|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Inginerul vâlcean Dumitru Popescu – un pionier al Industriei Aerospaţiale 

dumitru_popescu_arca

• Vâlceni care merită cunoscuţi şi de vâlceni

Există în fiecare naţiune oameni care creează, inventează, proiectează în folosul întregii omeniri, contribuind, prin munca lor, la progresul civilizaţiei. Indiferent de perioada în care trăiesc aceşti oameni, sunt de multe ori mai puţin cunoscuţi de concetăţenii lor, de popoarele din care provin decât alţi cetăţeni care activează în domenii cu prea puţină importanţă practică pentru omenire. În România sunt mulţi astfel de oameni neglijaţi de Preşedinţie, Guvern, Parlament, administraţii locale sau judeţene, uneori de presă, de concetăţenii lor. Pare absurd ca mii de vâlceni să cunoască, de exemplu, jucători ai formaţiei de fotbal Barcelona sau să ştie exact cine este o cântăreaţă ca Lady Gaga, dar să nu fi auzit de Dumitru Popescu. Pare absurd ca o ţară ca a noastră să aloce fonduri guvernamentale pentru susţinerea unor competiţii sportive sau pentru susţinerea unor concerte (cazul cu cel al cântăreţei Lady Gaga este cel mai revoltător), dar să nu aibă bani pentru a susţine proiecte ca cele ale ARCA. În perioada următoare, “Ziarul de Vâlcea” va prezenta periodic activitatea unor vâlceni care valorează mai mult decât suma activităţilor a zeci de politicieni ce nu produc nimic decât zgomot şi scandal politic. Vom începe azi prin a trece în revistă activitatea unui tânăr inginer mai cunoscut în ţară decât în străinătate, a unui om pe care mulţi jurnalişti vâlceni (printre care şi cei din redacţia noastră) l-au cunoscut de pe când era student şi i-au făcut cunoscute unele din proiecte.
Dumitru Popescu s-a născut în Vâlcea în 2 ianuarie 1977. A urmat cursurile liceale în Râmnic şi apoi a devenit absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti, facultatea de Inginerie Aerospaţială. Puţin ştiu că Dumitru Popescu are şi o licenţă în Știinţe Teologice, din motive necunoscute de noi el evitând să menţioneze acest lucru în propria biografie. De copil acest om a avut o pasiune extraordinară pentru zbor, pentru aviaţie, pentru motoare. Deţinea o impresionantă colecţie de modele de avioane şi elicoptere şi citea permanent cărţi despre istoria aviaţiei, reviste de specialitate din ţară şi străinătate. Ca orice pasionat nu s-a lăsat până nu a intrat în legătură cu alţi români pasionaţi de acelaşi domeniu. Aşa s-a înfiinţat ARCA.

ARCA şi realizările ei

Povestea ARCA a început în 1998. Atunci, câţiva studenţi de la Inginerie Aerospaţială, aflaţi la Sibiu, în apropierea casei memoriale Hermann Oberth (unul dintre părinţii fondatori ai astronauticii) şi-au propus să impulsioneze nivelul scăzut al activităţii cercetării aerospaţiale din România. Printre ei se afla Dumitru Popescu, preşedintele de astăzi al ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică), un tânăr vâlcean care s-a zbătut să înfiinţeze o asociaţie privată, alta decât Agenţia Spaţială Română (ROSA). Abia în 1999, ARCA a căpătat statut juridic şi a fost înregistrată ca asociaţie non-guvernamentală. “ARCA a apărut ca urmare a necesităţii de a crea şi de a face lucruri bune, de a cerceta în mod aplicat şi a ajunge sus, cât mai sus, pentru că principalul scop este acela de a ieşi în cosmos, de aici s-a plecat”, declara anul trecut Sorin Dinea, purtătorul de cuvânt al ARCA. Realizările ARCA sunt impresionante dacă ţinem cont că ele au fost obţinute fără finanţări guvernamentale, doar cu sprijinul unor sponsori privaţi şi din contribuţiile membrilor ei cu toţii români:

