|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Dan Diaconescu NU ARE BANII pentru a cumpăra Oltchim 

Dan Diaconescu NU ARE BANII pentru a cumpăra Oltchim

Dan Diaconescu nu ar avea banii pe care a spus că îi va plăti pentru acţiunile de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, susţin surse citate de România TV. Șeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a declarat că Dan Diaconescu ar putea suporta consecinţe dure dacă se va dovedi că a depus o ofertă mincinoasă.

Dan Diaconescu a oferit pentru 203 milioane de lei pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim, aceasta fiind cea mai mare ofertă înaintată pentru preluarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea.

Șeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a declarat că Dan Diaconescu ar putea suporta consecinţe dure dacă se va dovedi că a depus o ofertă mincinoasă.

„Dacă situaţia se confirmă, este de o gravitate uriaşă. Dacă se constată că au fost formulate oferte fără susţinere financiară şi au fost astfel îndepărtaţi alţi investitori şi a fost sistat un procedeu de acordare de către Guvern a unor ajutoare către salariaţii de la Oltchim, dacă constatăm că cineva a dorit să capitalizeze politic sau electoral pe nevoile oamenilor de la Oltchim, noi nu vom avea ca reacţie doar reţinerea garanţiei de participare. Este foarte important să ştim natura surselor care transmit aceste informaţii, aceste suspiciuni”, a declarat la România TV şeful OPSPI.

„Deocamdată există un angajament ferm că banii există şi vor fi plătiţi. Luni la ora 10 îl aşteptăm pe domnul Dan Diaconescu să vină să semneze contractul”, a adăugat Remus Vulpescu.
Șeful OPSPI a precizat că instituţia pe care o conduce nu a verificat veridicitatea garanţiilor depuse la dosar de Dan Diaconescu: „Noi am examinat forma documentelor. Nu am avut suspiciuni, nu existau semnale în presă, nu a fost nimic care să ne ştirbească încrederea în domnul Dan Diaconescu şi în documentele depuse”.

Oferta de 203,14 milioane de lei înaintată de Dan Diaconescu a fost câştigătoare, iar miercuri ar trebui ca banii să fie transferaţi în contul Oltchim pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.

Totuşi, Diaconescu a spus că nu poate garanta că va semna contractul luni, întrucât trebuie să studieze „o serie de elemente”.

Totuşi, patronul OTV a garantat că are banii necesari pentru a achita acţiunile la Oltchim, dar nu a dezvăluit numele firmei cu care este partener. El a precizat că plănuieşte să distribuie acţiuni către angajaţii Oltchim.

Ce se va întâmpla dacă DD nu va plăti cât a promis pe ac╚øiunile Oltchim

Dacă Dan Diaconescu nu va plăti preţul oferit pentru acţiunile Oltchin în cadrul licitaţiei, licitaţia se va închide, vor urma acţiuni în instanţă, blocarea procesului de privatizare şi, probabil, intrarea combinatului în insolvenţă. În cazul în care omul de afaceri ╚ÿtefan Vuza, prin Chimcomplex, pe care o controlează, va reuşi să renegocieze cumpărarea crean╚øei de╚øinută de Electrica asupra companiei, acesta va deveni adevăratul câştigător al licitaţiei.
„Voi trimite banii Guvernului în cel mult 10 zile, dacă nu intervine ceva. O parte merg către salarii ╚Öi alta către reluarea activită╚øii”, a promis salaria╚øilor Oltchim proaspătul câ╚Ötigător al licita╚øiei pentru pachetul majoritar de ac╚øiuni al combinatului, Dan Diaconescu.

Dan Diaconescu, afirmă că de╚øine banii pentru achizi╚øie ╚Öi că-i va plăti exact când i-ar fi plătit ╚Öi PCC. Pe de altă parte, el sus╚øine că el va primi ac╚øiunile de-abia în februarie ╚Öi că va veni momentul în care va striga el după premierul Ponta „infractorule!”. El nu exclude posibilitatea de a-╚Öi primi ac╚øiunile de-abia martie sau, în cel mai rău caz în septembrie 2013.
Înainte de plată, Diaconescu pune condi╚øii. Dore╚Öte garan╚øii scrise că în două zile de la plata pentru pachetul de ac╚øiuni de la Oltchim, banii vor fi transfera╚øi către salariile angaja╚øilor de la Oltchim. El va cere statului ajutor ╚Öi pentru cumpărarea Arpechim, Oil Terminal ╚Öi CET Râmnicu Vâlcea.

