|vineri, aprilie 19, 2024
  • Follow Us!

Prefectul Nadolu şi preşedintele Cîlea au discutat despre problemele de la Oltchim 

• La sediul Guvernului şi Ministerului Economiei,

Prefectul Nadolu şi preşedintele Cîlea au discutat despre problemele de la Oltchim

Săptămâna trecută, la sediul Guvernului a avut loc o importantă întâlnire între premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Daniel Chiţoiu, pe de o parte, şi conducerea OLTCHIM, alături de prefectul Mircea Nadolu şi preşedintele CJ Vâlcea, Ion Câlea, pe de altă parte, tema întâlnirii fiind reprezentată de găsirea de soluţii pentru redresarea şi privatizarea rapidă a întreprinderii. După această reuniune, primul-ministru Victor Ponta a declarat: “În cazul SC Oltchim SA, după cum ştiţi, sunt deja probleme istorice, care vor fi finalizate printr-un proces de privatizare care să salveze locurile de muncă. Ministerul Economiei şi structurile sale componente au pregătit strategii pentru sprijinirea SC Oltchim SA. Cel mai important lucru a fost garantarea sprijinului guvernamental, în limitele, evident, impuse de Comisia Europeană şi de Legea privind liberalizarea pieţei energiei, de asemenea, în limitele pe care le-am stabilit în acordul cu FMI şi Comisia Europeană. Pentru mine, cel mai important lucru este să salvăm locurile de muncă şi că prin activitatea structurilor specializate ale Ministerului Economiei, din partea Guvernului va exista sprijin total pentru SC Oltchim SA. De asemenea, la SC Oltchim SA este un proces de privatizare, care include alte operaţiuni, conversia datoriilor, utilizarea tuturor mijloacelor de sprijin legale din punct de vedere european, pentru ca societatea să funcţioneze, până la momentul privatizării, după care, evident, după privatizare să intre într-un ciclu economic normal”.
Joi, 19 iulie 2012, la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a avut loc o altă reuniune de urgenţă cu delegaţia vâlceană, ministrul Daniel Chiţoiu transmiţând delegaţiei vâlcene sprijinul său privind luarea următoarelor măsuri: accesarea de către SC Oltchim SA a unui credit de 40 milioane de euro, necesar pentru capitalul de lucru al combinatului chimic vâlcean, până la finalizarea procesului de privatizare; majorararea capitalului social al SC Oltchim SA, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în baza avizului Comisiei Europene din 7 martie 2012; urgentarea privatizării SC Oltchim SA.

Prefectul a fost de mai multe ori la Oltchim pentru a analiza situaţia

“Țin să menţionez că la obţinerea acestui rezultat, atât de important pentru SC Oltchim SA şi benefic pentru judeţul nostru, au contribuit toţi membrii delegaţiei vâlcene, în egală măsură şi, pe această cale, doresc să le mulţumesc tuturor pentru implicare şi pentru sprijinul acordat. Urmare a mitingului organizat de Sindicatul Liber Oltchim în ziua de 5 iulie 2012 şi a pichetării sediului Instituţiei Prefectului – Judeţul Vâlcea, am propus analizarea revendicărilor formulate de reprezentanţii manifestanţilor şi găsirea, de comun acord, a unor modalităţi de acţiune pentru rezolvarea situaţiei. La analiza ce a urmat a luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea. După discuţiile purtate, am propus încheierea unui protocol prin care să se stabilească o întâlnire, la Bucureşti, cu reprezentanţii Guvernului României şi în final cu primul-ministru Victor Ponta, propunere acceptată de toţi participanţii. Având în vedere protocolul încheiat cu Sindicatul Liber Oltchim, am adresat câte o scrisoare premierului Victor Ponta, ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, precum şi ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu. Prin această scrisoare, am solicitat ca o delegaţie, formată din prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, şi mai mulţi parlamentari vâlceni, să se deplaseze la Bucureşti şi să prezinte factorilor de decizie din Guvern problemele cu care se confruntă SC Oltchim SA. În ziua de 12 iulie 2012, am mai avut o întâlnire, la sediul SC Oltchim SA, cu directorul general Constantin Roibu şi cu conducerea Sindicatului Liber Oltchim. De asemenea, în ziua de duminică, 15 iulie 2012, a avut loc, la sediul SC Oltchim SA, o nouă întâlnire de analiză a situaţiei de la SC Oltchim SA. Toţi participanţii au fost de acord să se deplaseze, de urgenţă, la Bucureşti şi să participe la o întâlnire cu ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, unde să fie prezentată situaţia actuală a SC Oltchim SA”, a declarat prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu.

(Petre Coman)

Leave a Response