|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Hidrocentrala Lotru-Ciunget împlineşte 40 de ani de la punerea în funcţiune 

Hidrocentrala Lotru-Ciunget împlineşte 40 de ani de la punerea în funcţiune

Vineri, 19 octombrie 2012, cu începere de la ora 12.00, la sediul Uzinei Hidroelectrica Lotru ÔÇô Ciunget din comuna Malaia se va desfăşura festivitatea prilejuită de aniversarea “LOTRU 40 de aniÔÇ£. La manifestare vor participa reprezentanţi ai Guvernului României, conducerea executivă a Hidroelectrica, reprezentatul EURO INSOL, administrator judiciar al Hidroelectrica SA, av. dr. Remus Borza, dar şi oficialităţi judeţene.

Daniel Băviţă, directorul Sucursalei Vâlcea ÔÇô Hidroelectrica, ne-a vorbit despre importanţa Hidrocentralei Lotru-Ciunget în sistemul energetic naţional: “Este o hidrocentrală subterană situată în judeţul Vâlcea, pe râul Lotru. Se află la o adâncime de 130 m. Este proiectată pentru a intra în funcţiune în situaţiile de criză ale ţării, când nevoia de electricitate este mare. Se aprozionează din lacul de acumulare Vidra din localitatea omonimă.

Centrala a fost pentru prima dată pusă în funcţiune în 1972 şi are o putere instalată de 510 MW (un reactor de la Cernavodă are o putere de circa 600 MW), fiind echipată cu trei hidroagregate cu turbine de tip Pelton a câte 170 MW fiecare. În anul 1965, echipele de constructori ai Întreprinderii de Construcţii Hidroenergetice (ICH), viitoarea Hidroconstrucţia, au început lucrările la amenajarea râului Lotru şi la realizarea celei ce va fi cea mai mare uzina hidroenergetică de pe râurile interioare ale ţării. În decurs de aproape un deceniu, potenţialul acestui râu a fost pus în valoare prin realizarea derivatie principale formată din barajul Vidra, a unei reţele de captări şi aducţiuni secundare, a 4 baraje în arc (Galbenul, Petrimanu, Jidoaia, Balindru, 3 staţii de pompare, etc) şi în cele din urma a celor trei centrale, Ciunget (510 MW), Mălaia (18 MW) şi Brădişor (115 MW).

Construcţia hidrocentralei Ciunget a demarat în anul 1966 şi a impus realizarea unor volume mari de lucrari în condiţii de izolare, altitudine şi acces dintre cele mai dificile. Aceste lucrări au permis punerea în funcţiune a primului grup al centralei Ciunget în noiembrie 1972 şi a ultimului grup în august 1975.

Lucrările la celelalte două hidrocentrale, Mălaia şi Brădişor, au demarat în toamna anului 1973, punerea în func╚øiune a hidrocentralei Mălaia s-a făcut în 1978, iar a celei de la Brădişor în anul 1982. În anul 2009, hidrocentrala Lotru-Ciunget a fost oprită complet în vederea retehnologizării. Până la acel moment, a produs peste 26 milioane MW, cumulând peste jumătate de milion de ore de funcţionare. Centrala a fost repusă în func╚øiune în februarie 2011, după un proces de retehnologizare care a presupus investiţii de 88 de milioane de euro. Lucrările de retehnologizare, prin care centrala a intrat într-un nou ciclu de viaţă de 30 ani, s-au concretizat prin modernizarea echipamentelor hidroagregatelor.ÔÇ£ (T.P.) 

Leave a Response