|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Angajatorii care încadrează ucenici primesc de la AJOFM Vâlcea o subvenţie lunară de 300 lei pentru fiecare persoană 

• Pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani, funcţie de nivelul calificării,

Angajatorii care încadrează ucenici primesc de la AJOFM Vâlcea o subvenţie lunară de 300 lei pentru fiecare persoană

De curând a fost aprobata Legea nr. 106/2011 pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.279/2005, privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr 234/2006. Prin noua lege a uceniciei, Ministerul Muncii isi propune sa ii ajute pe tinerii si muncitorii nevoiti sa isi schimbe profesia, intr-un context economic din ce in ce mai complicat, sa se angajeze.
Prin contractul de ucenicie, angajatul poate obtine un loc de munca , cu o durata intre un an si 3 ani de zile. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul, nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica. La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.

„Noua legea a uceniciei simplifica procedurile pentru angajatori. In vechea legislatie, angajatorii erau nevoiti sa aiba autorizatii speciale ca sa incheie astfel de contracte, iar maistrii sa fie atestati. In plus, prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia. Trebuie sa aiba, in schimb, o experienta profesionala de cel putin 5 ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie. Pentru angajator, principalul avantaj ramane faptul ca primeste o suma egala cu 60 la suta din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr 76/2002.Astfel, pe durata contractului angajatorul primeste 300 de RON pe luna. Potrivit art.39, costurile care tin de evaluarea ucenicului sunt suportate de angajator. Acesta trebuie sa organizeze evaluarea intr-un centru autorizat cu cel putin 45 de zile inainte de data incetarii contractului. Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

Un rol important in activitatea ucenicului ii revine coordonatorului de ucenicie, care este desemnat de angajator. Acesta trebuie sa indeplinesca cumulativ urmatoarele conditii: sa detina calificarea pentru ocupatia/calificarea pentru care se organizeaza programul uceniciei; sa aiba o experienta profesionala, in ultimii 10 ani, de cel putin 5 ani in ocupatia pentru care este necesara calificarea pentru care se organizeaza programul de ucenicie la locul de munca; sa nu aiba caziei judiciar; sa fie apt din punct de vedere fizic si psihic. Daca anumiti angajatori din judetul Valcea doresc sa incadreze ucenici, cu subventionarea locului de munca, acestia vor trebui sa se adreseze cit mai repede AJOFM Valcea pentru a primii toate detaliile necesare in vederea respectarii actelor normative care reglementeaza activitatea de ucenicie. Prin acoperirea de la bugetul asigurarilor de somaj a unei parti din costurile salariale pe care le face angajatorul prin incadrarea de ucenici, statul urmareste facilitarea insertiei pe piata muncii a tinerilor cu pregatire din zona productiva si care fie nu mai doresc sa-si continue studiile fie situatia lor financiara impune acest lucru”, a precizat Dumitru Nicu Cornoiu, directorul AJOFM Vâlcea.

Leave a Response