Vâlcenii nu vor mai putea cumpăra medicamente
Taxele sufocă industria farmaceutică
Vâlcenii nu vor mai putea cumpăra medicamente
Marian Dinu
Statul român câştigă foarte mulţi bani din taxarea farmaciştilor şi a producătorilor de medicamente. Cu toate acestea sistemul medical din România este la pământ . Românii au putut vedea în aceste zile că un deţinut de la Spitalul Penitenciar Rahova are mai multe drepturi la tratament civilizat, are acces la tratamente şi medicamente la care 50% din români nici nu visează ! În curând populaţia ţării nu va mai avea acces la medicamente compensate din cauza lăcomiei guvernamentale care sufocă cu taxa clawback producătorii de medicamente. Sunt mii de oameni care fac eforturi disperate pentru a-şi putea lua medicamente chiar compensate. Și mai sunt mii de oameni care deşi nu au loc de muncă fac eforturi pentru a plăti contribuţia la CAS. În Vâlcea contribuţia a peste 3000 de vâlceni fără loc de muncă este cheltuită doar pentru plata salariaţilor din moderna clădire a casei de Sănătate din Râmnic. Din păcate populaţia nu ştie exact ce este această taxă clawback pentru că televiziunile nu explică clar.
Ce este taxa clawback ?ÔÇ¿ÔÇ¿Taxa clawback din România este unică în Europa, deoarece Guvernul nostru a ales o opţiune atipică pentru calcularea ei, si anume a decis sa acopere întregul deficit al statului, lucru injust, pentru ca acesta include atât veniturile compensate ale producătorilor, cât şi TVA, pe care statul îl încasează deja, deci firmele de medicamente sunt obligate să o plătească de doua ori. ÔÇ¿Mai mult, Executivul a ales să ia ca baza de calcul consumul din anul 2009, adică toată creşterea pieţii farma din România din acel an şi până în prezent este imputată producătorilor de medicamente. Taxa clawback a devenit controversată, deoarece ar putea duce la retragerea unor medicamente compensate de pe piaţă. ÔÇ¿În plus, producătorii ar putea da faliment, având în vedere că suma pe care trebuie să o dea înapoi statului este uriaşă. În aceste condiţii, unii producători au anunţat că vor să îşi scoată din lista de compensate medicamentele proprii, pentru a nu mai plăti taxa, sau chiar să le elimine din portofoliu. Este evident că această taxă nu mai poate fi suportată de producători în forma actuală. Pentru primul trimestru al anului, producătorii au trebuit să plătească mai mult de 100 de milioane de euro, adică dublu faţă de trimestrul anterior, ei acuzând nesustenabilitatea modului de calcul, deoarece, în ritmul actual, vor ajunge, în mai puţin de zece ani, să dea statului 97% din cât încasează.
Falimentul unor producători duce la adâncirea crizei
Impactul pentru companii, neputând să plătească taxa şi având în vedere ca cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, acestea trebuie să se reajusteze, ceea ce înseamnă ori concedieri, ori sa îşi reducă activitatea, adică sa producă mai puţine medicamente, ori să închidă afacerea de tot.Deoarece taxa clawback este atât de mare, ea poate sa arunce companii întregi în zona neagră, ceea ce va avea efecte negative pentru pacienţi, care se vor confrunta cu lipsuri sau perturbări în zona medicamentelor de care au nevoie, ca urmare a problemelor pe care le au producătorii.