Lucian Orăşel, candidatul PP-DD la Senat pe Colegiul Rm. Vâlcea, spune lucrurilor pe nume
• Lucian Orăşel, candidatul PP-DD la Senat pe Colegiul Rm. Vâlcea, spune lucrurilor pe nume:
“Este o încrengătură care ţine electoratul captiv pentru ca politicienii să-l poată manevra în interes propriu”
În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată marţi la sediul Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) din Râmnicu Vâlcea, Lucian Orăşel, candidatul acestui partid la Senat pe Colegiul nr. 3 Râmnicu Vâlcea, a atacat dur toată clasa politică românească spunând că sunt mulţi oameni care se folosesc de politică doar pentru a-şi asigura existenţa şi nu se gândesc deloc la cei din jur. “Sunt oameni care nu au muncit niciodată, nu au produs nimic pentru societate. Avem exemple destule şi la Vâlcea. Pe plan local şi naţional s-a creat o încrengătură care ţine electoratul captiv pentru ca politicienii să-l poată manevra în interes propriu. Țin electoratul să depindă de aceşti politicieni fără scrupule. O să rămân în România ca un tată pentru 20 de milioane de copii”, a spus printre altele Lucian Orăşel.
Pe de altă parte, trebuie să spunem că Lucian Orăşel, candidatul PP-DD la Senat pe Colegiul Râmnicu Vâlcea, este fost un opozant activ al regimului comunist din România, pentru care a fost închis ca deţinut politic timp de opt ani. Părinţii săi au fost întemniţaţi şi au murit în detenţie pentru activitatea lor anticomunistă. Refuzând să depună jurământul de fidelitate faţă de statul socialist, este îndepărtat din serviciu, exilat din ţară şi primeşte azil politic în SUA. După studiile la Universitatea Columbia, este admis la celebra Harvard University, unde obţine în 1987, un master în “Business and Guvernment” cu teza “Economia naţională şi comerţul liber” sub coordonarea profesorului Jhon Montgomery. Teza sa oferă un model de succes în refacerea economiilor distruse de guvernele comuniste sub ocupaţie sovietică. În 1992 obţine doctoratul în “Filozofia guvernării, dezvoltării economice şi relaţiilor internaţionale” la Th. Jefferson University din Charlotesville, VA, sub conducerea Profesorului Kenneth W. Thompson, cu dizertaţia “Rolul naţionalismului în politica internaţională, Cazul României”, publicată de Ann Arbor, MI şi Oxford Press, în anul 1994.
A scris cartea “Dăinuire în Răspântii de Imperii – teroarea roşie”, care este prima carte dintr-o serie de trei volume, concepute să contribuie la transformarea României într-o tară avansată, puternică şi respectată, militând pentru o renaştere morală şi o schimbare profundă în conştiinţa cetăţenilor ei. În planul activităţii desfăşurate pentru ţara sa de origine (România), a fost secretar general al “Consiliului Naţional Român din exil”, director al “Consiliului pentru Libertate Internaţională” şi preşedinte al Companiei “Conducerea Economică şi Afaceri Externe” din New York. A fost consultantul Senatului American în acordarea “clauzei naţiunii celei mai favorizate” ţărilor comuniste şi consultantul liderului congresului American pentru înţelegerea “evoluţiei mentalităţii populaţiei în fostele ţări comuniste”. Pe plan universitar, a fost profesor consultant la Universitatea Harvard, Virginia şi Yale. A publicat numeroase lucrări, majoritatea în limba engleză. În 1986 a fost candidat de succes al partidelor Republican şi Conservator la postul de Congresman în statul New York. În anii 1984 şi 1986 i s-a acordat distincţia “Bela Dod Award” fiind considerat “unul dintre cei mai realizaţi zece tineri emigranţi ai statului New York în domeniile social, economic şi politic”.
(Marian Dinu)
Opinii din SUA despre Dr. Lucian V. Orăşel ÔÇ¿ÔÇ¿“Domnul Orăşel este un excelent orator, care posedă o cunoaştere temeinică a condiţiilor politice şi economice ale lumii comuniste, informaţiile sale pentru comitetul nostru au fost de un real folos” – Senator Daniel Patric Maynihan, Comitetul pentru Relaţii Internaţionale a Senatului AmericanÔÇ¿“Profesorul dr. Orăşel cunoaşte din propria-i experienţă amară tirania guvernului comunist român. El ne-a susţinut efectiv în aprofundarea înţelegerii căderii sistemului economic comunist”. – Senator Robert Dole, preşedintele Comitetului de Finanţe al Senatului AmericanÔÇ¿“Profesor dr. Orăşel a demonstrat că este un astru strălucitor şi un intelectual rasat. Ca refugiat, care a suferit nedreptăţile închisorii şi torturii în România, a venit acum câţiva ani în SUA, fără să cunoască engleza şi a urcat triumfător până la a deveni un excelent ziarist. Este de asemenea, un original în gândire, găsind adesea soluţii nebănuite care demonstrează viziunea sa personală asupra funcţionării mediului social. Lucrările sale sunt originale. A participat cu succes în business, ca ziarist şi chiar la una din alegerile Congresului la New York.” – Prof. Jhon Montgomery Harvard UniversityÔÇ¿“Profesor dr. Lucian Orăşel are un enorm bagaj de cunoştinţe şi excelente abilităţi analitice. Combină o vastă cultură cu un ascuţit spirit critic. În plus, datorită cunoaşterii directe a tiraniei comuniste din România, are o experienţă politică deosebită. Consider că el poate aduce o contribuţie valoroasă la politica internaţională”. – Prof. Whittle Johnston, Virginia University, într-o recomandare pentru Hoover Institute al Universităţii Stanford California “Profesor dr. Orăşel este un cercetător serios care a demonstrat puteri intelectuale unice şi o imensă energie creatoare. Este unul dintre cei mai erudiţi tineri cercetători pe care i-a avut vreodată Universitatea din Virginia”. – Kenneth Thompson, director Centrul Miller pentru Probleme Publice, primul vicepreşedinte al fundaţiei Rockefeller.