|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Primarul Ilie Amuzan anunţă că lucrările la proiectul “Mirajul Oltului” vor începe în iunie 

• Interviu cu edilul-şef din Călimăneşti

Primarul Ilie Amuzan anunţă că lucrările la proiectul “Mirajul Oltului” vor începe în iunie

• Vă rugăm să prognozaţi o dată estimativă când vor începe lucrările în Jiblea Nouă pentru că aţi spus că de acolo va demara proiectul de canalizare, apă şi apă uzată?
Ilie Amuzan: “Am emis la începutul lunii aprilie certificatul de urbanism, a fost emisă şi autorizaţia de construire şi în luna mai vor începe lucrările pentru tot oraşul. Punctul de pornire este cartierul Jiblea Nouă pentru că aşa este prins în proiect, iar procesul tehnologic va fi respectat în totalitate. Emiterea autorizaţiei de construire se face pentru toată Jiblea Nouă, pentru Jiblea Veche, Păuşa. Ce este foarte important, de la început să ştiţi şi să mă întrebaţi în decursul acestor conferinţe de presă este chestiunea legată de perioada acestor lucrări. Autorizaţia de construire va fi dată pe 24 de luni, iar recepţia este obligatoriu să fie făcută la sfârşitul acestei perioade, în cazul unei întârzieri responsabili sunt pasibili de mari sancţiuni din partea Uniunii Europene prin Ministerul Mediului. Și tot ca o informaţie pe care vă rog să o notaţi: trebuie reţinut faptul că după 24 de luni nimeni nu mai dă un ban ca să continui lucrările dacă nu le-ai terminat. Dar acest lucru nu se va întâmpla în Călimăneşti pentru că dacă am ştiut să fac un asemenea proiect voi şti cu siguranţă să-l şi gestionez”.

• În ce stadiu se află derularea proiectului Mirajul Oltului?
Ilie Amuzan: “Pentru acest proiect, licitaţia a început din luna martie 2012. Asta înseamnă că pe sistemul de licitaţie electronică a fost anunţat Caietul de Sarcini. Constructorii s-au documentat, au intrat pe internet şi au luat toate datele, Caietul de sarcini fiind prezentat şi acolo, iar pe data de 23 aprilie toată lumea a venit cu documentaţia de ofertă. Oferta ca să câştige execuţia lucrării. În acea zi, s-au deschis plicurile cu oferta fiecăruia. Stabilirea câştigătorului se va face cam în a doua parte a lunii mai. După această perioadă de evaluare dacă nu vor fi contestaţii în maxim cinci zile vom putea semna contractul cu constructorul, iar în luna iunie să înceapă lucrările şi la acest proiect. Va fi construit un complex acvatic foarte frumos SPA în zona Casei de Cultură, un complex turistic sportiv pe suprafaţa de lângă stadion şi inclusiv stadionul care va intra în modernizare şi bineînţeles navigaţia pe cele două lacuri. Vor fi două pontoane pe lacul de la Călimăneşti şi două pe lacul de la Turnu. Lucrarea este finanţată de Uniunea Europeană, iar valoarea proiectului este de 5,9 milioane de euro fără TVA, iar partea de achiziţii vapoare şi tot ce se numeşte echipament în total se ridică la 9 milioane de euro. Această lucrare are termen de finalizare 18 luni de zile, începând cu data de 23 aprilie 2012. Mirajul Oltului este un proiect uşor de realizat pentru că terenurile sunt lipsite de sarcini, iar constructorul beneficiază de posibilitatea începerii lucrării din toate părţile”.

• Cam aceştia ar fi cei doi piloni pe care dvs. v-aţi construit munca de câţiva ani, Mirajul Oltului şi marele proiect al judeţului apă, apă uzată, canal. Ce ne puteţi spune despre un alt proiect pe care l-aţi prezentat, cel legat de infrastructura balneară – parcurile din Călimăneşti?
Ilie Amuzan: “Proiectul acesta se numeşte modernizarea infrastructurii în turism. La vremea respectivă eu gândisem această modernizare altfel. În afară de cele două parcuri prinsesem şi modernizarea trotuarelor. Dar acestea nefiind în domeniul public privat al oraşului a trebuit să facem demersuri ca să treacă în proprietatea noastră. Nu am reuşit lucrul acesta pentru că au fost puse ┬½tălpi┬╗ ca să nu treacă de la Compania Naţională de Drumuri pe o perioadă de execuţie în domeniul public al oraşului. Era vorba doar de o perioadă limitată pentru că trotuarele ar fi fost trecute înapoi în custodia Companiei Naţionale de Drumuri, dar aranjate aşa cum se cuvine pentru o staţiune internaţională. Trotuarele le-am fi reabilitat pe fonduri europene pentru că noi ca buget local nu avem această posibilitate. Vă pot spune astăzi, dacă tot m-aţi întrebat, că este vorba de 1 milion de euro care a trebuit să fie scos din proiectul iniţial şi să renunţăm la trotuare. Astăzi proiectul se află într-o finanţare de 2,7 milioane de euro, s-au făcut vizitele în teren, şi suntem în faza de a semna contractul de finanţare pentru cele două parcuri. Anul acesta se va semna şi acest contract probabil undeva în cursul lunii iulie – august de către cel care va fi ales primar pentru noul mandat”.

• Domnule primar, campania electorală se desfăşoară în forţă. La momentul de faţă vă deranjează ceva, vă nemulţumeşte vreo atitudine, vreo declaraţie, vreun gest?
Ilie Amuzan: “Nu mă nemulţumeşte nimic! Singurul om pe lumea asta care mă nemulţumeşte şi mă supără câteodată sunt eu. Din cauza asta în momentul când trebuie să mă pornesc împotriva cuiva trebuie să-mi analizez mai întâi comportamentul meu şi conştiinţa. Dacă nu ştiu să gestionez nişte porniri în aşa fel încât să ajung să am o stare de repulsie faţă de cel care aruncă cu vorbe în vânt înseamnă că nu mai sunt eu! Poţi să spui despre Amuzan orice pentru că toate vor fi numai neadevăruri, mai ales în situaţia când spui că Amuzan nu a făcut nimic în Călimăneşti. Am început în acest oraş nişte lucruri pe care nu reuşea nimeni să le facă pentru că la vremea respectivă nu-l ducea capul, sau nu avea inspiraţia de moment să găsească exact culoarul care-l ducea la izbândă. A trebuit modificat contractul de gaze pentru toate cartierele oraşului când pe contract nu scria decât Călimăneşti şi Căciulata. Reabilitarea Școlii Șerban Vodă Cantacuzino, centrele de informare turistică, apa introdusă în toate colţurile acestui oraş care are o mare importanţă, în condiţiile când comunitatea nu a plătit un euro! Asfaltarea de la vremea respectivă când au fost realizaţi kilometri întregi”.

• Biroul de Presă

Leave a Response