|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Privatizarea OLTCHIM a intrat în linie dreaptă, odată cu publicarea anunţului de vânzare 


Privatizarea OLTCHIM a intrat în linie dreaptă, odată cu publicarea anunţului de vânzare

Petre Coman

Săptămâna trecută, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a dat publicităţii anunţul cu privire la vânzarea a 54,8% din capitalul social al OLTCHIM SA, printr-o metodă combinată: negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic. Potenţialii ofertanţi sunt înştiinţaţi că, pe parcursul derulării procesului de privatizare, este posibilă modificarea capitalului social şi, implicit, a pachetului de acţiuni oferit spre vânzare, ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţei AVAS asupra SC Oltchim SA. În acest caz, Ministerul Economiei, prin OPSPI, va vinde întreg pachetul de acţiuni pe care îl va deţine în mod corespunzător în urma modificării capitalului social. De asemenea, potenţialii ofertanţi mai sunt înştiinţaţi că, în scopul eventualei integrări verticale a activităţilor SC Oltchim SA şi a rafinăriei Arpechim Piteşti, fără a condiţiona în nici un fel procesul de privatizare a SC Oltchim SA şi actuala ofertă, au opţiunea, via OPSPI, să negocieze direct cu OMV Petrom, corelat din perspectiva sinergiilor identificate cu procesul de privatizare SC Oltchim SA, termenii unei posibile achiziţii de la OMV Petrom a activelor rafinăriei Arpechim.

Potrivit anunţului oficial al OPSPI, vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de MECMA la SC Oltchim SA va avea următoarele etape: cumpărarea dosarului de prezentare; posibilitatea efectuării propriei analize diagnostic prin accesarea Camerei de Date Electronice şi efectuării de vizite la sediul societăţii; prezentarea de către potenţialii ofertanţi a unor oferte preliminare si neangajante; discuţii cu potenţialii ofertanţi pe baza ofertelor preliminare şi neangajante; organizarea unei licitaţii cu ofertă în plic. Preţul de ofertă va fi stabilit la un moment ulterior şi făcut public printr-un nou anunţ publicitar, cu cel puţin 30 de zile înainte de organizarea licitaţiei cu oferta în plic. Tot la acel moment va fi anunţat şi cuantumul garanţiei de participare la licitaţie. Accesul la date şi informaţii suplimentare este permis pe baza achitării unei taxe de acces direct la date şi informaţii, în condiţiile precizate în Hotărârea de Guvern nr. 577/2002 şi în dosarul de prezentare. Persoanele fizice sau juridice interesate vor avea de plătit următoarele sume: taxa de acces direct la date şi informaţii – în sumă de 5.456 lei; dosarul de prezentare – în sumă de 5.456 lei; taxa de participare la licitaţie – în sumă de 5.456 lei. 

Pentru participarea la negocierile pe baza ofertelor preliminare şi neangajante sau pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic este obligatorie cumpărarea dosarului de prezentare. Eliberarea dosarului de prezentare se va face după creditarea contului OPSPI cu suma reprezentând contravaloarea acestuia. Pentru participarea la licitaţie, potenţialii ofertanţi vor depune la sediul OPSPI, situat în Bucureşti, în plic sigilat, documentele de participare, astfel cum sunt prevăzute în Secţiunea C a dosarului de prezentare, cel mai târziu cu o zi lucrătoare înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei cu ofertă în plic, dată ce va fi comunicată prin intermediul unui nou anunţ publicitar. Conform prevederilor Legii nr. 137/2002, nu pot participa la procesul de privatizare persoanele fizice sau juridice, române ori străine, care au avut contracte de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate cu oricare instituţie publică implicată şi care au fost reziliate din cauze imputabile acestora printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabiIă sau ca efect al condiţiilor de rezoluţiune stipulate în contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni, precum şi cei care înregistrează datorii bugetare restante. Depunerea ofertelor preliminare şi neangajante se va face la sediul OPSPI, până la data de 17 aprilie 2012. Pe baza discuţiilor cu potenţialii investitori şi a negocierii ofertelor preliminare şi neangajante se va redacta o formă finală a proiectului de contract de privatizare, formă ce va fi inclusă în dosarul de prezentare actualizat. În urma publicării noului anunţ publicitar, dosarul de prezentare actualizat poate fi achiziţionat şi de către potenţiali ofertanţi care nu au depus oferte preliminare şi neangajante.

Doar companiile PCC SE şi TISE au depus oferte pentru cumpărarea Oltchim

Până la momentul anunţării privatizării, doar două companii şi-au anunţat intenţia oficială de a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni de la SC Oltchim SA: este vorba de societatea Petro Carbo Chem SE şi compania TISE, controlată de gigantul rus Gazprom. „În contextul acordului recent anunţat între Fondul Monetar Internaţional şi Ministerul Economiei din România, care indică faptul că privatizarea SC Oltchim SA urmează a fi finalizată până la sfârşitul lunii aprilie 2012, PCC SE îşi reiterează interesul de a participa la anunţata privatizare a SC Oltchim SA. Interesul de a participa la privatizarea SC Oltchim SA a fost exprimat de către PCC SE în numeroase scrisori trimise către AVAS şi Ministerul Economiei încă din anii 2007 şi 2008. Acest interes a continuat de-a lungul ultimilor cinci ani şi a fost confirmat în mod deschis şi repetat de către PCC SE în numeroasele scrisori transmise Ministerului Economiei pe parcursul anilor 2009, 2010 şi 2011. PCC SE doreşte să îşi reconfirme interesul de a participa la apropiata privatizare a SC Oltchim SA. PCC SE salută acordul încheiat între FMI şi autorităţile române privind finalizarea procesului de privatizare a SC Oltchim SA până la sfârşitul lunii aprilie 2012 şi aşteaptă cu interes să ia parte la acest proces. PCC SE crede cu tărie că privatizarea este cea mai bună soluţie pentru SC Oltchim SA, singura care poate garanta viitorul şi dezvoltarea companiei”, se arată într-un comunicat de presă al PCC. În acest moment, compania PCC SE deţine deja 18,31% din acţiunile SC Oltchim SA. 

