|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

CET Govora va furniza către OLTCHIM energie electrică până la data privatizării 

• În urma aprobării “sinucigaşeÔÇ£ date de Consiliul Judeţean Vâlcea,


CET Govora va furniza către OLTCHIM energie electrică până la data privatizării

La finele săptămânii trecute, Consiliul Judeţean Vâlcea a mandatat reprezentantul instituţiei în Adunarea Generală a Acţionarilor de la CET Govora să aprobe furnizarea energiei electrice către SC Oltchim SA la o putere electrică de maxim 15 MW în bandă la preţurile reglementate de către Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România – OPCOM. În data de 21 august 2012, CEZ Distribuţie a notificat SC Oltchim SA că va limita furnizarea de energie electrică începând cu data de 22 august 2012. În aceste condiţii, conducerea SC Oltchim SA a făcut o solicitare verbală Consiliului Judeţean Vâlcea astfel încât CET Govora să asigure cantităţile minime de energie electrică până la privatizarea societăţii. Pentru energia electrică produsă, CET Govora are încheiate contracte reglementate de livrare în Sistemul Energetic Naţional, iar singura cantitate disponibilă să fie livrată este cea comercializată pe piaţa liberă reglementată de Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România – OPCOM. Media cantităţilor zilnice comercializate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) în luna august a fost de 20 MW/h, astfel încât, din această cantitate, se poate livra către SC Oltchim SA o cantitate maximă de energie electrică de 15 MW în bandă.

SC Oltchim SA înregistrează faţă de CET Govora datorii restante din livrări de energie termică la data de 31 iulie 2012 în valoare totală de circa 100 milioane de lei, din care 16,54 milioane de lei reprezintă penalităţi de întârziere la plată calculate pentru perioada 2009-2011. “Pentru reglementarea acestor datorii, au fost transmise din partea CET Govora propuneri de stingere a datoriilor atât SC Oltchim SA, cât şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, însă nici una materializată. Având în vedere că energia tranzacţionată pe piaţa liberă prin intermediul OPCOM este decontată în termen de o zi lucrătoare de la vânzare, în cazul în care se va aproba livrarea de energie electrică către SC Oltchim SA, CET Govora va înregistra un deficit de lichidităţi bancare egal cu contravalorea energiei livrate şi nedecontate de către SC Oltchim SA. Preţul de tranzacţionare pe piaţa liberă a fost în medie în luna august de 274 lei/MW, astfel că deficitul de lichidităţi înregistrat va fi de 2,17 milioane de lei pentru o perioadă de livrare de energie electrică către SC Oltchim SA între 27 august 2012 şi 14 septembrie 2012. Acest deficit se va reflecta în neplata facturilor aferente livrărilor de cărbune ale Complexului Energetic Oltenia, prin negocierile care se vor purta cu administratorul special al SC Oltchim SA, urmând a se solicita acestuia ca, în calitatea sa de proprietar, să intervină faţă de Complexul Energetic Oltenia să accepte o diminuare a nivelului plăţilor lunare cu valoarea deficitului cauzat de livrarea de energie electrică către SC Oltchim SA şi să nu dispună sistarea livrărilor de cărbune, conform clauzelor contractuale.

În sensul celor menţionate, se va putea da curs solicitării de livrare a energiei electrice către SC Oltchim SA, la un nivel maxim de 15 MW în bandă până în data de 14 septembrie 2012, dată la care se demarează procedura de privatizare. În sensul celor menţionate şi întrucât SC Oltchim SA se află în procedură de administrare specială, vor trebui parcurse următoarele etape: primirea unei solicitări scrise din partea administratorului special al SC Oltchim SA de livrare de energie electrică până la privatizare; în cadrul negocierilor care se vor purta între cele două societăţi, se va ţine cont de faptul că perioda pentru care se va aproba livrarea de energie electrică către SC Oltchim SA va fi între 27 august 2012 şi 14 septembrie 2012, iar preţul de livrare va fi cel reglementat de OPCOM pentru tranzacţiile pe PZU; cantităţile de energie electrică livrată vor fi facturate la zece zile; admininstratorul special al SC Oltchim SA va prezenta un angajament de plată al facturilor de energie electrică, iar Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în calitatea sa de proprietar, va garanta acest angajament prin emiterea unei scrisori de confort”, a precizat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

(Petre Coman)

Leave a Response