|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

ÔÇïNoi posibile cazuri de executari silite la Oltchim: Cum au fost ipotecate terenuri, echipamente si actiuni in contul unor datorii catre furnizori 

ÔÇïNoi posibile cazuri de executari silite la Oltchim: Cum au fost ipotecate terenuri, echipamente si actiuni in contul unor datorii catre furnizori

Mai multe active aflate in proprietatea Oltchim sunt in pericol de a fi executate silit. Pana acum, a fost facut public doar cazul ipotecarii unor instalatii de 42 milioane de euro pentru o datorie de 7 milioane euro catre un furnizor, o firma offshore. Insa, exista si alte contracte incheiate cu alti furnizori, prin care au fost ipotecate o serie de bunuri, de la sute de mii de metri patrati de terenuri si sute de echipamente, pana la actiuni. Pentru unele s-a trecut deja la executare silita, vineri, 23 noiembrie, fiind vandute prin licitatie publica 22 de vagoane. HotNews a intrat in posesia unora dintre contractele de ipoteca semnate de fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, cu furnizorii de materii prime.


Cum au fost ipotecate actiunile detinute de Oltchim la firma Sistemplast pentru o datorie catre un offshore

Potrivit documentelor obtinute de HotNews, pe 24 aprilie 2012, Consiliul de Administratie al Oltchim a aprobat incheierea unor noi contracte de ipoteca in favoarea unui furnizor de materii prime, firma Calvi Trade Limited, cu sediul social in Cipru. Din decizia Consiliului de Administratie reiese ca au fost aprobate garantii suplimentare, deoarece in iunie 2011 a mai fost incheiat un contract de ipoteca. Au fost garantii suplimentare in conditiile in care datoria crescuse de la 7,54 milioane de euro la 8,22 milioane de euro, se mai arata in decizia CA din 24 aprilie 2012. Astfel, in acea zi, CA al Oltchim a adoptat o decizie prin care societatea accepta garantii suplimentare. In aceeasi sedinta a CA s-a mai decis incheierea unui contract de ipoteca mobiliara pe actiunile detinute de Oltchim la SC Sistemplast SA Rm Valcea, tot in contul datoriei catre firma cipriote Calvi Trade Limited.

  • Pentru semnarea documentelor au fost imputerniciti Constantin Roibu, fostul director general al Oltchim, si Vasile Mandica, directorul economic. Presedinte al Consiliului de Administratie era Karoly Borbely, fost secretar de stat in Ministerul Economiei.


Pe 31 mai 2012, a fost incheiat un contract de ipoteca imobiliara de gradul I. In contract se arata ca Oltchim are o datorie fata de Calvi Trade de 7,92 milioane de euro (nu de 8,22 milioane euro cum era trecut in decizia CA), reprezentand facturi emise in perioada 12 ianuarie 2009-5 noiembrie 2011, pentru livrarile de propilena, ortoxilen, saci de hartie, cilindri otel, clorura de vinil monomer. In contract se mai arata ca din suma de 7,92 milioane euro, fusese deja garantata de catre Oltchim plata sumei de 7,54 milioane euro pentru materiile prime livrate in perioada 15 decembrie 2008 si 17 iunie 2011 printr-un contract de ipoteca semnat in 27 iunie 2011. In noul contract se mai mentiona faptul ca membrii CA au aprobat garantii suplimentare tinand cont de faptul ca datoria Oltchim fata de Calvi Trade Limited a crescut de la 7,54 milioane euro la 7,92 milioane euro, in urma livrarilor de materii prime si a aplicarii unor dobanzi la platile amanate.

Garantiile suplimentare constau intr-un teren aflat in intravilanul municipiului Rm. Valcea, cu o suprafata totala de 22.536, 21 mp, din care suprafata exclusiva de 17.696,65 mp si suprafata indiviza de 4.839, 56 mp.

Acest teren este in proprietatea Oltchim, mai putin cladirile de pe terenul in suprafata exclusiva, care se afla in proprietatea Sistemplast, societate la care Oltchim detine 94,4% din actiuni.

