|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Controversatul Nicolae Rotileanu a fost numit în fruntea CA de la OLTCHIM 

• Cu afaceri suspecte derulate prin portul Constanţa,

Controversatul Nicolae Rotileanu a fost numit în fruntea CA de la OLTCHIM

În data de 21 iunie 2012, Consiliul de Administraţie de la SC Oltchim SA a luat act de demisiile prezentate de administratorii Adrian Cătălin Bulboacă şi Karoly Borbely şi a numit, ca administratori provizorii, pe Mihai Radu Șaptefraţi şi Nicolae Rotileanu, la propunerea acţionarului majoritar – Ministerul Economiei. Numirea celor doi s-a făcut până la desemnarea noilor administratori de către adunarea generală a acţionarilor, în condiţiile prevăzute de OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. În aceste condiţii, componenţa actuală a Consiliului de Administraţie de la SC Oltchim SA este următoarea: Nicolae Rotileanu – preşedinte interimar, Constantin Roibu, Florin Ionel şi Grigore Crăciunescu – membri, Mihai Radu Șaptefraţi – membru provizoriu. Prin Decizia nr. 285/2012, premierul Victor Ponta l-a numit pe Nicolae Rotileanu în funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei, în locul lui Karoly Borbely, eliberat din funcţie. Nicolae Rotileanu a fost consilier al fostului premier Tăriceanu până în decembrie 2008, când a demisionat odată cu preluarea mandatului de către Guvernul Boc. Nicolae Rotileanu a fost dintotdeauna foarte discret în faţa presei, deşi a ocupat mai mereu posturi dintre cele mai importante. Nicolae Rotileanu are legături strânse cu judeţul Constanţa, atât prin prisma afacerilor derulate aici, cât şi prin funcţiile deţinute la malul mării. Astfel, în perioada guvernării Tăriceanu, a fost membru al Consiliului de Administraţie al Portului Constanţa. În plus, Rotileanu deţine, din aprilie 2010, o firmă cu sediul în port, în căminul de la Poarta 2, SC Power Plus SRL, pe care firma sa, SC Leader Eco SRL, a absorbit-o prin fuziune. Despre Mihai Radu Șaptefraţi putem spune că a fost membru al Consiliului Naţional de Integritate şi a activat, ca administrator, la companii precum Electrica, Romarm sau Romaero. Anul trecut, Consiliul de Administraţie de la SC Oltchim SA s-a întrunit în 17 şedinţe, iar în cazuri urgente a luat decizii, solicitând votul prin corespondenţă, de 17 ori. Ședinţele sunt structurate, de regulă, pe trei secţiuni: analize, informări şi aprobări şi sunt conduse de preşedintele consiliului de administraţie.

La şedinţe sunt invitaţi acei membrii ai conducerii executive în ale căror domenii de responsabilitate este necesară luarea unei decizii. De asemenea, permanent, la întrunirile acestui organism participă reprezentantul salariaţilor şi auditorul intern. Media de participare a administratorilor la şedinţele consiliului de administraţie în anul 2011 a fost de 80%. În cadrul acestor întâlniri, Consiliul de Administraţie de la SC Oltchim SA a analizat poziţia şi perspectivele societăţii şi şi-a îndeplinit funcţiile în conformitate cu legislaţia în vigoare, actul constitutiv al SC Oltchim SA şi reglementările interne aplicabile. S-a coordonat cu conducerea executivă, pe care a consiliat-o în privinţa conducerii companiei, şi a monitorizat activitatea acesteia, implicându-se totodată în luarea deciziilor principale privind activitatea societăţii. În urmă cu exact doi ani, Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Oltchim SA l-a desemnat în funcţia de administrator pe Borbely Karoly, în locul lui Constantin Stafie. În data de 28 aprilie 2010, Constantin Stafie, membru în Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA, şi-a înaintat demisia din această calitate. Ulterior, în şedinţa consiliului de administraţie din data de 29 aprilie 2010, administratorii SC Oltchim SA în funcţie au luat act de această demisie şi, conform prevederilor din Legea societăţilor comerciale, au procedat la numirea lui Karoly Borbely în funcţia de administrator provizoriu. Karoly Borbely a devenit membru cu puteri depline după ce adunarea generală a acţionarilor de la SC Oltchim SA a aprobat această propunere. Fostul premier Emil Boc l-a numit pe Karoly Borbely în funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial din luna ianuarie a anului 2010.

Magnatul Rotileanu şi legăturile guvernamentale

Potrivit site-ului www.uups.ro, familia Rotileanu a avut dintotdeauna o strânsă legatură cu familia fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a fost unul dintre criteriile probabile pentru care fostul prim-ministru al Romaniei l-a propulsat pe Rotileanu în functii publice strategice. În 1998, trio-ul Vlădescu-Tăriceanu-Rotileanu puneau bazele unei afaceri cu “diverse”, Leader High-Tech S.A., cu sediul în Bucureşti. Firma a înregistrat câţiva ani profituri frumuşele, dar, din motive necunoscute, prin 2006 a intrat în picaj, urmând ca, ulterior, să se lichideze. Ajuns prim-ministru, Tariceanu l-a propus pe Nicolae Rotileanu în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa. Mişcarea nu pare să fie întâmplătoare, existând surse care susţin că prim-ministrul ar fi intenţionat să deţina un oarecare control în instituţia respectivă. În paralel, Rotileanu era consilierul personal al premierului şi, câteva luni mai târziu, a fost promovat în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru. Servant devotat, Rotileanu s-a remarcat pentru eficienţa sa în 2006, când, cu ajutorul fostei soţii, a aranjat o deplasare-fulger la Budapesta. Tăriceanu şi câţiva prieteni, printre care Bogdan Olteanu, Peter Imre, Cristina Trepcea şi Carmen Vladescu au vrut neapărat să-l vada live pe Eric Clapton, care concerta în capitala Ungariei.
Potrivit aceleiaşi surse, Rotileanu a reuşit să agonisească într-un timp relativ scurt o avere impresionantă. Nu mai puţin de şapte terenuri, în valoare de peste un milion de lei, şi patru locuinţe estimate la aproape 1,7 milioane de lei au fost enumerate în declaraţia de avere a fostului funcţionar public. Faptul că nu are o pasiune pentru maşini reiese din rubrica auto a declaraţiei: un Aro dobândit prin cumparare în 1968. De cealaltă parte, la volanul BMW-ului soţiei sale a fost văzut de mai multe ori Tăriceanu. Veniturile lui Rotileanu proveneau, în 2008, din trei surse: îndemnizaţia de consilier şi redeventele ca membru în consiliile de administratie ale CN-APMC şi Hidrotehnica S.A.

(Petre Coman)

Leave a Response