Patronul OTV ╚Öi-a exprimat, de asemenea, speran╚øa că niciun creditor al Oltchim nu vor solicita insolven╚øa combinatului.

Licitaţia s-ar putea anula

Analistul financiar Radu Ciofu a explicat, pentru ECONOMICA.NET, faptul că, dacă Dan Diaconescu nu va plăti, licitaţia va fi anulată de către OSPSI. Anii de procese care ar urma în urma contestaţiilor previzibile ale lui Dan Diaconescu în instanţă vor bloca procesul de privatizare, amintindu-ne de eşecul privatizării Cuprumin. Soluţia finală: insolvenţa.

„Dacă Dan Diaconescu nu va plăti, AVAS va decide ce se va întâmpla mai departe. În mod normal, în astfel de situaţii, se anulează licitaţia şi urmează procese. Aşa s-a întâmplat în cazul Cuprumin. În cuprinsul unei oferte de participare, se oferă, în general, o scrisoare de garanţie din partea unei bănci, care să certifice faptul că ofertantul deţine aceşti bani. Nu ştiu dacă Dan Diaconescu a avut o astfel de scrisoare de garanţie şi, dacă nu a avut, nu ştiu de ce nu s-a solicitat. Dacă Dan Diaconescu nu plăteşte, cel care a vândut declară licitaţia anulată, ceea ce reprezintă o situaţie foarte proastă, întrucât câştigătorul licitaţiei va da statul în judecată iar procesul de privatizare ar fi blocat pe o perioadă de mai mulţi ani de zile. Practic, este greu să mai privatizezi în această situaţie. Teoretic, aceasta ar putea duce la lichidarea fabricii, însă situaţia socială de acolo nu o va permite. Totuşi, combinatul va avea o situaţie juridică gravă. Și, probabil, se va intra în insolvenţă, la fel ca în cazul Hidroelectrica”, ne-a spus Ciofu.

Fostul ministru al Controlului din guvernul Năstase Ionel Blănculescu, compară, de asemenea, privatizarea Oltchim cu cea a Cuprumin.

„Nu cumva am trăit, nu demult, un moment similar de privatizare amară, de genul Cuprumin, la care am reacţionat similar, anuntând eşecul cu mult timp înainte de a se întampla? Parca da. Si atunci, de ce repetăm situaţia? Răspunsul este simplu: pentru că istoria se repetă şi, de fiecare dată cand o face, parca ar fi pentru prima dată!”, spune Blănculescu.

„Procesul de privatizare al Oltchim este imposibil, am spus-o de la început. Dan Diaconescu nu va plăti suma licitată şi va pierde doar garanţia de participare la licitaţie, adică 400.000 de euro”, a declarat consultantul financiar Ionel Blănculescu pentru ECONOMICA.NET .

“Dacă Dan Diconescu nu va plăti ╚Öi eu, ca ╚Öi mul╚øi al╚øi colegi de breaslă credem că nu va plăti, iar Chimcomplex va plăti crean╚øa Electrica, atunci compania lui Vuza ar putea cere conversia în ac╚øiuni a crean╚øei cumpărate, ceea ce, după calculele mele, ar putea s-o plaseze în postura de ac╚øionar majoritar”, este de părere Nicolae Ghergu╚Ö, director al firmei de brokeraj Confident Invest ╚Öi fondator al Bursei de Valori Bucure╚Öti. Participa╚øiile celorlal╚øi ac╚øionari “se vor diminua, dacă, a╚Öa cum este de a╚Öteptat, nu vor participa cu cash la majorarea de capital”, a adăugat Nicolae Ghergu╚Ö pentru ECONOMICA.NET.

De altfel, opinia aproape generală pe pia╚øă este că Dan Diaconescu, “prin atitudinea sa, a arătat că nici nu a dorit altceva decât campanie electorală. Garan╚øia de participare la licita╚øie, de circa jumătate de milion de lei, pe care ar pierde-o, ar putea s-o considere ca o cheltuială electorală”, a mai spus Nicolae Ghergu╚Ö.

