|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Administratorul judiciar Borza (Euro Insol): Hidroservurile sunt găurile negre ale Hidroelectrica 

• Sindicaliştii Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea au pichetat sediul Ministerul Economiei

Administratorul judiciar Borza (Euro Insol): Hidroservurile sunt găurile negre ale Hidroelectrica

• angajatii companiei Hidroelectrica au pichetat săptămâna trecută sediul companiei si Ministerul Economiei, nemultumiti de intrarea in insolventa a Hidroelectrica, fata de care au initiat, de altfel, recursSindicatul Hidroelectrica, Hidrosind, a pichetat ieri Ministerul Economiei timp de o ora, la ora 10.

Timp de o ora, sindicalistii au scandat „Hidro”, tinand in maini bannere pe care scria “Apele sunt oprite de diguri si oameniÔÇ£. La aproape un sfert de ora de cand au ajuns in fata Hidroelectrica, la sediul companiei a ajuns si administratorul judiciar, Remus Borza, patronul firmei de insolventa Euro Insol, care a adresat cateva cuvinte de incurajare salariatilor nemultumiti.

Asigurandu-i ca „nu se va umbla la grila de salarizare” si ca „nimeni nu-i va da afara”, Remus Borza le-a cerut sprijinul angajatilor in depistarea acelor contracte paguboase companiei. “Va asigur ca nimeni nu va fi dat afara si nu se va umbla la grila de salarizare. Astept insa ca impreuna sa descoperim acele gauri negre, in special cele privind contractele de la hidroservuri. Impreuna vom identifica problemele Hidroelectrica si vom gasi o cale de a le rezolvaÔÇ£, a declarat administratorul judiciar, parasind locul protestului pentru a intra in sediul companiei.ÔÇ¿Sediul Hidroelectrica a fost pichetat de aproape 150 de sindicalisti carora li s-au alaturat si o parte dintre angajatii din sediul central al companiei. Pe gardurile care-i imprejmuiau pe protestatari erau inscriptii ale locurilor de unde provin salariatii, respectiv Hidroserv Curtea de Arges, Sindicatul „Dimitrie Leonida”, Sindicatul Hidroelectrica SIN – H Bucuresti, Filiala Hidroelectrica Hidrosind, Sindicatul Sin Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea, Hidrocentrale Sibiu si Hidromegawatt Slatina.
Liderul de sindicat Nicolae Aurariu a declarat pentru Curierul National ca avocatii au initiat deja recurs impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de intrare in insolventa a Hidroelectrica, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa initieze si procedura de „opozitie”.

Ministerul Economiei: Niciun activ sau actiune a societatii nu vor fi înstrăinate ÔÇ¿ÔÇ¿Exprimandu-si „convingerea” ca administratorul judiciar Euro Insol SPRL „va apara interesele creditorilor si ale actionarilor companiei pe tot parcursul indeplinirii mandatului sau, la finalul caruia compania isi va continua activitatea fara supravegherea autoritatii judecatoresti”, Ministerul Economiei subliniaza „importanta reorganizarii cu succes, in cel mai scurt timp, a activitatii pentru plata datoriilor si reinsertia societatii in activitatea economica”.ÔÇ¿Potrivit MECMA, administratorul judiciar ar trebui sa urmareasca ca, prin planul sau de reorganizare, sa creasca eficienta energetica si economica, „valorificarea potentialului hidroenergetic neamenajat si atragerea capitalului privat in proiectele de dezvoltare si retehnologizare; diversificarea si valorificarea serviciilor de sistem asigurate; cresterea gradului de utilizare a potentialului hidroenergetic al tarii prin realizarea de noi capacitati de productie de la 49% in 2005 la 62% la nivelul anului 2025”. ÔÇ¿Alte aspecte semnalate de MECMA administratorului judiciar sunt necesitatea aducerii capacitatii de productie in operare la nivelul performantelor internationale si cresterea sigurantei in functionare; marirea sigurantei in exploatare a constructiilor hidrotehnice; optimizarea functionarii instalatiilor energetice din patrimoniul societatii; justificarea si etapizarea lucrarilor de reparatii, modernizare si retehnologizare din cadrul amenajarilor hidroenergetice; analiza eficientei noilor lucrari de investitii pe baza indicatorilor tehnico-economici specifici, dar si implementarea managementului privat. ÔÇ¿Ministerul Economiei asigura persoanele interesate ca, pe perioada derularii procedurii de insolventa, activele dedicate Sistemului Energetic National nu vor fi instrainate, capacitatile de productie nu vor scadea si nici nu se vor vinde actiunile detinute de stat la Hidroelectrica.

(www.curierulnational.ro)

Leave a Response