|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Directorul Roibu spune că OLTCHIM ar putea fi privatizat până la finele lunii iulie 

Directorul Roibu spune că OLTCHIM ar putea fi privatizat până la finele lunii iulie

• Roibu a mai adăugat că ideea cu managementul privat nu e oportună

Combinatul Chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea ar putea fi privatizat până la sfârşitul lunii iulie, a declarat, sâmbătă seara, directorul general al societăţii, Constantin Roibu. „Anunţul pentru privatizarea pachetului de 54,8% pe care îl deţine statul la Oltchim a fost deja publicat. Cei care doresc să cumpere pachetul de acţiuni au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi pregăti documentarea, iar cei care doresc reintegrarea cu rafinăria de la Piteşti trebuie să ia legătura cu Petrom-ul pentru a o cumpăra. După ce vor face documentarea, potenţiali investitori vor depune ofertele, iar pe baza acestora MECMA face caietul de sarcini pentru licitaţia finală. În acest timp se face conversia creanţei AVAS în acţiuni. Procesul de conversie poate dura deci vreo trei luni şi după asta se va trece efectiv la licitaţia finală. La finele lunii iulie, Oltchim ar fi privatizat”, a declarat Roibu la un post de televiziune local. Roibu spune că în procesul conversiei creanţelor în acţiuni, preţul pe acţiune va avea o valoare nominală de 0,1 lei, în timp ce pe bursă valoarea unei acţiuni este de 1,2 -1,3 lei.

Referitor la privatizare, Roibu a declarat că trei investitori au părut interesaţi de societatea vâlceană: „Este vorba de o companie din Rusia, una din Emiratele Arabe şi un fond. Din punctul meu de vedere un fond de investiţii intră pentru 3-5 ani de zile. Interesul lor nu este să investească mult, ci atât cât să pună societatea pe profit şi apoi să vândă. Un investitor strategic din Rusia sau Emirate are rezerve de ţiţei proprii. Prin conductele care leagă Piteştiul de Marea Neagră intră ţiţei la rafinărie, prelucrezi apoi prin petrochimie produci produse petrochimice în România, adică direct în UE. Pe când dacă produci acolo în Rusia sau Emirate produse petrochimice, trebuie să plăteşti taxe vamale ca să intri cu ele în UE. Repet, am încredere într-un investitor care negociază cu Petrom şi pentru preluarea rafinăriei, de fapt asta este garanţia că Oltchimul ar intra pe mâini bune. Unul care vrea doar Oltchimul s-ar putea să vrea doar să-l taie”.

Potrivit managerului general, valoarea combinatului este de aproximativ 100 de milioane de euro: „Trebuie spus că în acest moment Oltchim are toate taxele către stat achitate. Dacă cineva va cumpăra Oltchim cu petrochimia de la Piteşti şi cu rafinăria de la Petrom ar putea ajunge la o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de euro, adică o creştere a PIB-ului cu 2%. Din 1992 şi până acum au fost investiţi la Oltchim 400 de milioane de euro. În 1992, cifra de afaceri a combinatului era de 76 de milioane de euro, în 2008 cifra de afaceri era 528 de milioane euro. Deşi am funcţionat în ultimul an numai cu o parte din instalaţii tot am avut o cifră de afaceri de 390 de milioane de euro”. Managerul combinatului a mai declarat că între Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Craiova se poate crea un triunghi unde ar putea apărea fabrici legate de industria auto din Piteşti şi Craiova şi de Oltchim, având în vedere că „dintre cele 75.000 de tone de mase plastice pe care le foloseşte Renault, jumătate din ele vin de la Oltchim”. Roibu a mai adăugat că ideea cu managementul privat nu e oportună: „Ar putea fi un fiasco, mai ales că acum este deja deschis procesul de privatizare. Am auzit în presă că un manager privat ar avea un salariu de 60.000 de euro. În acest caz, cât dai salariu celorlalţi directori – economic, financiar, tehnic. Rămân la fel, sau le dai şi lor un 40-45.000 de euro. Dacă le dai lor cât le dai celor din subordinea lor. S-a gândit cineva la asta?”.


Sursa: Agerpres

Leave a Response