţarea zonei sau a traseelor folosite de manifestanţi, ori asigurarea salubrizării respectivelor perimetre chiar de către cei care s-au ocupat de iniţierea manifestului”, se arată în expunerea de motive a legii promovate în Parlament de Mazilu. „Instituirea taxei de salubrizare are doar în subsidiar protejarea resurselor financiare ale administraţiilor publice locale destinate igienizării. În fapt, proiectul de act normativ urmăreşte atât responsabilizarea celor care participă la adunările publice privind păstrarea curăţeniei şi a ordinii, precum şi impunerea normalităţii în privinţa modului în care deşeurile rezultate nu sunt colectate selectiv, conform legilor în vigoare, ci la grămadă.

Prin prezentul poiect de act normativ, organizatorii mitingurilor pot alege să facă singuri curăţenie după manifestanţi, fără a mai plăti taxa de salubrizare pentru mitinguri la primării. Însă, în această variantă, iniţiatorii manifestaţiilor trebuie să depună la administraţiile locale, odată cu solicitarea pentru autorizarea adunărilor respective, şi o garanţie financiară care va consfinţi obligaţia acestora de a salubriza zona sau traseele folosite. Stabilirea acestor norme reprezintă aşadar un demers firesc pentru societatea românească”, a mai completat deputatul progresist. Concret, organizatorii oricărui tip de adunări publice pot alege să plătească o taxă de salubrizare a zonei pe care o pichetează sau a traseelor pe care le parcurg, sau să depună o garanţie la autorităţile locale pe care şi-o vor putea recupera în termen de 5 zile lucrătoare de la data salubrizării ariilor respective. Cuantumul garanţiei depuse de organizatorii mitingurilor, marşurilor, demonstraţiilor sau procesiunilor, ori, după caz, taxa de salubrizare trebuie să fie stabilite de autorităţile locale care eliberează autorizaţia pentru desfăşurarea adunărilor publice.”

Bani din mediul privat pentru studii

„Din cauza problemelor economice, de după 1990, România nu mai înregistrează decât foarte puţine rezultate la olimpiadele şcolare internaţionale sau naţionale. De asemenea, lipsa banilor părinţilor îi determină pe copiii care excelează la diverse discipline să nu-şi pună suficient de bine în valoare abilităţile sau chiar să-şi abandoneze studiile. Din aceste motive am iniţiat această lege prin care doresc să-i ajut pe copiii fără posibilităţi să-şi poată dezvolta potenţialul, beneficiind prin sponsorizare de fondurile care le sunt necesare”, îşi argumentează Constantin Mazilu proiectul de lege cu care va amenda Legea sponsorizării. Prin legea deputatului de Bălceşti, oricine va putea sponsoriza studii de orice fel prin încheierea unui contract între cele două părţi prin care se va specifica obiectul, durata şi valoare acestuia, cu posibiliatea de a fi prelungit. „Sumele destinate sponsorizării studiilor, respectiv cele necesare pentru şcolarizarea, întreţinerea, cazarea, transportul, masa elevului, vor fi scutite de plata impozitului pe venit”, se mai arată în proiectul de lege.

(Mesagerul de Vâlcea)

Leave a Response