|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Primarul din Tetoiu s-a spânzurat pentru a nu fi judecat greşit de localnici 

Din bileţul de adio reiese această concluzie:

Primarul din Tetoiu s-a spânzurat pentru a nu fi judecat greşit de localnici

• Se pare că la mijloc este vorba şi de un şantaj exercitat de o firmă de construcţii din Piteşti

Gheorghe Popa, primarul localităţii vâlcene Tetoiu, a fost găsit spânzurat marţi dimineaţă, pe malul râului Sasa, la circa 100 de metri de casa sa. Victima a fost găsită de doi localnici, care au văzut maşina primarului în apropierea râului Sasa, care traversează comuna. 

Se pare că Gheorghe Popa, de 60 de ani, şi-a pus capăt zilelor din cauza unei firme care a construit mai multe poduri în comuna pe care edilul o administra. Firma care l-ar fi şantajat pe primarul Gheorghe Popa se numeşte Ro-Construct şi este din Piteşti. Aceasta a construit două poduri în comună, pentru care a încasat 1,5 milioane de lei. EVZ a aflat că în buzunarul hainei primarului s-a găsit un bilet pe care scria că a fost şantajat de firma care construia un pod în comună şi că acest lucru i-a distrus viaţa. Informaţia a fost furnizată de Emil Antonie, vărul primar al edilului din Tetoiu, şi care a ajuns printre primii la locul sinuciderii. Biletul se află la poliţişti, care nu au dorit deocamdată să facă nici un comentariu. 
În biletul găsit, primarul spune că a fost victima unui şantaj din partea unei firme de construcţii, pe care o plătise prea mult, iar la controlul Curţii de Conturi s-a descoperit că nu există lucrări efectuate în valoare de 200.000 de lei. Practic, devizele nu acopereau această sumă şi s-a ordonat recuperarea banilor plătiţi nejustificat. 
Neoficial, se vehiculează că firma care lucrează la reabilitarea podului din Tetoiu ar fi solicitat suplimentarea decontărilor cu 200.000 de lei. Încă nu se ştie care ar fi fost mijloacele folosite în presupusul şantaj. Primăria Tetoiu a intrat în litigiu cu firma Ro-Construct, dar primarul Popa se afla într-o situaţie fără ieşire. 
De aceea se vehiculează că a fost şantajat de firma de construcţii, care nu voia să înapoieze cei 200.000 de lei, conform www.evz.ro
Apropiaţii spun că în ultimele două săptămâni, primarul era extrem de abătut. Doar fratele mai mare al primarului, Ionel Popa,  a acceptat să ne citească câteva fragmente din scrisoarea pe care primarul a lăsat-o înainte să îşi pună capăt zilelor. «(….) Am avut cinci luni de coşmar. Am greşit la amenajarea pieţei centrale pe care n-am terminat-o. Mă veţi judeca greşit că am furat. Nu e adevărat! Colegii mei m-au lăsat să greşesc. (…) Unii mă bârfesc pe la colţuri» a scris, printre altele, Gheorghe Popa în biletul său.  „În sufletul lui a fost o tensiune teribilă care l-a îndemnat la un astfel de gest. A avut o viaţă grea, el călca rufele, el spăla, soţia era paralizată, în urma unui accident vascular survenit cu mulţi ani în urmă. Concediu de odihnă niciodată, nu a plecat nicăieri. Îşi iubea nepoţelul enorm de mult, se juca cu el. Toate problemele de familie şi cele de la serviciu, unde nu a avut suportul necesar, l-au făcut să clacheze. Mesajul care l-a lăsat nu este unul adresat familiie, ci doar pentru comunitate, cea pentru care el s-a sacrificat”, spus fratele său mai mare.
Apreciat de localnici
Potrivit www.adevarul.ro, gestul de a se spânzura al lui Gheorghe Popa i-a luat prin surprindere pe localnicii din Tetoiu. „Un primar aşa de bun ca el nu a avut localitatea în ultimii 40 de ani. A scos comuna la lumina. Avem drumuri asfaltate, dispensar medical cum nu gaseşti în alte părţi, grădiniţe moderne, a făcut proiecte şi a construit poduri acolo unde cele vechi erau luate de ape. Am lucrat cu el şi înainte de a fi primar. Un om extraordinar, de profesie economist şi expert contabil. A terminat Facultatea de Ştiinţe Economice la Craiova. Era căsătorit, iar soţia sa, ingineră, avea o paralizie pe o parte. Nu putea decât să se deplasaze în jurul casei. Are o fată căsătorită, asistentă la Râmnicu Vâlcea, şi un nepoţel. Gestul lui ne-a uimit pe toţi”, ne-a spus Constantin Drăgănescu, consilier local.
Gheorghe Popa a dispărut de luni dimineaţă, de la ora 11.00, când a plecat de la primărie fără să anunţe unde se duce. Seara, familia a intrat în alertă, văzând că nu mai vine acasă şi a început să-l caute. L-au găsit abia marţi-dimineaţă, nu departe de casă, atârnând de un anin. Lângă copac se afla maşina sa personală, un Logan, cu cheile în contact. Gheorghe Popa se afla la al doilea mandat, era membru PNL şi oamenii din comună îl apreciau ca un bun gospodar, începând mai multe investiţii în infrastructură.
Ce spune Raportul Curţii de Conturi
În raportul Curţii de Conturi aferent anului 2010, la Unitatea Administrativă Tetoiu scrie negru pe alb: „Nu au fost respectate prevederile Legii nr.273/2006, art.14, 23 şi Instrucţiunile din 2 iulie 2008, emise de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Locuinţelor, de aplicare a unor prevederi din Hotărârea Guvernului nr.28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii, întrucât: au fost înscrise date nereale de către SC Ro Construct Center SRL Piteşti, în situaţiile de lucrări aferente construcţiei a două poduri de pe raza localităţii, respectiv cantităţi de materiale al căror consum nu se justifică sau suplimentarea unor lucrări pentru care nu s-a putut face dovada executării lor efective. Prejudiciul total estimat este de 292 mii lei.” 
Constructorul: Primăria Tetoiu ne este datoare
Cu toate acestea, Şerban Roşulescu, directorul firmei Ro-Construct din Piteşti a declarat că au fost efectuate lucrări în avans şi că Primăria mai este datoare cu 168.000 lei: „Este greşit cum au calculat cei de la Curtea de Conturi, dar acest lucru îl vom tranşa în instanţă. Primul pod din comună l-am finalizat, dar nu a fost făcută recepţia. S-a încheiat doar un proces verbal de predare-primire. La cel de-al doilea, din Măneasa, care făcea parte din acelaşi proiect, noi am efectuat lucrări în avans în valoare de 450-460 mii lei, dar Primăria Tetoiu nu ne-a decontat aceşti bani, motiv pentru care am şi oprit lucrările. La terminarea celui de-al doilea pod, ar fi urmat să reglăm aceste sume şi dacă scădeam suma care a avansat-o Curtea de Conturi, tot mai are să ne dea Primăria din Tetoiu destui bani. De aceea noi nu ne-am supărat că ne-au acţionat în instanţă, ei cerând să le dăm aceste sume avansate de Curtea de Conturi, cheş. Ele trebuie reglate. Dacă din lucrările în valoare de 460.000 mii lei făcute în avans, constructorul podurilor ar scădea suma de 292.000 lei, cât a constatat Curtea de Conturi ca fiind „execuţii fictive”, Primăria Tetoiu tot ar mai fi datoare cu 168.000 de lei.”

 

Leave a Response