Cum a încheiat Hidroelectrica un contract cu o casă de avocatură în care partener este Remus Borza, administratorul judiciar al companiei energetice
Cum a încheiat Hidroelectrica un contract cu o casă de avocatură în care partener este Remus Borza, administratorul judiciar al companiei energetice
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, in care Remus Borza este partener, a angajat, in numele societatii, casele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatii pentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii. Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro. Hidroelectrica a incheiat contracte cu alte case de avocatura chiar daca exista o ordonanta de urgenta care prevede ca institutiile si companiile de stat care au departament juridic nu pot achizitiona servicii juridice. Exceptie fac situatiile temeinic justificate. La solicitarea HotNews, Euro Insol a transmis un punct de vedere prin care arata ca Legea insolventei ii permite sa angajeze avocati din afara companiei. De asemenea, mai arata ca Euro Insol si Borza si Asociatii nu s-ar afla in conflict de interese, chiar daca Remus Borza este partener la ambele case, una fiind de insolventa, cealalta de avocatura. Din pozitia de administrator judiciar, Borza conduce, practic, intreaga activitate a companiei.
• Situatia pe scurt. Hidroelectrica se afla in insolventa, administratorul judiciar fiind Euro Insol. Remus Borza este reprezentantul Euro Insol. Administratorul judiciar a angajat, in numele companiei, o casa de avocatura in care partener este Remus Borza si una care apartine avocatului Gheorghe Piperea. Euro Insol sustine ca Hidroelectrica va recupera cu titlu de cheltuieli de judecata suma achitata caselor de avocatura. Pana acum, suma achitata se ridica la 45.000 euro. Potrivit Euro Insol, onorariul este de 3.000 de euro pentru fiecare dosar in parte, bugetul total ajungand la 220.000 euro. In aceste conditii, se pune problema daca este conflict de interese.
Cum explica Euro Insol faptul ca nu s-ar afla in conflict de interese. „Euro Insol SPRL si Borza si Asociatii, nu se afla in conflict de interese, ambele fiind societati profesionale, una de insolventa, cealalta de avocatura, in care Remus Borza este partener, iar acest conflict nu exista nici intre avocatii de la Borza si Asociatii si Hidroelectrica, in conditiile in care acesti avocati alcatuiesc echipa de profesionisti implicata in gestionarea procedurii de insolventa a Hidroelectrica, fiind cei mai in masura sa argumenteze si sa sustina punctul de vedere si masurile dispuse de administratorul judiciar in procedura, mai ales in ceea ce priveste judecarea unor contestatii care se indreapta impotriva masurilor administratorului judiciar de respingere la masa credala a unor creante de 1,9 miliarde de lei”. Euro Insol mai spune ca Legea insolventei nu interzice avocatilor care sunt si practicieni in insolventa si activeaza in cadrul unei societati profesionale sa desfasoare activitati ca avocati in cadrul unor cabinete individuale sau societati profesionale.
De ce nu au fost angajate alte case de avocatura. Euro Insol sustine ca marile case de avocatura reprezinta deja „baietii destepti” care au depus contestatii. Euro Insol mai afirma ca are o colaborare indelungata si de succes cu Borza & Asociatii si Piperea & Asociatii si acest lucru prezinta garantii din punct de vedere al experientei si integritatii profesionale. In afara de Borza & Asociatii si Piperea & Asociatii, Hidroelectrica mai este reprezentata si de Cabinetul de avocatura Dana Ionescu, sustine Euro Insol.
Ce prevede OUG OUG 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice. companiile de stat care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare. In situatii temeinic justificate, in care activitatile juridice nu pot fi asigurate de catre personalul de specialitate juridica din cadrul companiei, pot fi achizitionate servicii de aceasta natura, doar cu aprobarea si mandatarea reprezentantilor statului de catre actionar, in cazul de fata fiind Ministerul Economiei.
Euro Insol considera ca litigiile generate de insolventa reprezinta o situatie temeinic justificata prin raportare la particularitatile procedurii insolventei si la necesitatea angajarii unor avocati cu experienta in domeniu. Euro Insol mai arata ca art. 23 din Legea Insolventei (Legea 85/2006) permite ca administratorul judiciar sa angajeze persoane de specialitate (avocati, experti contabili, auditori) a caror numire si nivel al remuneratiei sunt supuse aprobarii comitetului creditorilor.
Potrivit Euro Insol, in cazul de fata, onorariul este de 3.000 de euro pentru fiecare dosar in parte, bugetul total ajungand la 220.000 euro. Cele 74 de dosare au fost deschise in urma contestatiilor la tabelul preliminar al creantelor Hidroelectrica. Administratorul judiciar considera ca suma nu este mare in conditiile in care miza acestor contestatii este de 420 de milioane de euro, iar pentru cele care vor fi respinse, onorariul va fi recuperat de Hidroelectrica cu titlu de cheltuieli de judecata.
Punctul de vedere integral al Euro Insol
• „Hidroelectrica se afla in procedura insolventei din data de 20 iunie 2012, conform incheierii pronuntate de catre Tribunalul Bucuresti-Sectia a VII-a Civila in Dosarul 22456/3/2012. Legea 85/2006 privind procedura insolventei este o lege cu caracter special care se aplica cu prioritate si care contine derogari de la normele generale in materie prevazute de OUG 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice. Deasemenea, chiar dispozitiile OUG 26/2012 prevad posibilitatea ca societatile cu capital majoritar de stat care au in structura lor compartimente juridice sa angajeze avocati in situatii temeinic justificate, or, litigiile generate de insolventa reprezinta o situatie temeinic justificata prin raportare la particularitatile procedurii insolventei si la necesitatea angajarii unor avocati cu experienta in domeniu.
