BEC ignoră problema indemnizaţiilor de delegare cerute de judecătorii de la BEJ Vâlcea
BEC ignoră problema indemnizaţiilor de delegare cerute de judecătorii de la BEJ Vâlcea
Vineri, 7 decembrie 2012, cei trei judecători de la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 40 Vâlcea – Emil Marina, Mariana Vârgă şi Despina Maria Plăcintă – au înaintat Biroului Electoral Central (BEC) o adresă referitoare la acordarea indemnizaţiei de delegare ce trebuie să fie acordată potrivit HG nr. 189/2012 privind aprobarea bugetului şi a chetuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare. “Dorim să precizăm că, urmare cererii formulate de noi, ne-a fost aprobată plata drepturilor reglementate de art. 10 din HG nr. 189/2012, pentru perioada 30 septembrie 2012 – 31 octombrie 2012 inclusiv, mai puţin sumele ce reprezintă indemnizaţia de delegare, pentru care am ataşat documentaţiei adeverinţe eliberate de Tribunalul Vâlcea, la care funcţionăm, din care rezultă cuantumul acestei indemnizaţii, de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară în cazul fiecăruia dintre noi.
Am considerat că plata acestei categorii de drepturi incumbă Instituţiei Prefectului, faţă de dispoziţiile cuprinse explicit în art. 10 alin. 13 din HG nr. 189/2012. Potrivit dispoziţiilor art. 10 alin. 12 din H.G nr. 189/2012, ┬½pe lângă drepturile prevăzute la alin. 4 şi 5, membrii birourilor electorale care domiciliază în alte localităţi din ţară, beneficiază de indemnizaţia de delegare, precum şi de decontarea cheltuielilor de transport şi cazare, potrivit reglementărilor în vigoare care stabilesc aceste drepturi pentru personalul din instituţiile publice┬╗. Interpretarea şi aplicarea acestui text de lege pentru situaţia membrilor din biroul electoral, care au şi calitatea de magistrat, nu poate face abstracţie de prevederile art. 13 alin. l lit. a din OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor a categorii de personal din sistemul justiţiei, potrivit cu care ┬½judecătorii care sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază, pe toată perioada delegării sau detaşării, de următoarele drepturi: diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară, dar nu mai puţin decât cuantumul prevăzut pentru personalul din unităţile bugetare┬╗.
Referirea la cuantumul prevăzut pentru personalul din unităţile bugetare, trebuie făcută numai în sensul că diurna ce se acordă magistraţilor, nu poate fi mai mică decât cea acordată de lege altor categorii de personal din sistemul bugetar, aşa cum sugerează textul art. 13 alin. 3 din OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor a categorii de personal din sistemul justiţiei. Prin urmare, dispoziţiile art. 10 alin. 12 din HG nr. 189/2012 trebuie coroborate cu prevederile speciale cuprinse în art. 13 alin. l lit. a din OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, ce reprezintă o normă derogatorie, în timp ce, ceilalţi membri ai biroului electoral, care nu au calitatea de magistraţi, beneficiază de indemnizaţia calculată potrivit legii pentru personalul din instituţiile publice. Legea nu cere ca, pentru a beneficia de drepturile prevăzute de art. 10 alin. 12 din HG nr. 189/2012, membrii birourilor să aibă calitatea de salariaţi ai instituţiilor publice, referirea la personalul din instituţiile publice trebuind înţeleasă numai în sensul că această lege conţine drepturi cu caracter minimal, de care beneficiază toţi membri biroului, cu excepţia magistraţilor, cărora li se aplică dispoziţiile speciale evocate mai sus. O altă interpretare ar face inaplicabile dispoziţiile art. 10 alin. 12 din HG nr. 189/2012, ceea ce nu este în sensul dorit de legiuitor”, se subliniază în adresa trimisă de către cei trei judecători de la BEJ Vâlcea.
Numai că, în răspunsul primit de la BEC a doua zi se arată că: “Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Biroul Electoral Central sub nr. 500/C/BEC2012/P din 7 decembrie 2012, vă comunicăm că aspectele la care faceţi referire exced competenţei Biroului Electoral Central”.
(Petre Coman)