În cursul lunii noiembrie 2011, fostul ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a întâlnit cu o delegaţie a companiei ruse TISE, o companie care este interesată în achiziţionarea pachetului majoritar pe care statul român îl va vinde la SC Oltchim SA. Delegaţia rusă a fost condusă de directorul general TISE, Karen Galustyan. În cadrul discuţiilor, reprezentanţii TISE şi-au arătat disponibilitatea de a cumpăra pachetul majoritar de la SC Oltchim SA şi de a continua investiţiile, în vederea retehnologizării. Fostul ministru Ion Ariton le-a prezentat calendarul de privatizare a SC Oltchim SA, care prevede finalizarea procesului în 30 aprilie 2012, şi a invitat compania rusă să participe la licitaţia ce va fi organizată. TISE este o companie de producţie şi investiţii în domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, înfiinţată în 2003, la Moscova. Printre acţionarii săi se află companiile Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz, ultima fiind o subsidiară deţinută în totalitate de gigantul rus Gazprom. „Compania este interesată în achiziţionarea pachetului majoritar pe care statul român îl va vinde în aprilie 2012 la SC Oltchim SA. TISE şi-a arătat disponibilitatea de a cumpăra SC Oltchim SA şi de a continua investiţiile, în vederea retehnologizării”, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

S-a completat componenţa consiliului de administraţie

În data de 14 martie 2012, Consiliul de Administraţie de la SC Oltchim SA l-a numit, ca administrator provizoriu, pe Adrian Cătălin Bulboacă, confirmarea sa în funcţia de administrator urmând să aibă loc într-o viitoare şedinţă a adunării generale a acţionarilor. Adrian Cătălin Bulboacă (42 de ani) este licenţiat în drept al Universităţii Bucureşti, deţine o diplomă MBA în domeniul internaţional bancar obţinută în cadrul City University of Seattle, Washington, SUA şi este autorul a numeroase lucrări, studii şi articole publicate în reviste de specialitate cu privire la aspecte de drept românesc sau privind mediul investiţional din România. Începând cu anul 2007, Adrian Cătălin Bulboacă este Managing Partner al societăţii civile de avocatură Bulboacă&Asociaţii, firmă a cărui fondator este şi care se situează în prezent în topul celor mai importante entităţi de profil din România. Anterior, Adrian Cătălin Bulboacă a condus departamentul bancar şi financiar (2001-2006) şi pe cel de energie (2001-2003) din cadrul biroului local al casei de avocatură internaţionale Linklaters. Adrian Cătălin Bulboacă a deţinut, consecutiv, poziţiile de associate şi senior associate al biroului local al casei de avocatură internaţională Taylor Joynson Garrett în perioada 1996-2001 şi a activat în calitate de consultant juridic în cadrul Băncii Comerciale Ion Ţiriac, între 1993-1996. 

Adrian Cătălin Bulboacă are o vastă experienţă în domeniul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii şi a coordonat proiecte importante la nivel naţional, precum privatizarea Petrom, dar şi tranzacţii private precum transferul de către OTP Ungaria a diviziei sale de asigurări din România către societatea Groupama, vânzarea de către General Electric a unei participaţii în cadrul Banc Post SA şi respectiv Pater Bank SA, sau achiziţia de către OTP Bank a Băncii Comerciale RoBanK şi altele. „Există o obligaţie implicită a fiecărui profesionist din mediul privat de a-şi aduce contribuţia sa şi la bunul mers al statului român, acceptarea poziţiei de administrator la o societate cu capital majoritar de stat fiind o formă particulară de îndeplinire a acesteia. Acesta este motivul pentru care am dat curs invitaţiei cabinetului Ungureanu de a mă implica în lunile următoare în ceea ce înseamnă privatizarea SC Oltchim SA pentru economia românească”, a declarat Adrian Cătălin Bulboacă. Aducerea unui specialist în tranzacţii de fuziuni şi achiziţii (M&A) în consiliul de administraţie face parte din strategia statului de pregătire a privatizării SC Oltchim SA. Recent, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Karoly Borbely, a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie de la SC Oltchim SA, în locul lui Constantin Dascălu, consilier al fostului ministru al Economiei, Ion Ariton. 

În şedinţa consiliului de administraţie din data de 6 martie 2012, administratorii SC Oltchim SA au luat act de demisia lui Constantin Dascălu din funcţia de administrator şi preşedinte al CA. Faţă de această situaţie, în conformitate cu prevederile Legii 31/1990, precum şi cu cele ale actului constitutiv al SC Oltchim SA, administratorii au ales dintre administratorii în funcţie pe Karoly Borbely pentru calitatea de preşedinte al consiliului de administraţie. Înlocuirea lui Dascălu de la compania de stat vine în contextul demisiei recente a premierului Emil Boc care a fost urmată de o remaniere a celor mai mulţi miniştri din fostul Guvern. Constantin Dascălu, care a ocupat anterior funcţia de consilier al fostului ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost numit în septembrie anul trecut şef peste SC Oltchim SA, la cererea acţionarului majoritar, Ministerul Economiei. Noul preşedinte al SC Oltchim SA, Karoly Borbely, a fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei în perioada decembrie 2007-decembrie 2008 şi din ianuarie 2010 ocupă funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Tot în luna septembrie din 2011, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA, el demisionând la scurt timp după aceea.

Leave a Response