|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Prefectul Nadolu a verificat barajele de pe râurile Olt şi Lotru 

Prefectul Nadolu a verificat barajele de pe râurile Olt şi Lotru

În perioada 14-15 noiembrie 2012, prefectul Mircea Nadolu a asigurat participarea la acţiunea de verificare a stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din judeţul Vâlcea. Acţiunea s-a desfăşurat în conformitate cu Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 910/2010 pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Comitetului ministerial şi a Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale, precum şi în baza programului principalelor acşiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2012. Acţiunea a vizat verificarea stării tehnice şi funcţionale a digurilor longitudinale şi de compartimentare.

Au fost verificate următoarele sectoare de dig de apărare împotriva inundaţiilor: dig mal drept pârâu Otăsău la Frânceşti; dig mal stâng pârâu Govora la Buneşti; regularizare pârâu Otăsău la Bărbăteşti; dig pârâu Olăneşti la Păuşeşti Măglaşi. Verificarea stării tehnice şi funcţionale a barajelor şi digurilor de contur, a acumulărilor permanente mici (categoria C şi D) a căror avariere poate pune în pericol localităţi, precum şi a acumulărilor nepermanente cu rol de atenuare a viiturilor. A fost verificată acumularea Tomşani pe pârâul Bistriţa. S-a constatat prezenţa următoarelor zone cu eroziuni active care pun în pericol zone locuite, indicându-se distanţa minimă până la primul obiectiv cu menţionarea acestuia, respectiv: pârâul Otăsău în aval de punctul Moară – Tâmplărie, în localitatea Bărbăteşti; pârâul Govora la Mihăeşti – punctul Biserică. Au fost efectuate manevre profilactice la baraj Rm. Vâlcea – clapeta nr. 3, cu alimentare din grupul diesel. Planurile de avertizare alarmare a localităţilor şi obiectivelor din aval în caz de accidente la barajele din administrarea SC Hidroelectrica SA din judeţul Vâlcea de pe râurile Olt şi Lotru sunt valabile până în anul 2015. Toate acumulările energetice sunt dotate cu grupuri electrogene ca sursă suplimentară de energie electrică în stare de funcţionare şi cu sisteme electronice de alarmare a populaţiei.

Au fost identificate următoarele zone critice de pe cursurile de apă verificate, ce necesită o supraveghere specială în eventuale perioade cu ape mari din sezonul iarnă 2012 – primăvară 2013 (diguri sub cotă proiectată, cu zone endemice de producere a infiltraţiilor şi grifoanelor, cu breşe, baraje cu deficienţe ale uvrajelor, cursuri de apă colmatate, etc): pârâul Otăsău la Bărbăteşti, în zona Tâmplărie – Moară; pârâul Otăsău la Bărbăteşti, în zona Nasture. La finalul acţiunii de verificare, prin procesul-verbal aprobat de către prefectul Mircea Nadolu, au fost dispuse următoarele măsuri: completarea necesarului pentru stocul de materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor la nivel de localităţi, conform noului normativ cadru; urmărirea periodică a stării funcţionale a sistemelor de evacuare la baraje; refacerea pragului pe pârâul Otăsău la Bărbăteşti, în zona Nasture şi decolmatarea albiei în zona Tâmplărie – Moară; realizarea lucrărilor de stopare a eroziunilor de mal pe pârâul Govora, în comuna Mihăeşti – punctul Biserică; decolmatarea pârâului Topolog la Galicea în zona digurilor de remuu şi la Milcoiu în zona staţiei hidrometrice; actualizarea listei cu stocurile de intervenţie din planurile de apărare împotriva inundaţiilor, conform noului normativ-cadru aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1422/192/2012.

Leave a Response