|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Presa centrală preia informaţiile transmise de Ziarul de Vâlcea: Preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, instanţa care a cerut revocarea lui Cristi Danileţ din CSM, este fiul primarului PNL din Băile Govora 

Diversiune marca USL în justiţie

• Presa centrală preia informaţiile transmise de Ziarul de Vâlcea: Preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, instanţa care a cerut revocarea lui Cristi Danileţ din CSM, este fiul primarului PNL din Băile Govora

Judecătorul Cristi Danileţ a confimat într-o dezbatere că Bogdan Mateescu, preşedintele Judecătorie Râmnicu- Vâlcea este fiul lui Mihai Mateescu, primarul liberal din Băile Govora (Vâlcea). Judecătoria Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM.

Într-o dezbatere online pe site-ul hotnews.ro, judecătorul Cristi Danileţ a fost întrebat de un cititor: “Câteva întrebări, domnule Danileţ, sa ne facem si noi o idee despre resorturile linsajului la care sunteti supus. La primele două întrebări vă rog să răspundeţi doar cu DA sau NU, la cea de-a treia nu trebuie să-mi răspundeţi.

1. Este adevarat ca Agitpropul de la Judecatoria Râmnicu Vâlcea, dl. jude Mateescu (Bogdan Mateescu n.r.), este fiul primarului liberal de la Băile Govora? (informaţie preluată de pe site-ul www.ziaruldevalcea.ro ÔÇô nr)

2. Este adevarat ca Agitpropul de la Curtea de Apel Cluj, dna jude Lupea (n.r. Adina Lupea), este colega /// pe la seminarii, conferinte,simpozioane, a doamnei Manda (n.r. Cristina Manda), secretar de stat al doamnei Mona (n.r. Mona Pivniceru)? Răspunsul magistratului a fost prompt: „1. Da 2. Da. „

Patru mandate de edil

La scrutinul electoral din 10 iunie 2012, liberalul Mihai Mateescu a fost ales pentru a patra oară în functia de primar al oraşului Băile Govora (Vâlcea). Fiul său, Bogdan Mateescu, judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, a fost unul dintre tinerii magistraţi care au purtat, în ianuarie 2009, la Cotroceni, în timpul ceremoniei la care a fost prezent şeful statului, un autocolant cu inscripţia “Respectaţi independenţa justiţiei”.

Protest la Cotroceni

Bogdan Mateescu a precizat că ideea legată de forma de protest cu autocolant a fost „a majorităţii colegilor din promoţia INM a anului 2007″. El a declarat, răspunzând unei întrebări din partea ziariştilor, la finalul ceremoniei de la Cotroceni, că, dacă s-ar fi informat, şeful statului ar fi văzut că unii dintre tinerii magistraţi prezenţi la eveniment sunt, de un an, fie judecători, fie procurori asimilaţi. “Dacă s-ar fi informat, ar fi văzut că unii dintre noi judecăm de un an de zile sau punem concluzii şi facem acte procedurale ca procurori”, a spus Mateescu.

Revocarea lui Cristi Danileţ

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, întrucât a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei. „În şedinţa din data de 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004, republicată”, se arată într-un comuncat de presă al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. Potrivit textului de lege, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Acuzaţii: “Și-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate”

Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că Danileţ „şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură”. Totodată, Adunarea Generală a Judecătorilor a stabilit că poziţiile publice exprimate recent de Danileţ au lăsat unui observator obiectiv „impresia implicării mai degrabă în alte scopuri, fără a fi singurul, cel al promovării propriei sale imagini, decât a intereselor judecătorilor români”. Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor va fi transmisă celorlalte instanţe de acelaşi grad, pentru continuarea procedurii de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM. (www.evz.ro)

Ce spune Danile╚ø despre cererea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea de revocarea a sa din CSM

Judecătorul Cristi Danile╚ø a declarat, luni, la B1 tv, privind cererea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea de revocarea a sa din calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că demararea acestei proceduri este o reac╚øie în urma votului pentru alegerea pre╚Öedintelui CSM, vot câ╚Ötigat de procurorul Oana Schmidt-Hăineală.

