|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Miliardarul Frank Timiş a construit două mânăstiri la Mălaia şi Obârşia Lotrului 

• În timp ce oamenii bogaţi din zonă au ocupaţii mai… lumeşti,

Miliardarul Frank Timiş a construit două mânăstiri la Mălaia şi Obârşia Lotrului

Peste două mii de credincioşi din toată ţara s-au adunat sâmbătă, 3 noiembrie, în vechea şi frumoasă Vale a Lotrului, pentru a participa la sfinţirea uneia dintre cele mai impunătoare mănăstiri, zidită într-un timp record de aproape patru luni în Eparhia Râmnicului.

În sâmbăta în care Biserica Ortodoxă pomeneşte pe cei trecuţi la Domnul, “Moşii de Toamnă”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfiţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 50 de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mălaia, din comuna Mălaia, judeţul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea bisericii mănăstirii, cu hramurile “Înălţarea Sfintei Cruci” şi “Sfântul Mucenic Ioan Rusul”.

Sărbătoarea a început în seara zilei de vineri, 2 noiembrie, când au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa Olteană şi a fost săvârşită slujba de Priveghere şi Acatistul Sfântului Grigore Decapolitul. A doua zi a continuat cu Acatistul “Înălţarii Sfintei Cruci”, Slujba de Târnosire şi Sfânta Liturghie arhierească.

După Sfânta Liturghie,Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaieia rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică şi a arătat importanţa ctitoririi de locaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim i-a binecuvântat pe credincioşi şi a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a amintit că în urmă cu patru luni, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a pus piatra de temelie la acest sfânt aşezământ. “Dăm slavă Sfintei Treimi pentru slujba de astăzi, împlinită sufleteşte şi trupeşte, şi rugăm pe Bunul Dumnezeu pentru toţi cei care s-au ostenit şi au ridicat această sfântă mănăstire ca să le dăruiască pace, sănătate şi mulţi ani”, a conchis chiriarhul locului.

Pentru osteneala depusă la ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, ctitorii mănăstirii, părintele iconom stavrofor Ioan Comăneci şi domnul Frank Vasile Timiş au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul “Diploma de ctitor” şi Medalia jubiliară “Sfântul Voievod Neagoe Basarab”. De asemenea, Doamna Carmen Timiş, soţia domnului Vasile Timiş, împreună cu fiii, Vasile Frank Timiş junior, Patrice Gabriela Timiş şi Ramona Maria Timiş au primit “Diploma de ctitor” şi Medalia jubiliară “Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu”.

Au mai primit gramate de mulţumire din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, reprezentanţii administraţiei locale şi alte personalităţi care s-au implicat în construirea şi finalizarea complexului monahal.

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, personalităţi ale vieţii culturale vâlcene, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi din parohiile vecine, din ţară şi din străinătate.

Mănăstirea “Înălţarea Sfintei Cruci” se află pe DN7 ÔÇô Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificaţie la stânga de la Brezoi spre Voineasa (DN 7A), în comuna Mălaia, pe frumoasa şi pitoreasca Vale a Lotrului, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de maici cu Hramurile “Înălţarea Sfintei Cruci” şi “Sfântul Mc. Ioan Rusul” a fost pusă la data de 12 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii mănăstirii sunt Preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Frank Timiş. Ansamblul mănăstiresc de la Mălaia cuprinde biserica mare şi un arhondaric pe două nivele cu 25 de chilii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cupridvor, având lungimea de 37 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de construcţie a fost formată din vieţuitori ai Mănăstirilor “Sfinţii Trei Ierarhi” de la Gruiul Lupului şi “Pogorârea Duhului Sfânt” de la Blănoiu sub coordonarea Pr. Ioan Comăneci. Obştea mănăstirii cuprinde 7 maici, conduse de monahia Ioana Roznov.

A fost târnosită şi biserica Mănăstirii “Sfinţii Martiri Brâncoveni” din staţiunea montană Obârşia Lotrului

În după amiaza zilei de astăzi, 3 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi au târnosit noua biserică din lemn cu hramurile “Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi “Sfântul Mare Mucenic Mina” de la noua mănăstire de călugări din staţiunea montană Obârşia Lotrului, judeţul Vâlcea.

Cu această ocazie cei doi ierarhi au ţinut câte un cuvânt de învăţătură şi i-au felicitat pe ctitorii noului aşezământ monahal, aceiaşi care au ridicat şi Mănăstirea “Înălţarea Sfintei Cruci”.Domnul Frank Vasile Timiş a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim şi a Preasfinţitului Emilian Lovişteanul o icoană cu Sfinţii Martiri Brâncoveni, iar domnul Alexandru Emanoil Săvoiu, ctitorul fondator, a primit “Diploma de ctitor” şi Medalia jubiliară “Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu”.

La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru mama ctitorului principal, Ioana.

La acest eveniment de proporţii petrecut în Eparhia Râmnicului au mai fost prezenţi, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Constantin Matei, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Râmnicului, Părintele Diacon Mihai Maxim, Secretar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Părintele Constantin Olariu, Inspector cu catehizarea eparhială la Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Octavian Țăpârlan, Inspector Patrimoniu al Arhiepiscopiei Râmnicului, stareţi şi stareţe de la mănăstirile Cozia, Turnu, Dintr-un Lemn, Blănoiu, reprezentanţi ai administraţiei de stat, locale şi centrale,personalităţi ale vieţii culturale vâlcene, preoţi monahi, monahii şi peste două mii de pelerini din ţară şi din străinătate.

Situată la altitudinea de circa 1400 m, Mănăstirea “Sfinţii Martiri Brâncoveni”, popas duhovnicesc între judeţele Vâlcea şi Hunedoara, se află pe DN7 ÔÇô Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificaţie la stânga de la Brezoi prin Voineasa şi Vidra spre Petroşani (DN 7A), în staţiunea Obârşia Lotrului.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de călugări cu hramurile “Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi “Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost pusă la data de 28 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii principali ai mănăstirii sunt preotul inginer Ioan Comăneci, împreună cu doctorul Frank Vasile Timiş. Terenul a fost donat de domnul Alexandru Emanoil Săvoiu. Ansamblul mănăstiresc de la Obârşia Lotrului cuprinde biserica mare din lemn şi un arhondaric din zid pe două nivele.

Biserica din lemn, construită în stil maramureşean, specifică zonei Borşa, localitatea natală a ctitorului Vasile Timiş, este în formă de cruce bizantină, cu pridvor sculptat în lemn de stejar, şi are lungimea de 17 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Obştea mănăstirii are 5 vieţuitori ce îl au stareţ pe ieromonahul Serafim Sângeorzan. (arhiram.ro)

Leave a Response