|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Procurorii cer Tribunalului Vâlcea arestarea preventivă a profesorului Adrian Dulugeac 

• Scandalul Bioterra

Procurorii cer Tribunalului Vâlcea arestarea preventivă a profesorului Adrian Dulugeac

Adrian Dulugeac, şef de lucrări la Universitatea Bioterra Bucureşti şi prodecanul Facultăţii de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, a fost reţinut joi de procurorii Parchetului Tribunalului Vâlcea, fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material.

În cazul Laurei Harcan, şef de lucrări şi prodecan la Facultatea de Drept a Universităţii Bioterra, cercetată în acest dosar pentru fals intelectual, procurorii urmează să stabilească dacă dispun o măsură preventivă după reaudierea ei.
Parchetul Tribunalului Vâlcea i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac şi pe Laura Harcan în dosarul privind divulgareaa subiectelor de la licenţă.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie- iulie, Adrian Dulugeac ar fi furnizat informaţii care nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane ce au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra Bucureşti. De asemenea, Dulugeac, cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii, ar fi modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale ori anuale şi a notat studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene.
Anchetatorii din dosarul divulgării de subiecte la Universitatea Bioterra au vrut să organizeze un flagrant la examenul de licenţă desfăşurat la instituţia de învăţământ, însă acţiunea a fost anulată, din cauza numărului mic de candidaţi prezenţi, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Concret, se dorea ca în timpul examenului să fie depistate persoane cărora li se comunică, prin SMS, subiecte şi rezolvări ale acestora. Acţiunea a fost însă anulată după ce s-a constatat că la examenul de licenţă s-au prezentat doar aproximativ 20 de candidaţi, iar anchetatorii mizau pe un număr mult mai mare, pentru a putea realiza flagrantul, au precizat sursele citate.

Angajaţii de la Universitatea Bioterra cercetaţi de procurori ar fi cerut de la studenţi între câteva sute şi 1.000 de euro pentru o mărire de notă şi între 1.000 şi 3.000 de euro pentru o diplomă de licenţă, au mai spus sursele judicare.
Astfel, unii studenţi erau ajutaţi să primească subiectele pentru examenul de licenţă, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau să îşi mărească notele obţinute la examene erau ceruţi de la câteva sute până la 1.000 de euro. Au fost şi cazuri în care unii studenţi au primit note deşi nu au participat la examene, pentru obţinerea diplomei de licenţă în acest fel fiind cerute sume între 1.000 şi 3.000 de euro, potrivit surselor judiciare.

În acest caz, poliţiştii şi procurorii au efectuat joi 19 percheziţii în Bucureşti, dintre care una domiciliară şi 18 la Universitatea Bioterra, precum şi alte trei în Olt, Drăgăşani şi Ilfov. Peste 40 de persoane urmau să fie audiate la sediul Poliţiei Române, unde anchetatorii vâlceni au venit pentru a face aceste interogatorii.
Corpul de control al Minsiterului Educaţiei va face, începând de luni, verificări la Universitatea Bioterra din Capitală, fiind vizat modul de „gestionare” a studenţilor, începând cu înmatricularea, şi a notelor, a anunţat ministrul Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a precizat că, în prezent, Universitatea Bioterra este creditată cu un „grad limitat de încredere”, iar dacă la o evaluare a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) se va constata că nu sunt îndeplinite standardele necesare, instituţia poate coborî la „neîncredere”, după care poate urma retragerea dreptului de funcţionare.

Leave a Response