CJ Vâlcea obligă din nou CET Govora să furnizeze energie în pierdere către OLTCHIM
CJ Vâlcea obligă din nou CET Govora să furnizeze energie în pierdere către OLTCHIM
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat mandatarea reprezentantului său în Adunarea Generală a Acţionarilor de la CET Govora ca să aprobe suplimentarea puterii electrice către SC Oltchim SA cu 31 MW, suplimentare care va fi valabilă până la data de 12 noiembrie 2012. Este a treia oară când Consiliul Judeţean Vâlcea aprobă un ajutor pentru SC Oltchim SA. În data de 19 septembrie 2012, tot Consiliul Judeţean Vâlcea a mandatat reprezentantul judeţului Vâlcea în Adunarea Generală a Acţionarilor de la CET Govora să aprobe următoarele propuneri: furnizarea energiei electrice către SC Oltchim SA în condiţiile convenţiei tripartite încheiate între SC Oltchim SA – Electrica Furnizare – CET Govora şi Ordinului ANRE nr. 88/2009; încheierea contractului de furnizare pentru o putere de cel mult 11 MW până la data de 31 decembrie 2012.
Având în vedere situaţia excepţională în care se află SC Oltchim SA, generată de eşuarea procesului de privatizare, există riscul ca, în cazul în care nu se asigură cantitatea necesară de energie electrică să se întrerupă furnizarea parţială sau totală a apei brute necesare funcţionării CET Govora, SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, Salrom – Salina Ocnele Mari şi a celorlaţi agenţi economici de pe platforma chimică (ceea ce ar putea conduce la oprirea acestora), precum şi să nu se poată realiza epurarea apelor menajere colectate de la terţi, cauzată de oprirea staţiei de epurare biologică. Singurele societăţi comerciale de pe platformă, capabile să susţină din punct de vedere financiar livrarea cantităţii de energie electrică necesară pentru asigurarea utilităţilor, sunt CET Govora şi USG-CCG, acestea fiind direct interesate. Singurul operator care deţine licenţele necesare pentru furnizarea energiei electrice este CET Govora.
Totodată, obligaţiile contractuale ale CET Govora, de livrare a aburului tehnologic către USG-CCG, agentului termic pentru agenţii economici şi proprietarii de locuinţe şi a energiei electrice în Sistemul Energetic Naţional, nu s-ar mai putea respecta în cazul în care nu se asigură furnizarea energiei electrice necesare către SC Oltchim SA. În aceste condiţii, în data de 25 octombrie 2012, SC Oltchim SA a solicitat CET Govora suplimentarea puterii electrice, cu 31 MW, respectiv cu 14.136 MWh, a cantităţii de energie electrică, pentru perioada 25 octombrie – 12 noiembrie 2012, care se va livra SC Oltchim SA. Plata cantităţii suplimentare de energie electrică se va efectua prin cesionarea unui contract de vânzare de produse clorosodice a cărui valoare să acopere valoarea energiei electrice furnizate suplimentar. Valoarea totală a energiei electrice suplimentare furnizate către SC Oltchim SA va fi stabilită de către Consiliul de Administraţie al CET Govora.
La rândul său, CET Govora a comunicat Consiliului Judeţean Vâlcea următoarele: posibilitatea livrării către SC Oltchim SA a cantităţii suplimentare de energie electrică de 14.136 MWh la preţul de 235 lei/MWh, care va fi preluată în totalitate de la Complexul Energetic Oltenia în perioada 25 octombrie – 12 noiembrie 2012 şi care va fi restituită acestuia până la sfârşitul lunii decembrie; Consiliul de Administraţie al CET Govora a fost de acord cu furnizarea cantităţii suplimentare, dar numai în condiţiile în care SC Oltchim SA îşi va materializa garantarea plăţii preţului în sensul cesionării unui contract de vânzare-cumpărare de produse clorosodice, a cărui valoare să acopere preţul energiei electrice furnizate, după aprobarea acestora în şedinţa de Consiliu de Administraţie de la SC Oltchim SA din data de 29 octombrie 2012; Consiliul de Administraţie al CET Govora a hotărât furnizarea de energie electrică către SC Oltchim SA la un preţ pe MWh de 235 lei, fără TVA, la care se adaugă taxele reglementate. Preţul final al furnizării este de 326/MWh fără TVA. Preţul final pe MWh reprezintă: 235 lei/MWh inclusiv taxa de introducere în sistem, 8,14 lei/MWh taxă extragere din sistem, 10,21 lei/MWh contravaloarea serviciilor de sistem, 0,3 lei/MWh taxă administrare piaţă, 21 lei/MWh taxă distribuţie înaltă tensiune, 21,2 lei/MWh taxă cogenerare şi 31,08 lei/MWh contravaloare certificate verzi.
(Petre Coman)