|joi, noiembrie 21, 2024
  • Follow Us!

Preşedintele Grigore Răban, acuzat de practici abuzive şi de încălcarea statutului 

• La CAR Pensionari Vâlcea,

Preşedintele Grigore Răban, acuzat de practici abuzive şi de încălcarea statutului

Tot mai mulţi membri ai CAR Pensionari Vâlcea îl acuză în ultima perioadă pe preşedintele Grigore Răban de practici abuzive şi uneori la limita legii şi de încălcarea regulamentului de ordine interioară. Răban a fost ales preşedinte al CAR Pensionari Vâlcea în martie 2008 (depăşind cu mult perioada de mandat prevăzută în statut), iar acum şi-a tras un salariu de 40 milioane de lei vechi, în dispreţul miilor de pensionari care au venituri umilitoare. Spunem practici abuzive pentru că Grigore Răban a realizat un deviz de 25 milioane de lei vechi pentru nişte lucrări “invizibile” şi din care şi-a mai oprit şi TVA-ul de 5 milioane de lei vechi. În plus, Răban a încălcat statutul şi regulamentul de ordine interioară al CAR Pensionari Vâlcea pentru că l-a demis abuziv în 30 decembrie 2010 pe Ion Ponov din funcţia de administrator chiar în perioada când ultimul dintre ei era internat în spital. Grigore Răban a motivat această decizie cu totul absurd şi ilar: “reducerea activităţii economice”, asta în condiţiile în care schema de personal a CAR Pensionari Vâlcea este extrem de încărcată, iar un contabil şef ridică lunar peste 25 milioane de lei.

Dar iată ce spune Ion Ponov despre activitatea de la CAR Pensionari Vâlcea: “Am ajuns în prezent la o comunitate de circa 30.000 membri, cu o infrastructură modernă, la un nivel acceptabil, care de cele mai multe ori face faţă la exigenţele acestei comunităţi, atât de diversificate şi diverse, din punct de vedere al vârstei, concepţiilor de viaţă, pregătirii, culturii, caracterului, cât şi ca gândire şi atitudine. Cursul ascendent al îmbunătăţirii infrastructurii şi, în general, al activităţii desfăşurate de cei 32 de salariaţi (un dispozitiv supradimensionat, faţă de necesităţile reale) a fost stopat la sfârşitul anului 2010, după care a început să regreseze, cauzele fiind de ordin subiectiv şi fiind legate, în general, de managementul foarte slab realizat la nivel de preşedinte de CARP Valcea, concretizat astfel: începând cu anul 2011, investiţiile au stagnat şi se trăieşte din amintiri; fondul lunar, efectiv de salarii este de 500 milioane de lei vechi, la care se adaugă contribuţiile sociale de 53%, respectiv 265 milioane de lei vechi, deci un total de 765 milioane de lei vechi; cheltuieli exagerat de mari, legate de salarii, schema de personal fiind supradimensionată. De exemplu, posturile de dulgher şi şofer ar trebui comasate, întrucât, cel puţin cea de dulgher nu mai este necesară, coşciugele venind pentru desfacere de la furnizori confecţionate în formă finală. Șoferul nu ocupă din cele 8 ore pe zi nici 50%, restul de timp petrecându-l cu diverse comisioane şi activităţi plătite de diverse persoane, la unele dintre ele, chiar din dispoziţia preşedintelui Răban, care, desigur că îşi trage partea leului. Nu se mai justifică toate posturile de contabil (3 posturi) şi casiere (13 posturi), întrucât locaţia a fost dotată cu calculatoare modene care au redus şi simplificat munca acestora, dar numărul de posturi a rămas intact. Deşi postul meu de administrator a fost redus din lipsă de activitate, el a fost ocupat ulterior, fiind rebotezat (pentru inducere în eroare a celor neavizaţi), în vicepreşedinte.

La CAR Pensionari Vâlcea sunt activităţi comerciale nerentabile, care nu sunt oprite datorită unor interese obscure. Personalul existent este grupat în două tabere (clanuri), care din diverse motive se susţin reciproc: unul care îl are în frunte pe preşedintele Răban, din care fac parte 4-5 persoane înrudite cu dânsul şi unul care o are în frunte pe contabila şefă, din care fac parte, de asemenea, 4-5 persoane, înrudite cu dânsa (se încalcă astfel prevederile regulamentului de ordine interioară). Tot la CAR Pensionari Vâlcea nu există o subordonare a conducerii faţă de un for ierarhic superior şi, deci, nu există nici un fel de control real şi obiectiv, sau un audit extern independent, care să identifice şi să evalueze eventualele greşeli din managementul conducerii activităţii, desfăşurate de cei 32 de salariaţi (plătiţi cu salarii exagerat de mari) pentru cei circa 30.000 membri. Există la CAR Pensionari Vâlcea un comportamentu inadecvat, total nestatutar, la limita moralităţii, datorită încălcării grosolane a art. 50 din ROI, ce prevede ca ┬½abatere gravă care conduce la desfacerea disciplinară a contractului de muncă consumarea băuturilor alcoolice în timpul efectuării serviciului în interiorul instituţiei┬╗. Este de notorietate faptul că preşedintele Răban consumă zilnic cantităţi semnificative de băuturi alcoolice în incinta CARP Vâlcea, în timpul programului de lucru, împreună cu alţi membri din conducerea instituţiei. De asemenea, şi alte articole din ROI sunt încălcate în mod grosolan de către conducerea CARP Vâlcea. Prin hotărâri ilegale şi nestatutare ale Consiliului Director, întreaga putere decizională a CARP Vâlcea a fost concentrată în mâinile lacomului şi incompetentului preşedinte Grigore Răban”.

(Petre Coman)

Leave a Response