Alegerile anticipate, visul unei nopţi de iarnă
Alegerile anticipate, visul unei nopţi de iarnă
Mircea Mărgărit (www.criterii.ro)
Aşa cum este construită democraţia româmească, opoziţia nu are nici o pîrghie pe care să o folosească activ pentru provocarea alegerilor anticipate, cu excepţia moţiunilor de cenzură, care sînt inutile, atunci cînd Puterea are majoritatea parlamentară.
Excluzînd cazurile excepţionale, alegerile anticipate constituie, de fapt, un instrument prin care partidul de guvernămînt îşi prelungeşte mandatul, profitînd de popularitatea de care încă se bucură la electorat şi organizînd alegeri înainte de termen.
Pentu asta însă trebuie să fie întrunite simultan două condiţii: înfrîngerea în alegerile la termen să fie (aproape) sigură şi victoria în anticipate să fie, la fel, (aproape sigură).
Altfel, e absurd să crezi că un partid va organiza alegeri la jumătatea mandatului său, doar ca să predea puterea opoziţiei.
Prin cîştigarea anticipatelor, partidul de guvernămînt va sta la putere 2+4 ani, în locul celor 4 normali şi nicidecum nu va organiza anticipate ca să stea la guvernare doi ani.
Aşadar, un guvern care are majoritate parlamentară nu poate fi obligat să organizeze alegeri anticipate.
Aşa e democraţia şi e bine că e aşa, pentru că altminteri, dacă Opoziţia, oricare ar fi ea, ar avea şi alte instrumente de demitere a guvernului, nimic nu ar împiedica folosirea lor şi cînd e cazul şi atunci şi mai ales atunci cînd nu e cazul.
Pentru PD-L, alegerile anticipate în acest moment ar însemna, probabil, pierderea puterii în favoarea sovieticilor uselişti, variantă care se exclude din start.
În concluzie, PD-L nu poate fi obligat să organizeze alegeri anticipate.
Ce vedem de cîteva săptămîni sînt doar încercările Opoziţiei exasperate de a provoca mişcări de stradă care să oblige, în mintea instigatorilor, plecarea guvernului Boc. Guvernul Boc nu va pleca, se va remania, va fi aceeaşi Mărie cu altă pălărie, dar îşi va duce mandatul la termen, indiferent de ce se strigă în stradă şi pe la televiziuni.
Va fi poate un alt prim ministru, dar anticipate nu vor fi.
Faptul că de la un protest civic pro-Arafat s-a ajuns, pe scurtătură, la demisii şi alegeri anticipate – cum şi cine a dus protestele într-acolo nu mai comentăm, că se ştie – este o dovadă că trebuie să ne felicităm că opoziţia, oricare ar fi ea, nu are alte instrumente prin care să demită guverne.
Dacă ar fi suficiente strigătele şi pancartele activiştilor, nimic nu i-ar împiedica pe pedelişti, după ce pierd puterea, să iasă în stradă şi să ceară plecarea guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.
Opoziţia cere ACUM anticipate, pentru că acum stă bine în sondaje, după ce a stat foarte bine şi după ce manifestaţiile de stradă au evidenţiat faptul că românii s-au săturat şi de USL.
Simplu, Opoziţia manevrată de la Moscova bate fierul cît mai este cald. La toamnă, cînd lumea îşi va fi dat seama că împăratul lor umblă în pielea goală, lucrurile vor sta cu totul altfel.