Ionel Giuran, de la afaceri imobiliare suspecte, la “afaceri
• Mărirea şi decăderea patronului de la ONILSERV SRL
Ionel Giuran, de la afaceri imobiliare suspecte, la „afaceri” în cadrul PC Vâlcea (I)
Nicu Trandafir
După ce recent am relatat despre faptele la limita penalului ale controversatului om de afaceri conservator Nicu Gheorghe, continuăm astăzi să prezentăm alte „fapte de vitejie” făcute de un alt membru marcant al PC Vâlcea, însuşi preşedintele Ionel Giuran. Acest Ionel Giuran este patron la firma ONILSERV SRL şi în urmă cu un an a ajuns în Partidul Conservator, adus de mână de fostul preşedinte Mircea Stănculescu şi de Nicu Gheorghe. Primii bani, Ionel Giuran i-a făcut din speculaţiile cu suprafeţe de teren din Râmnicu Vâlcea şi împrejurimi, după care şi-a deschis o spălătorie chimică pe strada Republicii (vizavi de Spitalul Judeţean Vâlcea). După nici patru luni de la intrarea în PC Vâlcea, Ionel Giuran ajungea preşedintele acestui partid, cu sprijinul mai mult decât suspect al organizaţiilor locale din Nicolae Bălcescu şi Frânceşti, care au venit la Conferinţa de alegeri din luna mai 2011 cu câte 50 de delegaţi, deşi nu aveau decât 10-20 membri conservatori. Se aude că, de fapt, Ionel Giuran ar fi omul implantat de PDL cu scopul de a distruge la Vâlcea partidul lui Dan Voiculescu, iar conducătorul „de facto” a ajuns să fie… eternul Nicu Gheorghe, care îl are la mână pe Ionel Giuran cu diverse sume de bani împrumutate.
Cât priveşte afacerile, Ionel Giuran a ajuns aproape de limita falimentului, după ce în urmă cu câteva luni învârtea pe degete câteva sute de mii de euro. În ultimi ani, Ionel Giuran a excutat mai multe lucrări de asfaltare la câteva primării din Vâlcea (printre care şi Ioneşti) în valoare de mai multe sute de mii de euro, dar nici până astăzi acesta nu şi-a recuperat banii. Este celebru scandalul de corupţie de care şi-a legat numele fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, de cei doi oameni de afaceri vâlceni, Marian Lepădatu (celălalt asociat din firma ONILSERV SRL) şi Ionel Giuran. Firma celor doi are de recuperat de la Primăria Ioneşti aproape 3 milioane de lei, bani pe care Călin Stoia îi dădea asigurări lui Bujorel Bold, bun prieten cu Lepădatu, că îi va recupera din fondul de rezervă al Guvernului, sugerând că are o influenţă ridicată în rândul reprezentanţilor Executivului. Aşadar, prieteni la cataramă, Ion Bujorel Bold i-a cerut lui Călin Stoia să-l ajute pe Lepădatu pentru ca vâlceanul să-şi recupereze suma de bani, din fondul de rezervă al Guvernului, de la Primăria Ioneşti. Demersul denunţătorului s-a realizat în numele reprezentanţilor ONILSERV SRL, care erau interesaţi în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008-2009. Călin Stoia i-a comunicat denunţătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcţionarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10% din valoarea totală a sumei solicitate. Cu toate acestea, Primăria comunei Ioneşti nu a primit în anii 2010 şi 2011 sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
„Mărinimia” lui Ionel Giuran nu a avut margini, astfel că în luna mai 2008 l-a cooptat în firmă pe Vasile Marian Lepădatu. Potrivit unui act adiţional publicat în Monitorul Oficial partea a IV-a nr. 2480 din 6 mai 2008, Ionel Giuran, în calitate de asociat unic al ONILSERV SRL la acea dată, a hotărât următoarele: se majorează capitalul social, de la 500 lei la 120.500 lei, cu suma de 120.000 lei, aport în numerar, prin compensarea creanţei pe care asociatul unic Ionel Giuran o are faţă de ONILSERV SRL; se cooptează în societate, ca asociat şi administrator, Vasile Marian Lepădatu, din Călimăneşti (administratorii societăţii Ionel Giuran şi Vasile Lepădatu pot lucra atât împreună cât şi separat, durata mandatului administratorilor fiind nelimitată); Ionel Giuran cesionează 6.025 părţi sociale a câte 10 lei fiecare, împreună valorând 60.250 lei, reprezentând 50% din capitalul social, lui Vasile Marian Lepădatu; societatea va funcţiona cu asociaţii Ionel Giuran şi Vasile Lepădatu; capitalul social în valoare de 120.500 lei, este împărţit în 12.050 părţi sociale a câte 10 lei fiecare, distribuite în mod egal între cei doi asociaţi. Va urma!