• Racheta DEMONSTRATOR 2 B, echipată cu primul motor din lume din materiale compozite, reutilizabil, a fost lansată, cu succes, în 9 septembrie 2004 din Poligonul Forţelor aeriene de la Capul Midia. A fost prima rachetă sută la sută română civilă
• Sistemul Stabilo care a executat două misiuni până în prezent misiunea a doua având loc la 12.000 de m altitudine deasupra Mării Negre în 2007
• Racheta Suborbitală HELEN 2, demonstrator tehnologic pentru Competiţia Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea unei sonde lunare care să transmită imagini de pe lună. În concurs au rămas 20 de echipaje care au dreptul să folosească doar 10% din finanţări ca fiind finanţări guvernamentale, 90% trebuind să provină din fonduri private. ARCA este un concurent care deocamdată a folosit doar fonduri private, Guvernul României sau administraţiile locale sau judeţene neimplicându-se în susţinerea financiară
• HAAS II este o rachetă spaţială în 3 trepte pentru competiţia Lunar X Prize
• Pentru transportul rachetei HASS II la altitudinea de lansare ARCA a construit avionul supersonic de transport IAR 111Excelsior. Este vorba despre primul avion supersonic român şi va fi folosit şi pentru dezvoltarea tehnologiilor spaţiale pentru turismul spaţial.

Un supersonic ce ar putea face publicitate judeţului

A fost finalizat deja al doilea motor al supersonicului în proporţie de 50%. Echipa va realiza patru agregate complete şi 12 camere de ardere. Motorul Executor foloseşte oxigen lichid ca oxidant şi kerosen în rolul de carburant. Tracţiunea motorului este de 23 de tone forţă în vid şi timpul maxim de funcţionare la zbor este de 190 secunde. Prin utilizarea pe scară largă a materialelor compozite şi a aliajelor de duraluminiu, motorul Executor are greutatea de numai 210 kg, ceea ce îi conferă un raport tracţiune/greutate de 110, cel mai bun raport atins vreodată de un motor european. ARCA estimează atingerea unui raport şi mai bun după încheierea testelor. “Executor este cel mai important program al ARCA de până acum. După încheierea testelor vom avea un produs de înaltă tehnologie, o realizare de marcă la nivel european şi mondial. Ne mândrim cu faptul că este un program realizat privat în România. Executor ne va permite abordarea zborurilor orbitale. Am ţinut în mod special să realizăm absolut toate componentele motorului la ARCA. Nedepinzând de subcontractori, am scăzut costurile şi am crescut foarte mult viteza de execuţie. Mai mult, orice modificare necesară, în direcţia creşterii performanţelor, va fi extrem de uşor şi rapid implementată”, a precizat vâlceanul Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.

Acest motor a fost realizat, în bună măsură, prin donaţii private, fără sprijinul statului. ARCA va continua să solicite sprijinul publicului, în cadrul unei campanii de donaţii, pentru finalizarea celorlalte motoare, precum şi pentru operaţiunile de testare şi logistica aferentă. Primul vehicul echipat cu motorul Executor va fi racheta Haas 2C care va fi lansată la jumătatea anului 2013. Racheta va plasa pe orbita terestră satelitul bulgăresc CubeMessenger şi încă un satelit românesc. Nu vedem de ce fonduri din Râmnic sau din judeţ – ne referim la fonduri publice destinate promovării judeţului nostru -, nu ar putea fi alocate acestei asociaţii. Pe acel supersonic ar putea fi imprimat un text să zicem “ Eu iubesc Vâlcea” sau ceva de genul celor folosite de administraţia Râmnicului în promovarea oraşului. Despre ARCA şi realizările ei puteţi găsi pe internet numeroase texte publicate de reviste străine de specialitate. În orice caz credem că, pe lista de cetăţeni de onoare ai municipiului Râmnicu Vâlcea (pe care se află acum 67 de nume) ar putea figura şi cel al inginerului Dumitru Popescu. El nu este cu nimic mai prejos decât numele unor străini care figurează pe acea listă. Dacă nu ne credeţi consultaţi-o domule primar Frâncu şi comparaţi realizările şi meritele celor care au primit această distincţie cu cele ale tânărului inginer şi constructor Dumitru Popescu.

Nicu Trandafir

Leave a Response