|miercuri, octombrie 30, 2024
  • Follow Us!

CET Govora a avut încasări record de 450 milioane lei şi un profit de 12 milioane lei 

• În cursul anului 2011,

CET Govora a avut încasări record de 450 milioane lei şi un profit de 12 milioane lei

Conform situaţiilor financiare aferente anului 2011, CET Govora a realizat o cifră de afaceri netă de peste 338 milioane de lei, venituri totale de 450 milioane de lei şi un profit de 12 milioane de lei. CET Govora a avut în 2011 circa 1.300 de salariaţi, iar capitalul social subscris şi vărsat era la finele anului respectiv de 24,8 milioane de lei. Activele imobilizate ale CET Govora erau la sfârşitul anului 2011 de 236 milioane de lei, în timp ce datoriile totale se ridicau la 242 milioane de lei. În comparaţie, în anul 2010, CET Govora a realizat o cifră de afaceri de 284,6 milioane de lei, venituri totale de 401,7 milioane de lei şi un profit de 15,6 milioane de lei. Rata de operare la nivelul societăţii pe anul 2011 a fost de 1,09. Această valoare indică eficienţa managementului societăţii, veniturile obţinute în urma desfăşurării activităţii operaţionale fiind superioare cheltuielilor.

Din punctul de vedere al utilizării capacităţii instalate de producţie a energiei electrice, CET Govora este obligată, mai ales vara, să producă multă energie electrică în condensaţie, ceea ce îi reduce performanţele energetice (randamentul global mediu anual). Performanţele energetice în cogenerare sunt puţin diminuate faţă de cele obişnuite unor CET-uri cu capacităţi instalate de 200 MW, din cauza uzurii fizice, dar mai ales a uzurii lor morale, ceea ce impune în perspectivă modernizarea sa cu echipamente energetice moderne, cu performanţe energetice superioare şi reabilitarea unora dintre echipamentele existente cu durate remanente de viaţă mari. CET Govora funcţionează din anul 1959, iar din anul 1997, organizaţia este înregistrată ca societate comercială cu capital integral de stat. În anul 2001 a fost preluată în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea.

Profilul de activitate al CET Govora îl constituie: producerea şi comercializarea energiei electrice şi termice; efectuarea de operaţii de aprovizionare pentru: materiale, utilaje şi piese de schimb, combustibili, servicii; activităţi de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile proprii; prestare servicii publice (livrare energie termică); distribuţie utilităţi şi produse industriale (abur industrial, cenuşă de termocentrală, deşeuri metalice feroase şi neferoase etc.). Licenţele deţinute de CET Govora pentru activitatea principală sunt licenţe ANRE: producere de energie electrică, furnizare de energie electrică, producere de energie termică, transport de energie termică, distribuţie de energie termică. Prin specificul activităţii de bază şi pe baza unor reguli de bună practică, prin respectarea cerinţelor legale şi de reglementare, CET Govora şi-a stabilizat poziţia de unic producător de abur industrial pe Platforma Industrială Râmnicu Vâlcea Sud, de unic furnizor de agent termic pentru încălzirea urbană din Râmnicu Vâlcea şi de producător permanent şi stabil de energie electrică în ţară. CET Govora s-a orientat pe o piaţă regională de furnizare a unor servicii publice comunitare, astfel încât este producător şi distribuitor de energie termică (apă caldă de consum şi încălzire centralizată) în localităţile Râmnicu Vâlcea, Olăneşti şi Călimăneşti.

Investiţiile făcute în favoarea clienţilor urbani şi industriali au determinat ca rata cererilor de debranşare a apartamentelor de la sistemul centralizat de încălzire să fie contrabalansat de cererile de rebranşare. Finalizarea contorizării apei calde de consum şi a agentului termic la nivelul asociaţiilor, precum şi realizarea programului de reducere a pierderilor din circuitele secundare de termoficare, plasează Râmnicul în rândul primelor oraşe din România care au demonstrat că orientarea spre clienţi este un principiu de management, abordat cu prioritate.

(Petre Coman)

Leave a Response