Tot pe 31 mai 2012, a fost semnat si un contract de ipoteca mobiliara pe actiunile detinute de Oltchim la SC Sistemplast SA Rm Valcea. Contractul de ipoteca mobiliara asupra actiunilor detinute de Oltchim la Sistemplast a fost semnat pe 31 mai. Oltchim este actionar al Sistemplast, detinand 94,4% din capitalul social, in valoare de 2,21 milioane lei.

Celelalte actiuni sunt detinute de firme inregistrate in Insulele Virgine, Cipru, Liberia si Grecia. Constantin Roibu este administrator in firma. La Registrul Comertului este trecuta, ca activitate principala, fabricarea placilor, foliilor, tuburilor si profilelor din material plastic. Insa, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, tipul de activitate al societatii este inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate. Cifra de afaceri a fost in 2011 de 592 mii lei, inregistrand un profit de 2.421 lei. Datoriile in 2011 erau de 118.665 lei. Societatea are doi salariati, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

  • Garantii peste garantii pentru o datorie de 10 milioane de euro catre Bulrom


Consiliul de Administratie al Oltchim a decis pe 22 iunie 2011 constituirea unor garantii imobiliare in favoarea Bulrom Gas Impex in contul unei datorii de 10 milioane de euro pentru livrari de propilena in perioada 31 martie 2011-21 iunie 2011.

Una dintre garantii consta intr-un imobil din incinta Arpechim, compus dintr-un teren intravilan de 122.595 mp si constructiile aferente pe o suprafata de 39.363 mp. Cateva zile mai tarziu, pe 27 iunie 2011, a fost autentificat contractul de ipoteca imobiliara. In contract se arata ca pentru datoria de 10 milioane euro, se constituie ipoteca de gradul I asupra imobilului din incinta Arpechim.

O alta garantie consta in instalatii si echipamente tehnologice in valoare de 12,36 milioane lei. Pe 22 iunie 2011, in ziua in care a avut loc sedinta CA, a fost incheiat un contract de garantie mobiliara. Garantia constituita va garanta pana la concurenta sumei de 12,36 milioane de lei, fara TVA.

Luna urmatoare, pe 20 iulie, Consiliul de Administratie a aprobat dezmembrarea in patru loturi a unui imobil situat in incita Arpechim, compus din teren de 218.731 mp si constructii pe o suprafata de 12.937 mp. De asemenea, s-a decis dezmembrarea in patru loturi a unui teren de 179.092 mp si constructii pe 70.545 mp.

In aceeasi sedinta, Consiliul de Administratie a hotarat ca 5 dintre aceste loturi sa constituie garantii in contul unei datoriei catre Bulrom pentru livrari de propilena. In plus fata de cele cinci loturi, s-a mai decis si ipotecarea unui teren pe care se afla un depozit de propilena.

Tot in aceeasi sedinta, s-a decis constituirea unei garantii constand in instalatii si echipamente de 22,33 milioane lei. Pe 22 iulie 2011, a fost incheiat un contract de garantie mobiliara. Garantia constituita asupra bunurilor garanteaza pana la concurenta sumei de 22,33 milioane lei, fara TVA. Printre bunuri se afla 42 vagoane a caror valoare contabila este de 107.500 lei/bucata. Potrivit informatiilor HotNews, vineri, 23 noiembrie, au fost vandute 22 de vagoane prin licitatie.

Pe 20 decembrie 2011, Consiliul de Administratie a aprobat incheierea unui act aditional la contractul de ipoteca din iunie 2011, astfel incat garantia imobiliara constituita in baza acestui contract, garanteaza pana la concurenta sumei de 10 milioane de euro.

De asemenea, s-a aprobat ca acele ipoteci imobiliare care au fost aprobate prin decizia CA din 20 iunie 2011 sa fie constituite pentru garantarea pana la concurenta sumei de 10 milioane de euro.

In plus, s-a aprobat sa se constituie ipoteca imobiliara asupra unui imobil din localitatea Rm. Valcea , compus dintr-un teren de 35.707 mp si constructiile aferente si a unei garantii asupra echipamentelor tehnologice apartinand instalatiei de apa demineralizata cu o valoare de 869,8 mii lei. Tot in contul acelei datorii de 10 milioane de euro.

In toate cazurile, Constantin Roibu si Vasile Mandica au fost imputerniciti sa semneze documentele.

(Hotnews.ro)

Leave a Response