• Potrivit dispozitiilor art. 23 din Legea 85/2006, administratorul judiciar poate angaja persoane de specialitate, avocati, experti contabili, auditori etc. a caror numire si nivel al remuneratiei vor fi supuse aprobarii comitetului creditorilor.
• In sedinta din 25.10.2012, Comitetul creditorilor, din care face parte si reprezentantul Ministerului Economiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a aprobat in unanimitate angajarea de catre administratorul judiciar al Hidroelectrica, a unor societati de avocati care sa asigure reprezentarea debitoarei in cele 74 de contestatii la tabelul preliminar, cu un onorariu de 3000 Euro/dosar, deci un buget total de 222.000 Euro. Onorariul aprobat vizeaza atat reprezentarea in fata instantei de fond (Tribunalul Bucuresti), cat si a instantei de recurs (Curtea de Apel) si constituie un onorariu derizoriu raporat la miza acestor contestatii, 1,9 miliarde lei (aproximativ 420 milioane de Euro). Mai mult decat atat, pentru contestatiile respinse, acest onorariu urmeaza a fi recuperat de Hidroelectrica cu titlu de cheltuieli de judecata. Reamintim ca Euro Insol a inscris in tabelul preliminar creante de 3,5 miliarde lei, a respins creante de 1,1 miliarde lei si a admis sub conditie creante de 800 milioane lei, fapt ce a generat 74 de contestatii din partea creditorilor nemultumiti de decizia administratorului judiciar.
• Pana in prezent, reprezentarea Hidroelectrica in contestatii a fost in mod cert una de succes, din cele 15 contestatii judecate, 13 au fost respinse si doar doua au fost admise la solicitarea administratorului judiciar, intrucat ulterior intocmirii tabelului preliminar si pana la momentul judecarii contestatiilor cei doi creditori au prezentat documente din care rezulta existenta si intinderea creantei. Valoarea contestatiilor respinse totalizeaza 45.000.000 lei, iar a celor admise 111.846 lei, iar Hidroelectrica va recupera cu titlu de cheltuieli de judecata onorariile achitate caselor de avocatura, care in prezent se ridica la 45.000 Euro.
• In dosarele care au ca obiect contestatiile depuse la tabelul preliminar al creantelor, Hidroelectrica a fost reprezentata de catre Borza si Asociatii SCA, Piperea si Asociatii SCA si Cabinetul de avocatura Dana Ionescu, avocati cu care Euro Insol are o colaborare indelungata si de succes si care prezinta garantii din punct de vedere al experientei si integritatii profesionale. Increderea, experienta si integritatea profesionala reprezinta elementele cheie si ratiunea acestei selectii avand in vedere miza existenta, in special, contestatiile ÔÇ£baietilor destepti”, reprezentati de marile case de avocatura, care in mod evident nu mai pot fi angajate sa reprezinte interesele Hidroelectrica.
• Euro Insol SPRL si Borza si Asociatii, nu se afla in conflict de interese, ambele fiind societati profesionale, una de insolventa, cealalta de avocatura, in care Remus Borza este partener, iar acest conflict nu exista nici intre avocatii de la Borza si Asociatii si Hidroelectrica, in conditiile in care acesti avocati alcatuiesc echipa de profesionisti implicata in gestionarea procedurii de insolventa a Hidroelectrica, fiind cei mai in masura sa argumenteze si sa sustina punctul de vedere si masurile dispuse de administratorul judiciar in procedura, mai ales in ceea ce priveste judecarea unor contestatii care se indreapta impotriva masurilor administratorului judiciar de respingere la masa credala a unor creante de 1,9 miliarde de lei. Nu exista niciun text in Legea 85/2006, in Statutul profesiei de avocat sau al celei de practician in insolventa, in jurisprudenta sau in doctrina de specialitate, care sa interzica avocatilor care sunt si practicieni in insolventa si activeaza in cadrul unei societati profesionale sa desfasoare activitati ca avocati in cadrul unor cabinete individuale sau societati profesionale.
• Mai mult decat atat, este de notorietate faptul ca marile societati profesionale de insolventa sunt constituite in proportie de 80% din avocati, respectiv ca marile firme de avocatura si-au constituit propriile societati profesionale de insolventa, avocatii care fac parte din societatile de avocatura intervenind in litigii in sustinerea pozitiei caselor de insolventa.
• Angajarea societatilor de avocatura mentionate prin decizia administratorului judiciar este in deplina conformitate cu legea, cu deontologia profesionala, si, mai ales, este de natura a servi intereselor Hidroelectrica. De solutionarea corecta si cu celeritate a acestor contestatii depinde reusita planului de reorganizare a Hidroelectrica si iesirea societatii din insolventa in cursul anului 2013.
• Toate actiunile si masurile dispuse de administratorul judiciar de la data intrarii Hidroelectrica in insolventa sunt cuprinse in rapoartele lunare de activitate afisate pe site-ul Euro Insol, depuse la instanta de judecata si publicate in Buletinul Procedurilor de Insolventa. In conformitate cu dispozitiile art. 21 alin 3 din Legea 85/2006, in termen de 3 zile de la depunerea la instanta de judecata a raportului lunar de activitate, oricare dintre creditori poate sa conteste orice masura luata. Timp de mai mult de sase luni, de la deschiderea procedurii de insolventa si pana in prezent, niciunul dintre cei 381 de creditori inscrisi la masa credala nu a contestat vreuna dintre masurile luate de catre administratorul judiciar, in efortul de restructurare si profitabilizare a companiei”. (Hotnews.ro)