Ministerul Turismului a retras zeci de licenţe la hoteluri, restaurante şi agenţii din Vâlcea
• În urma unor nereguli privind licenţele şi certificatele de clasificare,
Ministerul Turismului a retras zeci de licenţe la hoteluri, restaurante şi agenţii din Vâlcea
• sponsorul liberal Dan Niţu a fost amendat pentru că pensiunea lui, “ElenaÔÇ£, funcţiona cu certificatul de clasificare expirat
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a actualizat recent lista structurilor turistice cu funcţiune de cazare (hoteluri, pensiuni şi cabane), restaurante şi agenţii de turism cărora le-au fost retrase certificatele de clasificare şi a celor care au funcţionat fără certificat de clasificare în 2012 şi anul trecut. În urma inspecţiilor în judeţul Vâlcea, MDRT a găsit următoarele situaţii şi a luat următoarele decizii: Pensiunea Maria Călimăneşti a ieşit temporar din circuitul turistic (certificat de clasificare retras); la Motel Lotrişor Căciulata nu au fost respectate criteriile pentru categoria de clasificare (certificat de clasificare retras; Pensiunea “Elena” din Măciuca, aparţinând patronului de la Damila, Dan Niţu, funcţiona cu certificatul de clasificare expirat (amendă); Pensiunea Lazăr Voineasa funcţiona cu certificatul de clasificare expirat (amendă).
Din lista structurilor turistice cu funcţiune de alimentaţie publică cărora le-au fost retrase certificatele de clasificare şi a celor care au funcţionat fără certificat de clasificare putem enumera: Restaurantul OMV Călimăneşti funcţiona fără certificat de clasificare (amendă); Restaurantul Rustic Râmnicu Vâlcea nu respecta criteriile pentru categoria de clasificare (certificat de clasificare retras); Restaurantul Ewelin Călimăneşti nu respecta criteriile pentru categoria de clasificare (certificat de clasificare retras); Restaurantul Gavris din Malaia nu respecta criteriile pentru categoria de clasificare (certificat de clasificare retras). În fine, în lista agenţiilor de turism cărora le-au fost retrase licenţele şi a celor care au funcţionat fără licenţă în 2012 figurau următoarele unităţi din Vâlcea: Mirage Travel Râmnicu Vâlcea funcţiona cu poliţa de asigurare expirată (amendă); Bosque Travel Râmnicu Vâlcea nu mai funcţionează la sediul înscris în licenţă (licenţă retrasă); Mega Travel Râmnicu Vâlcea nu mai funcţionează la sediul înscris în licenţă (licenţă retrasă); Christour Râmnicu Vâlcea nu mai funcţionează la sediul înscris în licenţă (licenţă retrasă).
Ca urmare a faptului că şi în anul 2012 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a primit numeroase reclamaţii privind servicii de transport sau cazare neonorate, chiar dacă au fost făcute rezervări sau au fost achitate avansuri la agenţiile de turism, pentru soluţionarea sesizărilor primite, inspectorii ministerului au verificat situaţiile semnalate şi au fost identificate 177 de agenţii de turism cu nereguli, care au fost sancţionate, după caz, cu suspendarea sau retragerea licenţei de funcţionare. Pentru siguranţa turiştilor şi o promptă informare publică cu privire la rezultatele acestor verificări, MDRT actualizează permanent şi postează pe site-ul propriu lista agenţiilor de turism licenţiate şi a agenţiilor cu licenţa retrasă de pe teritoriul României. Tot pe site-ul MDRT pot fi consultate unităţile de cazare clasificate, centrele de informare turistică şi lista ghizilor care deţin atestat. Alte categorii de sesizări înregistrate la minister se referă la calitatea serviciilor turistice prestate în unităţile de cazare, la refuzul operatorilor de a emite chitanţe sau facturi ori la nerespectarea autorizaţiilor de funcţionare.
“Consider că este util pentru turişti să ştie că pot verifica dacă o agenţie de turism deţine licenţă sau nu, dacă un hotel sau o pensiune este clasificată sau nu. Câteva minute petrecute pentru o minimă documentare pot duce la evitarea unor eventuale neplăceri legate de calitatea serviciilor primite. Odată cu susţinerea amplificării procesului de control al unităţilor şi agenţiilor care activează în turism, îi îndemn pe clienţii acestora să utilizeze toate instrumentele pe care le-am pus la dispoziţie pentru protejarea drepturilor lor”; a declarat Cristian Bărhălescu, secretar de stat în cadrul MDRT. Totodată, MDRT reaminteşte potenţialilor turişti că acceptarea de servicii turistice nefiscalizate are multiple efecte negative asupra economiei româneşti în general şi în special asupra dezvoltării turismului la nivel naţional. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului îşi reafirmă, în acest fel, alături de alte asociaţii şi organizaţii din domeniu, interesul de a promova adoptarea unui comportament etic şi informat în industria de turism, atât din partea furnizorilor, cât şi din partea consumatorilor.
(Petre Coman)