|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Legi călcate în picioare la SC ETA SA şi SC Pieţe Prest SA 

• Încălcarea flagrantă a OUG 109/2011!

Legi călcate în picioare la SC ETA SA şi SC Pieţe Prest SA

Întreaga procedura de selectie si numire a membrilor consiliilor de administratie de la societăţile subordinate Consiliului Local Ramnicu Valcea, ETA si Piete prest s-a desfasurat in totalitate cu incalcarea flagranta a OUG 109/ 2011 si cu nerespectarea obligatiei de asigurare a transparentei obligatorii acestor activitati. Aceasta a fost posibil cu ajutorul unor asa-zisi specialisti in resurse umane atat din primarie cat si din societatile Piete Prest si ETA, care în cardasie cu consilierii locali numiti pentru a acoperi ilegalitatile comise in desemnarea administratorilor au fost platiti bine la comisie (5 membrii x 2000 lei – au muncit foarte mult probabil!!!) si ulterior si mai mult cu pana la 40% din salariul directorilor generali. Trai bun pe bani publici! Dar asta este o alta poveste foarte interesanta care miroase urat si pe care o vom dezvolta cu altă ocazie.

În luna august 2012, întreaga procedură s-a desfaşurat intr-o secretomanie totala, au fost emise cel putin 6 Hotarari AGA , care pana la aceasta data nu au fost postate pe pagina proprie de internet, desi OUG 109 prevede la art. 51:

(1) Întreprinderea publică, prin grija consiliului de administraţie sau, după caz, a directoratului, trebuie să publice pe pagina proprie de internet, pentru accesul asociaţilor/acţionarilor, următoarele documente şi informaţii:

a) hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor, în termen de 48 de ore de la data adunării;

b) situaţiile financiare anuale, în termen de 48 de ore de la aprobare;

c) raportările contabile semestriale, în termen de 45 de zile de la încheierea semestrului;

d) raportul de audit anual;

e) componenţa organelor de conducere ale societăţii, CV-urile membrilor consiliului de administraţie şi ale directorilor sau, după caz, ale membrilor consiliului de supraveghere şi membrilor directoratului;

f) rapoartele consiliului de administraţie sau, după caz, ale consiliului de supraveghere.

(2) Situaţiile financiare anuale şi raportările contabile semestriale, rapoartele consiliului de administraţie sau, după caz, ale consiliului de supraveghere şi raportul de audit anual sunt păstrate pe pagina de internet a întreprinderii publice pe o perioadă de cel puţin 3 ani.

ART. 59

(1) Nerespectarea de către membrii consiliului de administraţie sau, după caz, de către membrii consiliului de supraveghere ai întreprinderii publice a prevederilor art. 18 alin. (4) şi (5), art. 29 alin. (7) şi (8), art. 35 alin. (6) şi (7), art. 39 alin. (2), art. 51 şi 56 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

(2) Constatarea contravenţiei prevăzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunii contravenţionale se realizează de către persoanele împuternicite din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, din oficiu sau la sesizarea asociaţilor/acţionarilor.

De asemenea nu s-au publicat CV-urile membrilor CA , ca sa nu se vada ca administratorii au profesii care nu au nici o legatura cu domeniul de activitate al intreprinderii publice respective asa cum dispune OUG 109 si asa cum trebuia facuta selectia in mod legal. Aceştia au fost numiti exclusiv pe alte criterii decat cele de competenta profesionala.

Trebuie stiut, fiecare CA are cate un secretar tehnic platit gras, cu pana la 40% lunar din salariul directorului general al societatii. Pentru ce? Pentru participarea la o sedinta eventual lunara , la care scrie un proces verbal si apoi scrie o hotarare pe care o prezinta spre semnare presedintelui CA. La acesti bani se adauga plata lunara a membrilor CA si a membrilor AGA, indiferent daca tin sedinte sau nu. Toate acestea pe banii nostri si in conditiile in care societatile comerciale ale Consiliului Local Ramnicu Valcea au dificultati financiare si fac cu greu fata acestor situatii evidente de risipa a banului public.

Cum doresc ei sa le eficientizeze daca sunt primii care nu respecta legea si contribuabilul, cel care ii tine din banii lui, este tinut departe de adevar?

Secretarul tehnic al CA trebuie sa asigure publicarea documentelor mentionate pe pagina de internet si pentru banii multi pe care ii ia pentru o munca suplimentara minuscula peste salariul sau. Datorita acestor sume , un secretar tehnic al CA realizeaza lunar venituri de 4500-5000 lei care depasesc salariul directorului sau al contabilului sef care au mai multa raspundere. De unde asemenea venituri grase la o persoana care scrie un proces verbal si care castiga lunar de 3-4 ori cat un jurist din primarie?

“Ziarul de VâlceaÔÇ£ sesizează organele în drept privind nerespectarea crasă a legii la ETA şi Pieţe Prest!

Leave a Response