|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Dan Mihalcea expune la Biblioteca Judeţeană 

Regizorul şi fotograful de origine vâlceană

Dan Mihalcea expune la Biblioteca Judeţeană

Unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi oameni de televiziune vâlceni, Dan Mihalcea, expune marţi, la Râmnicu Vâlcea câteva dintre cele mai interesante lucrări fotografice ale sale, cuprinse sub titulatura sugestivă ,,CANONICON”.
După experienţa de la Televiziunea Vâlcea 1 şi TV Etalon, ca operator de imagine, editor de montaj, regizor de montaj, şi după ce a plecat acasă cu aproape toate premiile posibile de la Festivalul ECO-ETNO-FOLK ÔÇôFILM, Dan Mihalcea a urmat Facultatea de Regie de Film şi Televiziune ÔÇô Bucureşti, ajungând regizor, operator de imagine, dar şi fotograf. Vâlceanul a lucrat pentru toate marile posturi de televiziune centrale, de la Antena 1,2 şi 3, la Realitatea B1, SAHIA Film şi Kanal D, este membru al Ascociaţiei Regizorilor de Film din cadrul UCIN, iar la distincţii adăugăm: 2000 ÔÇô Fundaţia Culturală “Vâlcea 1” – Diploma de Excelenţă pentru activitatea culturală, Diploma de Onoare şi Medalia de Argint ale Municipiului Râmnicu Vâlcea (2000), oferită de Primăria Râmnicu Vâlcea şi Diploma de Onoare pentru filmele documentare realizate (2005) ÔÇô Forumul Cultural al Râmnicului.

Din realizările profesionale: Ficţiune ÔÇô scurt metraj (regizor, scenarist) – 2005 ÔÇô “Lazăr”, 2006 ÔÇô “Destin”; Documentar (regizor, scenarist) – 999 ÔÇô “În cer… şi pe pământ”; 2000 ÔÇô “Lecţia de presă”ÔÇô Premiul Presei la ECO-ETNO-FOLK FILM (Filmul a fost difuzat de TVR 1, TVR Internaţional, PROTv, PROTv Internaţional şi CNN; 2000 ÔÇô “Legendă şi credinţă” ( Premiul pentru cel mai bun film TV de turism religios la ECO-TOUR-IND FILM); “O zi la Slătioara”; “Oaspeţi în ţara lui Goethe”; “Olimpul moţilor”; “Trăirile lemnului”; “Gest firesc”; “Trei pogoane de la Jgheaburi”; “Sfântul de la Iezer”; “Sunrise” “Amenajarea Hidroenergetică a Lotrului”.

Mottoul artistului este: ,,Trăim, doar, pentru că ne lipseşte cunoaşterea”. Vernisajul expoziţie are loc miercuri 7 noiembrie, ora 19.00, în holul Bibliotecii Judeţene ,,Antim Ivireanul”. În deschidere va avea loc un program muzical susţinut de soprana Camelia Clavac, acompaniată la pian. Ineditul expoziţiei constă în punerea în valoare a celor 20 de lucrări expuse, printr-un ingenios sistem de lumini, iar derularea evenimentului este una surpriză. Urmează pişcoturile şi vinul, pentru ca oaspeţii să socializeze şi să se împrietenească. Lucrările vor fi expuse până pe data de 28 noiembie 2012. (Ramnic.ro)

Canonicon, introspecţie în clar-obscur şi detaliu

În urmă cu doi ani trebuia să vernisez această expoziţie. Soacra mea Violeta mi-a dat atunci 1000 de euro pentru acest lucru. Banii s-au dus în altă parte şi abia acum am reuşit să-i adun pentru execuţia lucrărilor. Asta înseamnă print, passepartout, caşerare, geam antirefelx şi ramă pentru fiecare lucrare în parte.

