|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Oraşul Călimăneşti are un primar de nota 10: Ilie Amuzan 

• Centrul de Expoziţii Oltexpo s-a transformat în cel mai mare laborator de fizică din ţară

Oraşul Călimăneşti are un primar de nota 10: Ilie Amuzan

Primarul din Călimăneşti, ing. Ilie Amuzan, iniţiat numeroase proiecte, a reprezentat oraşul şi judeţul cu demnitate la întâlnirile de lucru pe care le-a avut în ţară şi străinătate, a organizat festivităţi care au făcut din oraşul Călimaneşti un loc de referinţă ce a dus la atragerea de turişti şi investitori în zonă. Un astfel de eveniment a avut loc la finele săptămânii trecut, când Centrul de Expoziţii Oltexpo s-a transformat în cel mai mare laborator de fizică din ţară, cu ocazia concursului „Evrika”. Deschiderea a avut loc vineri, la Casa de cultură „Florin Zamfirescu” din oraşul Călimăneşti. La eveniment au fost prezenţi primarul Ilie Amuzan, şefa Inspectorarului Şcolar Vâlcea, Gabriela Ene, elevi şi cadre didactice din toată ţara. S-au acordat premii, menţiuni şi premii speciale de către Societatea Română de Fizică, facultăţile de fizică din România, institute de cercetare din ţară şi străinătate, în cadrul cărora se studiază fizica şi astronomia. „Evrika” a adus o premieră absolută în calendarul competiţional şcolar naţional. A fost prima probă practică în care şi-au testat sincron cunoştinţele de fizică sute de şcolari din clasele VII-XII. Probele de laborator şi teoretică, programate sâmbătă, 17 martie, s-au desfăşurat în Sala Bălcescu a Centrului de Congrese şi Expoziţii Oltexpo, singura locaţie care putea întruni condiţiile logistice optime pentru desfăşurarea unei probe de o asemenea anvergură. Organizatorii concursului au fost: Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Vâlcea, inspector şcolar prof. Larisa Scârlea, Grupul Şcolar Călimăneşti, prof. Mihai Sandu (binecunoscut în lumea fizicii ca autor de culegeri de probleme), Primăria Călimăneşti şi Şcoala „Şerban Cantacuzino”.

La Seaca se va construi un parc eolian pe o suprafaţă de 3 hectare

După festivitatea de premiere, primarul din Călimăneşti, ing. Ilie Amuzan, ne-a spus că face toate eforturile pentru a construi, în parteneriat public-privat cu o societate americană, un parc eolian de mărime medie în localitate. „De fapt, firma americană Renewable Energy Solutions LLC aparţine unor români, ambii oameni de ştiinţă, profesori la Universitatea din Maryland SUA şi respectiv Universitatea Transilvania. Compania este specializată în producţia de turbine eoliene cu ax vertical, iar obiectul parteneriatului public-privat reprezintă constituirea unui parc eolian de mărime medie, având drept scop asigurarea producţiei de energie regenerabilă care să deservească oraşul Călimăneşti, utilizând o tehnologie extrem de eficientă. Având în vedere că la baza sunt de profesie inginer energetician vă imaginaţi că ştiu exact ceea ce vreau să fac. Proiectul va permite crearea de noi locuri de muncă. Călimăneştiul se află între cele patru oraşe din Europa (Berlin, Tirana şi Marsilia) care vor avea parcuri eoliene. Noi am demonstrat că avem potenţial şi am pus la dispoziţia UE pentru acest proiect 30.000 de metri pătraţi de teren la Seaca. După realizarea acestui proiect locuitorii din localităţile Berislăveşti, Sălătrucel, Dăeşti, Bujoreni, Muereasca, Călimăneşti şi, eventual, Brezoi vor plăti la jumătate pentru energie decât plătesc în prezent”, a mai spus primarul Amuzan.

