|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Patronul Horaţiu Cercel de la Concefa Sibiu îşi ţepuieşte cu neruşinare partenerii de afaceri din Vâlcea 

Patronul Horaţiu Cercel de la Concefa Sibiu îşi ţepuieşte cu neruşinare partenerii de afaceri din Vâlcea

• antreprenorul sibian Horaţiu Cercel, acţionarul majoritar al societăţii de construcţii Concefa din Sibiu, îşi ţepuieşte furnizorii de materii prime din judeţul Vâlcea.

Concefa are în curs de derulare în municipiul Râmnicu Vâlcea construcţia unui pod peste râul Olăneşti. Proiectul “Pod peste râul Olăneşti în prelungirea străzii Carol IÔÇ£ are o valoare totală de 1,19 milioane euro, majoritatea fiind ob╚øinu╚øi din fonduri europene, iar podul este aproape finalizat. Proiectul este finan╚øat în cadrul Programului Operational Regional; Axa prioritara 1 ÔÇô Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor ÔÇô poli urbani de creştere; Domeniul Major de Intervenţie 1.1 ÔÇô Planuri integrate de dezvoltare urbană. Podul va avea o lungime de 76,10 metri. Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea este cu plăţile la zi către CONCEFA. Problema este că patronul societăţii, Horaţiu Cercel, a “uitatÔÇ£ de câteva luni bune să-i plătească pe furnizorii vâlceni de materii prime. Ruşinică, domn Cercel! Cum puteţi să băgaţi în buzunar nişte bani care nu vă aparţin?

Concefa, un “bolnavÔÇ£ închipuit?

Iată cum explică Cercel situaţia în care se află la această dată CONCEFA Sibiu (aflată în insolvenţă judiciară): “Suntem un exemplu clasic de victimă a crizei. Ne-am angajat la investiţii mai mari decât suportam. Am fost expuşi şi pe imobiliare, dar principala problemă a fost că în 2009 alocaţia bugetară pentru cele 22 de şantiere ale grupului, în zona de căi ferate ÔÇô care este domeniul principal de activitate, a fost zero. Noi trebuia să încasăm datoriile rămase restante de la guvernul din 2008. Drept urmare am fost vulnerabili în restul domeniilor de activitateÔÇ£, a declarat recent pentru Capital Horaţiu Cercel, care deţine 57,4% din Concefa Sibiu.

Compania a solicitat judecătorilor Tribunalului Bucureşti intrarea sub protecţia legii insolvenţei în 16 februarie şi cererea a fost admisă. Judecătorii au desemnat Casa de Insolvenţă Transilvania drept administrator judiciar al companiei şi primul pas în acest proces este stabilirea tabelului creditorilor. Cercel spune că deocamdată nu au fost discutate strategii privind planul de reorganizare, dar că se ia în calcul valorificarea activelor care nu fac parte din obiectul principal de activitate al companiei, respectiv terenurile. ÔÇ¿ÔÇ¿Datoriile companiei s-au majorat pe parcursul anului trecut de la 142,4 milioane lei la 160,1 milioane lei, iar creanţele au crescut de la 42,6 milioane lei la 62,3 milioane lei. Concefa a rulat anul trecut afaceri de 85 mil. lei, în scădere cu 24% faţă de anul anterior. ÔÇ¿ÔÇ¿Horaţiu Cercel s-a plasat în TOP 300 Capital, ediţia din 2011, pe poziţia 222 cu o avere estimată la 26-27 mil. euro.

Legea insolvenţei protejează banditismul

Pe de altă parte, Legea insolvenţei, sub a cărei umbrelă se află acum Concefa Sibiu este criticată dur de cei care s-au lovit de viciile acesteia. Un exemplu concludent este prezentat de vicepreşedintele Sindicatului Liber Cuprom, Ioan Coza: “Legea insolvenţei este o lege de protecţie a banditismului în România. Băieţii deştepţi şi nesimţiţi, cu stâlpul Securităţii în spate, îşi pot permite să ţepuiască tot felul de societăţi. Ei acumulează datorii la diverse alte firme, fără să le pese în vreun fel. Pentru că există o lege care-i protejează. A fost vreun patron care a dat socoteală pentru că a dus la faliment societatea X? Nu”, a declarat liderul sindical. El se luptă de peste trei ani să recupereze banii pe care societatea băimăreană de producere a cuprului, închisă în 2009, trebuia să-i plăteasca angajatilor. Conform contractului colectiv de muncă, foştii salariaţi aveau dreptul la plăţi compensatorii, în funcţie de vechimea în unitate.

Din mari datornici, patroni prosperi cu firme noi

Ioan Coza spune ca sub umbrela Legii insolvenţei mulţi ajung din mari datornici patroni prosperi de firmă nouă. “Legea îi lasă să distrugă alte societăţi. Nu plătesc datoriile, pentru că sunt acoperiţi de insolvenţă. Între timp, aceşti patroni îşi fac altă firmă sau alte firme, dupa ce au dat câteva ţepe la o groază de furnizori. ─ésta-i sistemul. Legea insolvenţei le permite. Aproape că spune ţepuiţi cât puteţi, jefuiţi cât puteţi, pentru că firma poate sta în insolvenţă şi 10 ani. Cuprom este de peste trei ani în insolvenţă şi tot nu s-a rezolvat situaţia. O parte din conducere sunt pe mână cu băncile. Aşa că se pot judeca şi 10 ani şi să rămână tot în insolvenţă”, a menţionat vicepreşedintele Sindicatului Liber Cuprom.

(Tiberiu Pîrnău)

Leave a Response