Povesteam unui prieten despre expoziţia Cononicon şi despre faptul că mi-am făcut un site cu acelaşi nume, canonicon.ro. După ce s-a gândit câteva secunde zice: ţi-ai luat un domeinu bun, Canon şi Nikon. N-are nici o legătură. Cele 20 de lucrări pe care le expun acum la Râmnicu Vâlcea sunt rezultatul unui lung şir de pelerinaje pe care le-am făcut în ultimii ani la mânăstirile din ţară. Din aceste locuri am adus eşantioane de viaţă frumoasă, de viaţă blândă. Există în aceste locuri o energie care vindecă, o vibraţie superioară care îndeamnă la meditaţie, la introspecţie. Aici timpul se dilată iar spaţiul se reduce pe nesimţite până acolo încât rămâi tu cu tine. Timpul este relativ aici, iar spaţiul nu mai contează.

Prin Canonicon nu mi-am propus să aduc un cult icoanelor şi sfinţilor. Nu mi-am propus să întăresc regulile canonice impuse de biserică. Lucările pe care le expun sunt doar căutările mele în timp şi spaţiu, sunt momentele mele de introspecţie prin care încerc să mă înţeleg şi să mă eliberez de ceea ce nu-mi este de folos. Sunt sigur că mulţi dintre cei care vor vedea această expoziţie se vor gândi că au fost la mânăstire sau că au intrat în cimitir dar că niciodată lucrurile nu li s-au relevat în acest fel. Oriunde se duc, oamenii sunt turişti grăbiţi, oamenii merg pe stradă şi nu văd. Cred că văd dar nu văd. Preocupările, stresul, dezinteresul faţă de tot ceea ce-i înconjoară este vizibil. Fiecare îşi creează o carapace prin care nu pătrunde nimic. Sunt impenetrabili. Oamenii sunt maşini care merg pe stradă şi nu văd. Oamenii trăiesc singuri.

Nu sunt de acord cu trendurile. Există şi în fotografie trenduri. Este o mare tâmpenie. Fiecare se exprimă artistic în felul său şi în timpul său. Există un timp în care te laşi condus de ceea ce vezi, apoi vine un alt timp când, după ce ai adunat, nu te mai laşi condus ci te asiguri că lucrurile ies aşa cum vrei tu să iasă. Există şi aici o spontaneitate ca în oricare act artistic dar este evident faptul că ea are legătură cu filmele pe care le vezi, cu discuţiile pe care le ai, cu cărţile pe care le-ai citit şi cu zestrea astrală, cu ceea ce aduci cu tine de dincolo.

Sunt aproape 20 de ani de când fac televiziune. Trecerea de la imaginea în mişcare la imaginea statică reprezintă pentru mine o elevare artistică, accesul la un alt nivel de înţelegere a exprimării prin imagini vizuale. Fac şi fotografie de produs, de eveniment, de studio, de catalog şi corporate. Bineînţeles că nu am abandonat imaginea în mişcare şi nici nu am de gând să o fac. Tocmai am finalizat unul dintre filmele documentare dintr-un amplu proiect cinematografic unde am semnat regia, scenariul şi imaginea. Este vorba despre un film cu multe cifre despre amenajarea hidroenergetică a Lotrului. Acest proiect cuprinde şi un al doilea film care are cumva acelaşi subiect unde accentul cade pe latura umană, pe sentimente, pe trăiri, pe conştiinţă şi pe credinţă. În afara celor două filme am realizat fotografii pentru albumul de fotografie care cuprinde întreaga amenajare a Lotrului. Este ceva magnific acolo. Vă invit să vedeţi acest film.

Canonicon, prin cele 20 de lucrări, prin maniera de lucru şi prin metaforele care sunt în titlurile lor, este un îndemn spre autenticitate, simplitate şi adevăr divin, un mesaj care te poate duce spre lumile interioare, către vibraţia inimii, către noi cei adevăraţi.

Dan Mihalcea – 2012

Leave a Response