Toate cele şase localităţi care aparţin de Călimăneşti beneficiază de alimentarea cu gaze naturale. Locuitorii din Călimăneşti, Căciulata, Jiblea Veche, Jiblea Nouă, Păuşa şi Călimăneşti sat şi-au văzut visul cu ochii şi sunt racordaţi la reţeaua de alimentare cu gaze naturale. Edilul din Călimăneşti susţine că finalizarea proiectului de introducere a gazelor naturale în cele şase localităţi enumerate anterior este de fapt o compensaţie peste timp. „Finalizarea acestui proiect este o compensaţie peste timp. De fapt acest proiect a fost început în 1992, pe vremea când Sabău era primar şi apoi a ajuns prefect, iar verişorul mamei mele era ministru. S-a primit o aprobare de introducere a gazelor, însă acest lucru s-a efectuat numai pe nişte străduţe. În anul 2009 am semnat contractul de reluare a investiţiei cu cei de la Transgaz Mediaş, care gestionează lucrarea. Pe această cale ţin să mulţumesc domnului Iulian Iancu, şeful Comsiei Energetice din Parlamentul României pentru că a făcut lobby şi ne-a fost prelungită licenţa”, a mai menţionat primarul Amuzan.

Lucrările la „Mirajul Oltului” vor începe în acest an

Un alt proiect major ce va fi demarat în acest an de primarul din Călimăneşti, ing. Ilie Amuzan, este „Mirajul Oltului”. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul de intervenţie 5.2 Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice, şi are două componente – aquaparcul şi parcul de agrement Jiblea. În parcul acvatic şi centrul de relaxare Călimăneşti se vor amenaja un complex SPA, zonă vestiare, saună şi masaj, grupuri sanitare cu duşuri, piscină; la parter foyer acces, windfang-uri acces, scară şi lift panoramic; la etaj va fi construită o sală de fitness, vestiare cu duşuri şi grupuri sanitare, iar în exterior vor fi amenajate o piscina pentru adulţi, o piscina cu apă termală tot pentru adulţi, o piscina pentru copii, tobogane de apă, vestiare publice cu duşuri şi grup sanitar, birouri administrative, cameră pompe, anexe depozitari şezlonguri, vestiar personal cu duş şi grup sanitar şi o parcare pentru 60 de locuri. 

Potrivit proiectului, parcul de agrement şi sport Jiblea presupune amenajarea de alei şi drumuri carosabile, alei pietonale, pistă de role, două terenuri de sport sintetice, cabină vestiare şi toalete ecologice, debarcader ponton pentru agrement şi un loc de joacă pentru copii. În staţiune se vor construi trei debarcadere pe râul Olt – Jiblea, insula Ostrov şi Izvoare Căciulata. În aceeaşi sumă intră şi achiziţionarea unui vaporaş de croazieră. Primarul Ilie Amuzan a precizat că acest proiect are ca obiectiv îmbunătăţirea şi diversificarea ofertei de agrement pentru turiştii din staţiune; îmbunătăţirea promovării imaginii zonei la nivel naţional şi internaţional; creşterea numărului de vizitatori români şi străini; creşterea atractivităţii ariei cu potenţial balnear natural; crearea de facilităţi pentru investitorii privaţi şi, nu în ultimul rând, crearea de noi locuri de muncă în contextul general de creştere a şomajului. „Aşteptam de mult această zi. Tot ce se va construi aici – complex SPA, piscine, debarcader – înseamnă începutul turismului de alt tip la Călimăneşti. Staţiunea nu mai va miza doar pe turismul social, cel subvenţionat, deoarece tinerii vor veni aici”, a declarat Ilie Amuzan. Valoarea totală a proiectului este de 35 milioane de lei, valoarea eligibilă a proiectului este de 22,15 milioane de lei, din care 11 milioane de lei asistenţă nerambursabilă de la Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi 11 milioane de lei, contribuţia Consiliului Judeţean. Proiectul are o perioada de execuţie de 31 de luni, având ca dată scadentă 27 noiembrie 2013.

(Octavian Avram)

Leave a Response