|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Judecătoria Râmnicu Vâlcea: 43 de instanţe au votat revocarea lui Danileţ din CSM 

Revoluţa judecătorilor continuă!

Judecătoria Râmnicu Vâlcea: 43 de instanţe au votat revocarea lui Danileţ din CSM

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, luni, 7 ianuarie. Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă. Demersul a fost iniţiat pe fondul disputelor privind alegerea noii conduceri a CSM.

43 de instanţe s-au pronunţat în favoarea revocării judecătorului Cristi Danileţ din Consiliului Superior al Magistraturii, 538 de judecători au votat pentru îndepărtarea acestuia din CSM, 110 împotrivă şi 63 s-au abţinut, ceea ce ridică problema legitimităţii sale în forul magistraţilor, se arată într-un comunicat de presă al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, citat de Mediafax.

„În urma declanşării procedurii de revocare a judecătorului Cristi Vasilică Danilţ din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a centralizat, până la acest moment, hotărârile adunărilor generale din 60 de instanţe din întreaga ţară, operaţiunea de centralizare continuând”, mai precizează sursa citată.

Luni, 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004.
Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că Danileţ „şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură”.

Adunarea a mai stabilit că poziţiile publice exprimate recent de Danileţ au lăsat unui observator obiectiv „impresia implicării mai degrabă în alte scopuri, fără a fi singurul, cel al promovării propriei sale imagini, decât a intereselor judecătorilor români”.

Demersul instanţei din Râmnicu Vâlcea a survenit scandalului generat de alegerea conducerii CSM, care a avut loc în 4 ianuarie, şedinţă în urma căreia procurorul Oana Schmidt Hăineală (fostul vicepreşedinte al Consiliului-n.r.) a fost aleasă cu majoritate de voturi (zece din 18) ca şef al magistraturii, contracandidatul său fiind judecătorul Mircea Aron de la instanţa supremă (care ar fi obţinut opt din zece voturi).

În paralel cu contestaţiile privind alegerea, în premieră, a unui procuror în fruntea CSM, au apărut dispute legate de funcţia de vicepreşedinte, candidatura fostului şef al CSM Alina Ghica fiind respinsă. În condiţiile în care niciun alt judecător nu s-a înscris în competiţie, Cristi Danileţ şi-a depus candidatura.

Potrivit cutumei CSM, dacă preşedintele acestui for este ales un judecător, vicepreşedintele trebuie să fie un procuror şi invers.

Leave a Response