|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Handbal feminin, Campionatul Mondial 

Croaţia – România 28-27 (15-18)
Au arbitrat: JOHANSSON Michael şi KLIKO Jasmin (ambii din Suedia)
Spectatori 300

Marcatoare:
România – Chirilă 6 goluri, Fiera 5, Nechita 4, Brădeanu 4, Manea 3, Amariei 3, Ardean Elisei 2;

Croaţia – Penezici 6 goluri, Franici 5, Zebici 4, Tatari 3, Milanovici 3, Horvat 2, Gace 2, Jezici 2, Pusici 1.

 

Handbal feminin, Campionatul Mondial

Stop joc pentru România
n tricolorele s-au oprit în optimile competiţiei după un final dezastruos de turneu final

Victorii chinuite cu Tunisia şi Congo. Egal ruşinos cu Japonia. Înfrângere fără drept de apel în faţa Braziliei. Record negativ contra Franţei, înfrângere la 19 goluri diferenţă. Toate aceste contraperformanţe puteau fi şterse cu buretele în cazul în care naţionala României de handbal feminin trecea de Croaţia, în optimile Campionatului European. Chiar dacă specialiştii le creditau pe croate cu prima şansă, speranţele românilor erau mari, mai ales că echipa tricoloră îşi învinsese adversara în ultimele şase dispute.

Binişor până la pauză

„O să aratăm o altă faţă, vom lupta până la epuizare”, spuneau fetele lui Voina înainte de meciul eliminatoriu. România a început, din nou, mai slab, a fost condusă în primele minute, chiar şi la trei goluri diferenţă: 5-2 în minutul 6. Apoi, până la pauză parcă am văzut cu renaşte o naţională care acum un an câştiga medaliile europene de argind după o finală mică în faţa Danemarcei, ţară organizatoare. Româncele s-au strâns bine în apărare, au apăsat pe acceleraţie în atac şi rezultatele s-au văzut. Poarta a mers şi ea, cât de cât, pentru prima dată la acest mondial. Chirilă, Fiera, Brădeanu şi Manea au pus umărul în faza ofensivă şi România avea un avans de trei goluri la pauză 18-15 şi speranţe de calificare mari cât roata carului.

Minute de coşmar

Debutul părţii secunde a meciului a avut darul să ne liniştească. Croaţia a părut că nu mai poate ţine ritmul, România a mărit avantajul: 19-15 şi a ratat un contraatac. Din acel moment au urmat minute de coşmar. Tricolorele s-au blocat, ca un dozator plin de fise. Ex-iugoslavele au marcat de cinci ori consecutiv, au răsturnat situaţia de pe tabelă în timp ce Voina se zbătea ca un leu în cuşcă. Totuşi, după ce meciul s-a interrupt timp de mai bine de 20 de minute, din cauza unei căderi de tensiune la instalaţia de iluminat, România şi-a revenit şi cu cinci minute înainte de final avea un avantaj de două goluri: 27-25. Deja ne gândeam dacă Norvegia poate fi răpusă şi ea în sferturi. Şi poate ajungem şi în semifinale. Visul a durat puţin, tricolorele parcă au adormit, din nou, Croaţia a răsturnat, din nou, rezultatul de pe tabelă şi cu un minut înainte de final era 28-27. În loc să se arune în atac şi să ducă jocul în prelungiri, elevele lui Voina şi-au bătut joc de fiecare secundă şi gongul final le-a găsit prăbuşite pe parchetul sălii din Brazilia, obosite şi nervoasă că aă scăpat printre degete o victorie pe care au avut-o în mână. România termină mondialul undeva la capitolul „diverse”, nu va mai juca meciuri de clasament şi nu poate sălta mai sus de locul 13.

Voina va fi demis?

După deznodământul turneului final din Brazilia, revine pe tapet posibilitatea schimbării din funcţie a selecţionerului Radu Voina. „Toţi suntem vinovaţi pentru acest rezultat, inclusiv eu. M-a deranjat atitudinea echipei în primul rând. Am avut şi doar opt zile pentru pregătirea CM. Am fost remorca Oltchimului şi din păcate minusul de la Mondiale se poate răsfrânge acum şi asupra clubului. Aducem un antrenor din străinătate. Gata şi cu Voina, dar şi cu Tadici, care văd că s-a transformat în lider de sindicat. La vremuri noi, mergem în haine noi”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu. De partea cealaltă, selecţionerul spune că nu s-a pus problema ca echipa să aibă ca obiectiv câştigarea de medalii mondiale: „Cred că aţi văzut meciul, am făcut un meci în urma căruia nu am ce să le reproşez fetelor. Doar în mintea unora era să câştigăm o medalie, dar obiectivele noastre erau mai aproape de realitate. Am avut meciuri care nu ne-au ajutat să jucăm această partidă. Echipa noastră atâta poate deocamdată, ne lipsesc nişte elemente de care aveam nevoie. Probabil că asta ne este valoarea, haideţi să luăm etalon acest meci cu Croaţia, fetele s-au luptat mult. Echipa noastră n-a fost la înălţimea la care se aştepta”

Greu să ajungem la Jocurile Olimpice

Federaţia Internaţională de Handbal a anunţat oficial că România va participa la turneul preolimpic de califiocare la competiţia care va avea loc anul viitor, la Londra. De fapt, accederea la Jocurile Olimpice a fost şi obiectivul pe care l-au avut ma mondiale Voina şi compania. Din păcate, este greu de realizat. În turneele preolimpice, şase echipe provin de la Mondiale, iar alte şase ca reprezentante ale continentelor. Două dintre cele opt repezentative calificate în sferturile CM, Norvegia şi Brazilia, au deja biletele pentru Londra. În acest caz, celelalte şase echipe din sferturi, Rusia, Croaţia, Danemarca, Angola, Franţa şi Spania, au acces în turneele preolimpice. Campioana mondială se va califica direct, caz în care şi Suedia prinde locul 9 şi „eliberează” României primul loc cuvenit Europei. Dacă Norvegia ia titlul, atunci Suedia este la Londra, fără a mai juca în luna mai. Europa va avea două locuri dacă ia titlul mondial în Brazilia, caz în care şi Muntenegru intră în calificări. Şi Olanda mai speră la turneul preolimpic, dar trebuie ca Angola să câştige Cupa Africii, moment în care Muntenegru merge în turneele din 25-27 mai prin CM, de pe poziţia a zecea. România va juca pentru calificarea la Londra, probabil într-o grupă cu Rusia, Franţa, Danemarca sau Spania (gazdă), Croaţia, Suedia sau Muntenegru (a doua echipă de la CM) şi Japonia, reprezentanta celui de-al patrulea continent.

Rezultatele optimilor de finală:

România – Croaţia 27-28
Koreea – Angola 29-30
Rusia – Silanda 30-19
Norvegia – Olanda 34-20
Muntenegru – Spania 19-23
Suedia – Franţa 23-26
Danemarca – Japonia 23-22
Brazilia – Costa de Fildeş 35-22

Programul sferturilor de finală:

Rusia – Franţa
Norvegia – Croaţia
Angola – Danemarca
Spania – Brazilia

Leave a Response