|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

PLANUL B pentru OLTCHIM 

PLANUL B pentru OLTCHIM

• Cu cine negociază guvernul „SINGURA SOLUȚIE” pentru SALVAREA pe termen scurt a combinatului

Pe termen scurt singura soluţie pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea este un nou împrumut, de tip sindicalizat, cu „rang preferenţial”, din partea mai multor bănci comerciale, pe care combinatul să îl utilizeze pentru repornirea activităţii şi reluarea ciclului de producţie, susţin pentru gândul surse din Ministerul Economiei.

Pe termen lung, potrivit premierului Victor Ponta soluţia pe care o doreşte executivul e alta. Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine, a anunţat, marţi seara, premierul.

Tot aici aflaţi cum premierul a susţinut că şi-ar dori la Oltchim şi un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste ţări dispun deja de propriile combinate şi că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.

Indiferent dacă instituţiile internaţionale îşi dau sau nu acordul pentru această metodă de privatizare, combinatul are probleme grave imediate.

În condiţiile în care Oltchimare datorii care depăşesc 700 de milioane de euro, dintre care 130 de milioane de euro reprezintă credite contractate de la bănci comerciale, se pune întrebarea de unde ar mai putea obţine un nou împrumut o societate aflată, de doi ani, ÔÇ£în risc de faliment iminent”, după cum se menţionează în Memorandumul de privatizare a Oltchim, aprobat de Executiv.

Planul B al Guvernului pe termen scurt: un împrumut

ÔÇ£De la stat este mai greu să se dea bani pentru Oltchim, pentru că ar fi vorba de ajutor de stat. Aşa că singura soluţie pentru Oltchim ar fi un nou împrumut de tip sindicalizat, de la bănci comerciale. O altă condiţie este ca noul împrumut trebuie să fie unul de „rang preferenţial”. Adică nici un alt creditor să nu poată să emită pretenţii în faţa celor ce acordă împrumutul de rang preferenţial”, au explicat pentru gândul surse din Ministerul Economiei.

Acestea spun că există interes în acordarea unui astfel de împrumut din partea creditorilor care vor să recupereze datorii mai vechi de la Oltchim şi care îşi dau seama că fără un astfel de nou împrumut special, nu ar mai avea nici o şansă să îşi recupereze banii împrumutaţi anterior.

Care sunt băncile care ar putea fi interesate de acordarea unui împrumut sindicalizat combinatului Oltchim

Băncile comerciale care ar putea fi interesate de acordarea unui nou împrumut, cu „rang preferenţial”, combinatului chimic de la Rm. Vâlcea ar fi dintre cele care au deja de recuperat de la Oltchim credite mai vechi.

Instituţiile bancare la care Oltchim are 130 milioane euro credite contractate sunt : BCR: 72 mil. euro, Banca Transilvania 35 mil. euro, Unicredit 4 mil. euro, CEC 11,5 mil. euro, ING 3 mil. euro, Bancpost 2,5 mil. euro, alte bănci: Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank în total 2 mil. euro.

Pe de altă parte, sursele guvernamentale susţin că există probabilitatea ca şi băncile care se vor implica în acordarea împrumutului sindicalizat, având în vedere că îşi asumă un risc suplimentar, să pună anumite condiţii.

ÔÇ£Băncile ar putea pune condiţii legate de modul în care se va face strategia de redresare a combinatului”, arată sursa citată.

Lucrăm la planul B pe termen lung

Reprezentanţii Ministerului Economiei au declarat pentru gândul că în prezent se lucrează la planul B pentru Oltchim.

ÔÇ£Există un plan B pentru Oltchim. El a fost iniţiat de ceva vreme, dar a fost oprit pe parcursul derulării procedurii de privatizare. Acum trebuie reluat. Deocamdată nu este conturat. În următoarea perioadă va fi anunţat oficial. Scopul este stoparea pierderilor la Oltchim şi apoi reluarea procesului de privatizare”, au precizat sursele guvernamentale.

ÔÇ£Oltchim este ipotecat în întregime”

În total, la 31 mai 2012, datoria Oltchim se ridica la 2,59 miliarde lei (circa 581 milioane euro), iar dacă la acestea se adaugă şi dobânzile calculate de AVAS la creanţa AVAS, suma se ridică la 3,18 miliarde lei (712 milioane euro)

ÔÇ£Tot Oltchimul este ipotecat, clădirile, vagoanele, echipamentele, calea ferată. Este ipotecat nu numai la bănci, ci şi la AVAS şi Electrica”, ne-au spus surse guvernamentale.

Privatizarea Oltchim a fost anulată, anunţul oficial fiind făcut luni seara, de la Palatul Victoria, de premierul Victor Ponta, la finalul unei zile în care Dan Diaconescu a mai pus în scenă un episod al show-ului început pe 21 septembrie, când a câştigat licitaţia pentru cumpărarea acţiunilor combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Dan Diaconescu nu are banii, a anunţat Ponta, invocând „interesele politice şi de imagine” ale patronului OTV-preşedinte PP-DD, iar persoanele pe care acesta din urmă le-a prezentat drept „giranţi” nu ar exista, între ele fiind un scriitor de romane poliţiste sub pseudonim.

Ponta a spus luni seara că instituţiile financiare internaţionale vor accepta iniţierea unui nou proces de privatizare la Oltchim dacă Guvernul va prezenta în acest sens o strategie viabilă. El a răspuns astfel la solicitarea jurnaliştior de a clarifica faptul că în memorandumul transmis de Guvern către Fondul Monetar Internaţional este indicată lichidarea voluntară a Oltchim în cazul unui eşec al privatizării.

Premierul a arătat că în discuţiile din ultimele zile de la nivelul Guvernului pentru salvarea Oltchim au fost incluşi şi reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.

Leave a Response