|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Am vândut 12 caiete de sarcini pentru privatizarea Oltchim 

• Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei:

Am vândut 12 caiete de sarcini pentru privatizarea Oltchim

Premierul Victor Ponta l-a întrebat, miercuri, pe ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, care este situaţia în cazul privatizării Oltchim în condiţiile în care licitaţia va avea loc pe 18 septembrie. „Problema Oltchim, domnule ministru, ceasul merge”, s-a adresat Ponta către Chiţoiu, la începutul şedinţei de guvern de miercuri. Chiţoiu i-a răspuns că au fost achiziţionate 12 caiete de sarcini”. „Douăsprezece? Doamne ajută! Nu, nu spuneţi ÔÇÖdouăsprezeceÔÇÖ la microfon, vreau să rămână una şi bună care, în primul rând, să salveze locurile de muncă şi să dea o perspectivă în termen mediu şi lung pentru tot ceea ce înseamnă Oltchim, Arpechim şi tot ceea ce mai e de făcut”, a adăugat Ponta.

Ministerul Economiei a scos la vânzare pachetul de acţiuni de 54,8% pe care îl deţine la Oltchim. În cadrul aceleiaşi proceduri de privatizare, vor fi vândute şi creanţele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le deţin AVAS şi Electrica asupra Oltchim. În acest fel, a fost schimbată strategia de privatizare a companiei. Strategia iniţială prevedea privatizarea în urma majorării capitalului social al Oltchim, prin conversia în acţiuni a creanţelor şi prin emiterea de acţiuni noi.
Guvernul a renunţat la conversia în acţiuni a creantelor de la Oltchim deoarece exista un risc foarte mare ca operaţiunea să fie contestată in instanţă, a afirmat Remus Vulpescu, şeful Oficiului pentru Participaţiile Statului şi Privatizare în Industrie (OPSPI), într-o întalnire online cu cititorii. „De asemenea, ce nu s-a spus despre această conversie, este că ea lasă Oltchim cu datorii de peste 450 milioane Euro, capitalurile şi activul net rămâneau negative, iar un eventual cumpărător al acţiunilor emise prin conversie ar fi intrat în companie ca să fie expus demersurilor mai mult sau mai puţin insistente ale creditorilor interesaţi să îşi recupereze creanţele. Clar şi la obiect, un asemenea investitor ar fi fost supus riscului de faliment la cererea creditorilor”, a precizat Vulpescu.

Șeful OPSPI a mai spus că această conversie care a făcut ca privatizarea Oltchim să fie amânată nu putea funcţiona legal doar în urma acordului dat de Comisia Europeană. Mai era necesar votul în AGA a două treimi din capitalul social prezent sau reprezentat.

Vulpescu a afirmat că se fac eforturi pentru stimularea participării la privatizare a tuturor investitorilor interesaţi. „Nimeni nu este exclus, nimeni nu este obstrucţionat”, a adăugat şeful OPSPI. Potrivit acestuia, „nu există o tranzacţie conturată deja cu un anumit investitor”.

Leave a Response