Emilian Frâncu îi abureşte pe vâlceni că URBAN-ul îşi va plăti redevenţa
Emilian Frâncu îi abureşte pe vâlceni că URBAN-ul îşi va plăti redevenţa
Având drept gazde conducerea Primăriei municipiului, însoţită de reprezentanţi ai Pieţe Prest, CET Govora, Poliţiei Locale, Direcţiei Administrarea Domeniului Public, Corpului de Control al Primarului şi SC APAVIL, mai multe zeci de preşedinţi sau administratori de asociaţii de proprietari au participat marţi seară, la Filarmonica ”Ion Dumitrescu”, la întâlnirea convocată de municipalitate pe problemele specifice ale cartierelor de blocuri ale oraşului.
Deschiderea discuţiilor a fost făcută de viceprimarul Gheorghe Ioniţă, care i-a informat pe cei prezenţi că printre alte atribuţii ce i-au fost repartizate se numără şi aceea de gestionare a relaţiei administraţiei locale cu asociaţiile de proprietari, sesizând, în acelaşi timp, şi faptul că din cele peste 550 de asociaţii de proprietari, doar 151 au stabiliţi cenzori, ceea ce nu reprezintă o situaţie normală. A urmat la cuvânt primarul Emilian Frâncu, care le-a detaliat reprezentanţilor de la asociaţii programul de continuare a anvelopării termice a blocurilor în consecinţa alocării de la Guvern a sumei de 22 miliarde lei vechi pentru această acţiune. Partea introductivă a fost încheiată de viceprimarul Gigi Matei, care i-a anunţat pe participanţi că are ca atribuţii coordonarea SC Pieţe Prest SA, respectiv ansamblul acţiunilor de salubrizare stradală, montarea de mobilier urban (bănci, gărduleţe, foişoare) şi gestionarea spaţiilor verzi, sesizând în acest domeniu şi ”exagerări” prin exemplul unui bloc din zona Nord unde au fost montate gărduleţe pentru fiecare suprafaţă, indiferent cât de mică, de spaţiu verde din administrarea asociaţiei de proprietari.
Una din principalele probleme ridicate de cei din sala ”Lahovari” a fost aceea a calităţii unor lucrări făcute în zonele pe care asociaţiile de proprietari le administrează, ceea ce l-a făcut pe viceprimarul Ioniţă să propună ca fie preşedintele, fie administratorul unei asociaţii să facă parte, chiar şi ca observator, din comisia care recepţionează asemenea lucrări, astfel ca neregulile constatate să fie sesizate pentru o remediere cât mai rapidă. O serie destul de aprinsă de discuţii a avut ca obiect preţul la apa rece, atât reprezentanţii primăriei, cât şi cel al Apavil explicând că asumarea creşterilor graduale de preţ (cea mai recentă fiind cea din 1 iulie, ultima urmând să aibă loc la 1 ianuarie 2013) este parte a memorandumului de finanţare semnat pentru reabilitarea alimentării cu apă, a canalizării şi a staţiei de epurare. Au mai existat solicitări privind modernizarea celor două fântâni de pe străzile Doctor Hacman şi Matei Basarab, realizarea unor sisteme pentru recircularea apei calde menajere (reprezentantul CET Govora explicând că instalarea sistemelor necesare – reţea de recirculare şi vas de acumulare – cade strict în sarcina asociaţiei de proprietari) sau privind montarea de gărduleţe şi băncuţe.
Atunci când a fost adus în discuţie serviciul de gestionare a deşeurilor, primarul Emilian Frâncu a folosit oportunitatea pentru a desfiinţa unele zvonuri apărute recent: toate sumele în contul redevenţei ce trebuie încasată de la SC Urban SA vor intra în bugetul local până la ultimul leu, conducerea primăriei neintenţionând să treacă cu vederea vreo datorie de acest fel.
În altă ordine de idei, fostul primar al municipiului, Romeo Rădulescu, a adus recent în atenţia opiniei publice o încercare de încălcare a prevederilor legale de către consilierii locali USL plus UNPR: “După cum ştiţi, joi avem o şedinţă de Consiliu Local şi cum nici o poliţă nu rămâne neplătită, unul din punctele de pe ordinea de zi este prelungirea contractului cu SC Urban SA, lucru care, din punctul meu de vedere şi din punct de vedere legal, nu se poate, pentru că este un contract expirat. În acest moment, Urbanul nu are nici un contract semnat, deci nu ai ce să prelungeşti. Probabil că trebuie să-şi rezolve problemele de partid, însă trebuie să şi le rezolve respectând legea. Legea este sfântă şi trebuie să fie pe primul loc în ceea ce vor să facă”.