Frima Forestcov rămâne cea mai apreciată firmă românească din domeniul exploatării lemnului
• Virgil Covercă este mândru pentru că
Frima Forestcov rămâne cea mai apreciată firmă românească din domeniul exploatării lemnului
Virgil Covercă, patronul companiei Forestcov, este omul strategiilor şi al faptelor. Cea mai importantă carte de vizită a sa o constituie realizările întreprinse la crearea, extinderea şi modernizarea fabricii din comuna Păuşeşti Otăsău. Această unitate de producţie este unică pe plan naţional şi oricând poate concura cu oricare altă fabrică de gen din Europa şi din lume. Poziţia pe care a câştigat-o Virgil Covercă nu l-a absolvit de sarcini; din contră l-a obligat la mai multă muncă şi timp petrecut la firmă, unde îi este alături şi familia.
• Domnule patron, câţi angajaţi aveţi la companie?
Virgil Covercă: „Peste 350 de oameni activează în acest moment în cadrul firmei. Suntem cei mai apreciaţi din România în domeniul exploatării de material lemnos. De 5 ani suntem clasaţi pe locul întâi în Top Profit România, iar în judeţul Vâlcea ocupăm locul întâi pe ramură . Activitatea noastră nu este deloc uşoară, ba chiar extrem de dificilă, având în vedere masa lemnoasă cu densitate mare dar şi condiţiile grele de acces în zonele de exploatare”.
• Practic, cum se desfăşoară întregul ciclu de exploatare şi livrare?
Virgil Covercă: „Începem cu tăierea lemnului din pădure, curăţarea de crengi şi îndepărtarea rădăcinilor, după care urmează operaţiunea de transport şi depozitarea în cadrul fabricii de prelucrare. În fabrică este locul unde se realizează adevărata sortare şi clasificare pe grupe de calitate a lemnului. Tot aici are loc prelucrarea şi pregătirea materialului lemnos în vederea transportării către marii producători de mobilă din Europa sau de pe alte continente”.
• Aţi realizat o fabrică ce se întinde pe mai multe hectare, aţi dotat-o cu utilaje şi tehnologie de ultimă generaţie. Aveţi o familie şi oameni de încredere. Vă consideraţi un om puternic?
Virgil Covercă: „Oricine poate fi puternic dacă lasă ceva bun în urma sa. Eu aveam 4 ani, când, împreună cu sora mea, am rămas orfani de tată. Tata era singur la părinţi, aşa că după deces, sora a rămas cu mama, iar eu am fost luat de bunicii tatălui meu. Îmi amintesc că în anul 1960 bunicul a fost arestat de comunişti şi eu am fost nevoit să mă duc în prima zi de şcoală, când eram în clasa I, fără el. Comuniştii ne-au luat tot, de la clădiri, pământ, grădini, animale, utilaje, am mai rămas decât cu casa şi curtea. Bunica îmi zicea în duminici şi de sărbători: «Dragul mamei, hai la Dumnezeu! Ne cheamă, aceasta este calea către împărăţia cerurilor. Să ne mulţumim cu puţin, că lăcomia stomacului răceşte credinţa şi împietreşte inima». Astfel, eu am trăit cu bunicii, munceam împreună şi mergeam şi la biserică tot împreună”.
• Bunicii au fost cei care v-au format pentru viaţă, ce ne-aţi putea spune despre ei?
Virgil Covercă: ,,Prezentul şi viitorul fiecărui om depind de importanţa pe care o acordă trecutului. Mergeam în sărbători cu bunicii la Mănăstirea Surpatele unde era colţişorul nostru de rai. Bunicii au trecut la Domnul şi se află în acel loc tainic al acestei mănăstiri pe care au iubit-o mult. În memoria lor, am ctitorit Bisericuţa Paraclis, am refăcut acoperişurile la chiliile măicuţelor şi multe altele. Vin cu propunerea să mergem într-una din zile la acest aşezământ religios care trezeşte admiraţia oricărui vizitator, pentru ca acest sentiment de mulţumire vie să fie împărtăşit şi cititorilor dumneavoastră!”
(Octavian Avram)