Expertul crede că statul va relua varianta conversiei datoriei în ac╚øiuni, iar Chimcomplex va fi adevăratul câ╚Ötigător dacă Dan Diaconescu va plăti ac╚øiunile Oltchim licitate.
În cazul acesta, “i-ar putea cere integral, lui Diaconescu, sau mai precis combinatului Oltchim, banii datora╚øi în trecut Electrica ╚Öi, în cazul cel mai probabil că nu îi prime╚Öte, va cere insolven╚øa Oltchim, desigur dacă la rândul său va fi plătit suma promisă pe crean╚øă”, a mai spus directorul de la Confident Invest.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Diaconescu a oferit 45 de milioane de euro pentru acţiuni, dar creanţele pe care le au AVAS şi Electrica asupra combinatului, cifrate la circa 400 de milioane de euro nu au fost cumpărate de nimeni. Creanţa Electrica nu s-a vândut, deoarece preţul minim a fost mai mare decât cel oferit de Chimcomplex, însă este posibil să urmeze o renegociere între Chimcomplex şi reprezentanţii Electrica.

Șeful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a comunicat lui Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru vânzarea acţiunilor statului la Oltchim, că speră să semeneze luni contractul de vânzare-cumpărare, dar Diaconescu a afirmat că trebuie să studieze acordul şi nu a oferit un termen concret pentru semnare.

„Banii urmează să fie viraţi luni, iar miercuri vor fi transferaţi în contul Oltchim pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru”, a afirmat şeful OPSPI, Remus Vulpescu, după ce a anunţat câştigătorul licitaţiei.
Diaconescu a intervenit, spunând că nu poate garanta că va semna contractul luni, întrucât trebuie să studieze „o serie de elemente”. „Nu depinde de mine acest lucru (momentul semnării contractului – n.r.)”, a spus Diaconescu.
Vulpescu replicat că acordul va putea fi semnat şi luni după-amiază sau chiar marţi, fără niciun fel de problemă, dar nu mai târziu de miercuri săptămâna viitoare banii trebuie să intre în contul Oltchim. „Cel târziu miercuri vrem ca banii să fie viraţi în contul Oltchim”, a continuat Vulpescu.

„Vulpescu a mai spus că Diaconescu va putea intra efectiv în posesia acţiunilor la Oltchim abia după ce Consiliul Concurenţei va stabili că această tranzacţie nu creează probleme de concentrare economică.

Ponta: Câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim să vină 10 zile cu banii, altfel e infracţiune

Premierul Victor Ponta a declarat, presei, la Târgu Mureş, că aşteaptă ca persoana care a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, adăugând că, în caz contrar, este vorba de o infracţiune.

Premierul Victor Ponta a declarat că privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea implică mii de oameni care lucrează acolo şi o societate comercială „extrem de importantă pentru români”.

El a adăugat că aşteaptă ca persoana care a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, pentru că, dacă nu o face, va suporta rigorile legii.
„Cel care a câştigat licitaţia să se prezinte în maxim zece zile cu banii pentru acţiuni. Este vorba despre 200 de milioane (de lei – n.r.) şi după aceea este vorba despre celelalte datorii şi despre investiţii. Eu vreau să atrag atenţia că oricine a venit, a participat la licitaţie şi nu are aceşti bani suportă rigorile legii şi mai ales pune în pericol locurile de muncă pentru mii de oameni. Noi am ţinut până acum Oltchimul, deşi aţi văzut ce s-a întâmplat în guvernarea trecută, iar pentru noi important este cum salvăm locurile de muncă şi cum facem ca Oltchim să funcţioneze în continuare. Nu e o chestie de joacă, şi nici nu e o chestie de campanie electorală. E vorba de mii de oameni acolo şi de o societate comercială extrem de importantă pentru români”, a spus Ponta.

Întrebat dacă, în opinia sa, câştigătorul licitaţiei, Dan Diaconescu, nu dispune de banii respectivi, premierul a răspuns că nu are dreptul să se pronunţe „pe nimic de acest gen”, adăugând că, dacă acesta se achită de obligaţiile pe care şi le-a asumat o dată cu depunerea ofertei, „va fi felicitat”. 

Leave a Response