|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

În şedinţa Comitetului de Bazin Olt s-au prezentat investiţiile realizate în 2012 şi proiectele pentru 2013 

• În ceea ce priveşte execuţia lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic Olt,

În şedinţa Comitetului de Bazin Olt s-au prezentat investiţiile realizate în 2012 şi proiectele pentru 2013

Prefectul Mircea Nadolu a condus şi organizat în data de 17 septembrie 2012 şedinţa semestrială a Comitetului de Bazin Olt, şedinţă care a avut loc la sediul Administraţiei Bazinală de Apă Olt din Râmnicu Vâlcea. La această şedinţă, organizată în conformitate cu prevederile Legii apelor, a participat conducerea ABA Olt, precum şi parlamentarii Traian Dobrinescu, Cristian Buican şi Remus Daniel Niţu. În cadrul şedinţei s-a prezentat stadiul realizării proiectului “Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Olt”, proiect cofinanţat din Fondul de coeziune al Uniunii Europene prin Programul Sectorial de Mediu. Acest plan face parte din politica naţională în domeniul gospodăririi apelor, constituind un instrument de bază pentru coordonarea la nivel naţional şi corelarea la nivel bazinal a lucrărilor de investiţii pentru prevenirea şi combaterea inundaţiilor. Acest program, în valoare totală de 40 milioane de lei, are următoarele obiective specifice: întocmirea hărţilor cu limitele zonelor inundabile, detalierea hărţii de hazard la inundaţii la nivelul localităţilor unde sunt promovate lucrări de investiţii; elaborarea planului de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inudaţiilor în bazinul hidrografic Olt; revizuirea planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice din administrare, a celor locale, judeţene şi pe bazine hidrografice; stabilirea unui program pentru informarea şi participarea publicului în procesul luării de decizii. Scopul proiectului este acela de a creşte siguranţa în zonele locuite, prin cunoaşterea zonelor inundabile şi planificarea realizării de construcţii şi amenajării corespunzătoare a teritoriului în zonele supuse riscului la inundaţii. Totodată, se urmăreşte prevenirea şi reducerea pagubelor produse de inundaţii, prin luarea măsurilor de protecţie ce se impun în urma delimitării, cât mai exacte, a zonelor expuse la risc.

Tot în cadrul şedinţei Comitetului de Bazin Olt s-a prezentat programul de investiţii pe 2012 şi propuneri privind execuţia lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic Olt pentru anul 2013. Una din activităţiile prioritare a ABA Olt o constituie şi activitatea de investiţii, ce fundamentează şi promovează obiectivele de investiţii ce se regăsesc în schema cadru de amenajare complexă a bazinului hidrografic. Realizarea obiectivelor de investiţii se bazează pe gospodărirea calitativă şi cantitativă a apelor, în scopul apărării împotriva acţiunii distructive a acestora, de folosire judicioasă a resurselor de apă, precum şi de păstrare şi conservare a biodiversităţii ecosistemului. Pentru judeţul Vâlcea, în anul 2012 au fost asigurate fondurile necesare punerii în funcţiune a următoarelor obiective de investiţii: regularizare pârâu Luncavăţ şi afluenţi, pe sectorul Vaideeni – Popeşti (valoare investiţie 7,16 milioane de lei); amenajare pârâu Sâmnic, pe sectorul Goleşti-Blidari (valoare investiţie 3,33 milioane de lei); amenajare pârâu Mueresca, la Muereasca (valoare investiţie 11,93 milioane de lei). De asemenea, în cadrul şedinţei au fost analizate obiectivele aflate în execuţie, precum şi cele ce urmează a se desfăşura în anul 2013, cum ar fi: regularizare pârâu Hinţa, la Govora (valoare investiţie 3,35 milioane de lei); regularizare pârâu Luncavăţ şi afluenţi (obiectiv II – 2,65 milioane de lei); regularizare pârâu Otăsău, pe sectorul Bărbăteşti-Frânceşti (valoare investiţie 3 milioane de lei); amenajare pârâu Geamăna, aval pod DJ 678 – confluenţă contracanal acumulare Zăvideni (valoare investiţie 2 milioane de lei); regularizare pârâu Bistriţa, pe sectorul Costeşti – Băbeni (valoarea investiţie 13,75 milioane de lei).

În fine, în şedinţa CBO s-a mai discutat despre aplicarea planului de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi, din surse agricole la nivelul bazinului hidrografic Olt. Dat fiind faptul că importante arii de teren sunt poluate cu deşeuri animaliere, creând serioase probleme de mediu şi sănătate populaţiei locale, în cadrul acestei şedinţe au fost analizate o serie de măsuri de bază, cu programe de etapizare şi conformare, care vizează: construirea, reabilitare, modernizarea staţiei de epurare sau foselor septice vidanjabile; realizarea staţiilor de pompare nămol primar şi recircularea nămolului secundar; lucrări de ecologizare a platformelor de depozitare a dejecţiilor; realizarea, reabilitarea platformelor de depozitare a părţilor solide din dejecţii; execuţia forajelor de observaţie pentru urmărirea calităţii freaticului; procurarea utilajelor necesare împrăştierii dejecţiilor solide pe câmp. În judeţul Vâlcea, un prim pas pentru reducerea poluării cu deşeuri animaliere a fost făcut prin construirea unei platforme betonate în comuna Mihăeşti.

Leave a Response