|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Inginerul Cornel Cernev încearcă să constituie un sindicat credibil la OLTCHIM 

• “Vasalul” lui Roibu, Mihai Diculoiu, nu mai este dorit de muncitori

Inginerul Cornel Cernev încearcă să constituie un sindicat credibil la OLTCHIM

Joi, 6 septembrie 2012, muncitorii de la SC Oltchim SA au reluat protestele şi au cerut demisia liderului de sindicat Mihai Diculoiu. Cu o zi în urmă, sute de angajaţi s-au îmbrâncit, în timpul protestului, pentru a intra în pavilionul administrativ. Un grup condus de inginerul Cornel Cernev (fost candidat ApR la Primăria Râmnicului în anul 2000) a decis înfiinţarea unui alt sindicat în cazul în care Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, refuză să plece. În timp ce la sediul SC Oltchim SA, protestatarii îi cereau demisia, liderul de sindicat Mihai Diculoiu purta negocieri la Ministerul Economiei pentru reluarea activităţii la SC Oltchim SA. El a transmis că nu va renunţa la funcţie. Aproape 300 de salariaţi ai SC Oltchim SA au continuat protestele, ei adunându-se, joi dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ al societăţii. Oamenii sunt nemulţumiţi că de două luni nu şi-au mai primit salariile, dar şi din cauză că activitatea combinatului chimic vâlcean a fost sistată.

Era pentru a doua zi consecutiv când se înregistra proteste la sediul central al SC Oltchim SA. Protestele au continuat pe platforma chimică în ciuda cererii reprezentanţilor Guvernului, care le-a solicitat muncitorilor să rămână calmi, să renunţe la proteste, pentru că vor afecta privatizarea SC Oltchim SA. Situaţia la SC Oltchim SA este critică, producţia este oprită în totalitate, se mai primeşte curent electric doar pentru funcţionarea instalaţiilor strategice şi a iluminatului, iar după 15 septembrie 2012 curentul va fi oprit definitiv din cauza unei datorii de 660 milioane de lei către Electrica. Potrivit unor surse din cadrul SC Oltchim SA, în ultima şedinţa a Consiliului de Administraţie de la SC Oltchim SA, fostul director general Constantin Roibu a propus concedierea colectivă a 3.200 din cei 3.326 de angajaţi. Salariaţii ar fi urmat să primească, după concediere, compensaţii de 6 până la 18 salarii, în funcţie de vechime. Alte variante propuse includeau păstrarea angajaţilor, dar eliminarea sporurilor sau declararea insolvenţei SC Oltchim SA. Nici una dintre variante nu a fost aleasă, iar cel care le-a propus, directorul general, a demisionat. Astfel, pericolul pentru cei peste 3.000 de angajaţi nu a trecut. Există însă şi o veste bună pentru angajaţii de la SC Oltchim SA: după două luni de întârzieri salariale, ei au primit săptămâna trecută avansul pentru luna iulie.

Marţi, 4 septembrie 2012, Consiliul de Administraţie de la SC Oltchim SA a luat act de demisia prezentată în data de 3 septembrie de către administratorul Mihai Radu Șaptefraţi. Tot consiliul de administraţie l-a numit ca administrator provizoriu la SC Oltchim SA, până la desemnarea noilor administratori de către adunarea generală a acţionarilor, în condiţiile prevăzute de OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, pe Nicolae Dincă, director general adjunct în cadrul Ministerului Finanţelor Publice. În aceste condiţii, componenţa actuală a Consiliului de Administraţie de la SC Oltchim SA este următoarea: Rodin Traicu – preşedinte provizoriu, Florin Ionel – membru, Adrian Radu şi Nicolae Dincă – membrii provizorii.

(P.C.)

Leave a Response