Primarul Ion Stoican a organizat impecabil Zilele comunei Costeşti “La obârşie, la izvoare”
Primarul Ion Stoican a organizat impecabil Zilele comunei Costeşti “La obârşie, la izvoare”
Vineri şi sâmbătă, 20 şi 21 aprilie, în comuna Costeşti a avut loc sărbătoarea sub genericul “La obârşie, la izvoare”, ediţia a VII-a. Astfel, vineri, 20 aprilie, orele 8.00-12.00, la Biserica 44 de izvoare a avut loc slujba de sfinţire a apei în cadrul Sărbătorii ÔÇ£Izvorul Tămăduirii”, oficiată de preotul Ioan Mladin, iar între orele 12-14 a fost masa creştinească la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi. Sâmbătă, 21 aprilie, la Trapeza Mănăstirii Arnota, cu începere de la ora 10.00, s-a desfăşuarat colocviul pe tema “Comuna Costeşti – trecut, prezent şi în perspectiva dezvoltării europene”. La eveniment au participat istorici, oameni de cultură şi artă, manageri implicaţi în economia judeţului, fii ai comunei. Moderatorul acţiunii a fost prof. Elena Stoica. Apoi, la ora 19.00, la Căminul Cultural “Constantin Popian” s-a desfăşurat un concert folcloric susţinut de orchestra “Rapsodia Vâlceană” şi de ansamblul folcloric “Domniţele” din Costeşti. De asemenea, au mai participat soliştii vocali: Cristina Udrea, Mioara Raica, Elena Ghiţulete, Luminiţa Tănasie, Alin Pavelescu. Au mai concertat soliştii instrumentişti Nicolae Urmuzescu, Gh. Iordache, Gigi Voinic şi Stelian Lăutaru.
Tot din program au mai făcut parte ansamblul “Domniţele”, conducător artistic fiind înv. Floricica Mândreci. Totodată, în context au mai avut loc următoarele acţiuni: orele 10.00-16.00 – ÔÇ£Ziua Porţilor Deschise” a instituţiilor culturale: şcoală, bibliotecă şi expoziţia “Gheorghe Anghel”; 10.00-21.30 – vizitarea expoziţiei documentare “Comuna Costeşti în imagini foto, film şi producţii culturale” organizată în Holul Căminului Cultural “C-tin Popian”. Esplanada Căminului Cultural Bistriţa, între orele 10.00-20.00 a găzduit Târgul de produse tradiţionale specifice comunităţii Costeşti. Organizatorii acestui eveniment fost: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Primăria comunei Costeşti, Consiliul Local Costeşti, Școala cu clasele I-VIII Costeşti, Căminul Cultural Costeşti, Mănăstirea Bistriţa, Mănăstirea Arnota, Biserica parohială Costeşti. Aceste informaţii au fost oferite de către primarul comunei Costeşti, Ion Stoican, care a mai precizat că “anul 2012 este pentru comunitatea noastră anul când se implinesc 500 de ani de atestare documentară. Prilej cu care am marcat un moment de evaluare a rolului pe care oamenii, trăitori ai acestui spaţiu, l-au avut în istoria judeţului şi a ţării, cât şi de trasare a strategiei pe care trebuie să o urmăm pentru înscrierea noastră pe o traiectorie ascendentă europeană”.
La manifestările prilejuite de sărbătorirea zilei localităţii Costeşti, a participat şi deputatul PSD Aurel Vlădoiu, parlamentarul fiind prezent alături de primarul Ion Stoican şi viceprimarul Toma Peştereanu. Aurel Vlădoiu a dorit să evidenţieze valoarea actualului viceprimar Toma Peştereanu despre care a spus că îi va oferii tot sprijinul ca viitor primar al acestei localităţii. A mai precizat că îl cunoaşte foarte bine şi spune cu toată convingerea că este un om de ispravă: “Pe actualul viceprimar te poţi bizui la nevoie. Este un om bun şi tocmai de aceea este iubit de familie, de prieteni şi de toţi oamenii din costeşti”. Primarul şi viceprimarul i-au prezentat parlamentarului PSD stadiul mai multor obiective de investiţii, dar şi nevoile imediate şi de viitor ale localităţii. Cu acest prilej parlamentarul social-democrat a transmis întregii comunităţi mesaje de felicitări, ataşament şi susţinere în toate demersurile acesteia.
(Octavian Avram)