„Nu în╚øeleg colegii de la Vâlcea ce-mi impută, doar judecătoriile mă pot revoca dacă sunt nemul╚øumite de alegerea mea în CSM. Cred că reac╚øia lor este ca urmare la votul exprimat vineri pentru pre╚Öedintele CSM, a fost ales un procuror în fruntea CSM ╚Öi probabil asta a nemul╚øumit. Motivele de revocare sunt doar două, neîndeplinirea atribu╚øiilor în CSM sau îndeplinirea necorespunzătoare, pentru exprimarea unui vot nu po╚øi fi revocat. Este o nemul╚øumire izolată a unor colegi judecători”, a declarat Danile╚ø, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.

Acesta a afirmat că procedura de revocare este una destul de simplă, existând până în prezent patru astfel de ini╚øiative, însă niciuna nu a dus la revocarea magistratului în cauză.

„Pentru modul în care am votat nu pot fi revocat, votul îmi apar╚øine. Nu ╚Ötiu de ce Jucătoria Vâlcea, ideea este că o judecătorie din ╚øară trebuie să pornească procedura de revocare iar restul trebuie să adere sau nu la această procedură”, a încheiat Danile╚ø.

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a declan╚Öat procedura de revocare a jucătorului Cristi Dănile╚ø din Cosiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cerarea majorită╚øii instan╚øelor pe care le reprezintă, acestea hotărând, la rândul lor, cu două treimi din voturile judecătorilor in func╚øie.

Dănile╚ø este membru ales din partea judecătoriilor în CSM, care ╚Öi-a depus candidatura pentru func╚øia de vicepre╚Öedinte al Consiliului.

Ne-au lăsat cu gura căscată. Judecătorii vâlceni se consideră oameni de ştiinţă

Ne-au lăsat cu gura căscată. Judecătorii vâlceni se consideră oameni de ╚Ötiin╚øăJudecătoria din Rm. Vâlcea a ajuns celebră.

Ca ╚Öi cum ar fi rezolvat toate problemele care ╚øin de amânarea la infinit a dosarelor, de re╚øelele de interese politice ╚Öi economice care macină de ani buni justi╚øia vâlceană, judecătorii de sub dealul Capela îl vor afară din CSM pe colegul lor Cristi Dănile╚ø.

Nu bag mâna în foc, dar impresia este că a fost aleasă o judecătorie din centrul ╚øării pentru a lua foc, în mod concentric, toate celelalte.

Iară╚Öi nu bag mâna în foc, dar aici miroase a lucrătură de partid, pre╚Öedintele judecătoriei fiind odrasla unui primar liberal.

Pentru ce bag mâna în foc este modul stupid în care Judecătoria Rm. Vâlcea î╚Öi argumentează decizia. Comunicatul care a apărut în toate gazetele parcă ar vrea să demonstreze că judecătorii de sub Capela vorbesc păsăreasca.

Aproape că nu are rost să fac o analiză de text, fiindcă textul în sine pare o glumă proastă. Iată-l:

„In esenta, Adunarea Generala a Judecatorilor a considerat ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiuliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura, iar pozitiile sale publice exprimate recent au lasat unui observator obiectiv impresia implicarii mai degraba in alte scopuri precum, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini decat a intereselor judecatorilor romani”.

Cine e ÔÇ£observatorul obiectiv” ? Au devenit judecătorii vâlceni oameni de ╚Ötiin╚øă în sens kantian ? Dar exprimarea ÔÇ£alte scopuri precum, fără a fi singurul” ce înseamnă ?

Judecătorii vâlceni au condamnat în mai multe rânduri ziari╚Öti. Probabil că, la acest capitol, sunt primii din ╚øară.

Tot fruntași sunt și la lipsa de comunicare cu presa.

Tot în frunte se află ╚Öi la capitolul transparen╚øă.

A╚Öa stând lucrurile, nu e de mirare că îl vor afară din CSM pe Dăni╚øe╚ø. Acesta vorbe╚Öte prea mult ╚Öi atentează astfel la spiritul de castă al judecătorilor.

Afară !


• Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Leave a Response