|miercuri, octombrie 30, 2024
  • Follow Us!

Mircea Nadolu aduce câteva precizări cu privire la indemnizaţia de delegare 

• Mircea Nadolu aduce câteva precizări cu privire la indemnizaţia de delegare:

“Cei trei magistraţi de la BEJ nu au bază legală pentru a ameninţa cu plângeri penale prefectul”

Săptămâna trecută, au fost publicate mai multe articole în presă referitoare la neacordarea indemnizaţiei de delegare ce se cuvine membrilor Biroului Electoral de Circumscripţie Vâlcea care au calitatea de judecători, pe întreaga perioadă de funcţionare a BEJ Vâlcea pentru alegerile parlamentare. Pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acest caz, prefectul Mircea Nadolu precizează că pentru perioada de 77 zile, cât a funcţionat BEJ Vâlcea, plata indemnizaţiei de delegare la care avea dreptul fiecare membru s-a efectuat deja în data de 19 decembrie 2012, în sumă de peste 10 milioane de lei vechi, conform statului de plată semnat şi de membrii cu calitatea de judecători, nefiind cazul unui refuz de plată. Menţionăm că această plată s-a făcut pe lângă celelalte drepturi cuvenite, respectiv indemnizaţia de 85 lei pe zi de activitate, în sumă de 5.500 lei şi 770 lei protocol, rezultând că, fiecare magistrat a primit suma totală de circa 7.300 lei.

“Membrii BEJ cu calitatea de magistraţi, solicită plata indemnizaţiei de delegare de 2%, potrivit OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei. Dispozitiile Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prevăd: ┬½Pe perioada cât funcţionează birourile şi oficiile electorale, membrii acestora, statisticienii şi personalul tehnic auxiliar se consideră detaşaţi şi primesc o indemnizaţie stabilită prin hotărâre a Guvernului┬╗. În aplicarea acestor dispoziţii legale a fost adoptată HG. nr. 889/2012 privind aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, care, la art. 10 alin. 12, prevede următoarele: ┬½Pe lângă drepturile prevăzute, membrii birourilor electorale care domiciliază în alte localităţi din ţară beneficiază de indemnizaţia de delegare, precum şi de decontarea cheltuielilor de transport şi cazare, potrivit reglementărilor în vigoare care stabilesc aceste drepturi pentru personalul din instituţiile publice┬╗.

Precizăm că indemnizaţia de delegare şi de detaşare pentru personalul din instituţiile publice este reglementată de HG. 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului. Rezultă că indemnizaţia de delegare pentru membrii BEJ, care au calitatea de judecători, este cea prevăzută de HG nr. 1860/2006 deoarece activitatea desfăşurată este o activitate în exerciţiul autorităţii de stat în cadrul procesului electoral şi nu în calitate de magistrat deoarece, drepturile în această calitate, au fost asigurate în baza art. 10 alin. 1 din HG 889/2012 de către instituţiile la care sunt angajaţi, respectiv Tribunalul Vâlcea. Având în vedere faptul că, cei trei membri BEJ care au calitatea de magistraţi, au solicitat instituţiei noastre acordarea indemnizaţiei de delegare în baza art. 13 alin. 1 din OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei, indemnizaţie care se ridică la suma de 11.500 lei (115 milioane lei vechi) pentru fiecare membru cu calitate de judecător, s-a solicitat ordonatorului principal de credite – Ministerul Afacerilor Interne un punct de vedere formulat de Direcţia Generală Juridică.

Ministerul a precizat instituţiei noastre faptul că nivelul la care se decontează indemnizaţia de delegare este cel prevăzut de HG. nr. 1860/2006, deoarece legiuitorul nu face nici o diferenţiere între membrii biroului electoral de circumscripţie, aceştia având, începând cu data încheierii procesului-verbal de investire, aceleaşi drepturi şi obligaţii, indiferent de categoria lor profesională şi de legislaţia aplicabilă acestora în materie de salarizare, drept pentru care s-a apreciat că nu există temei legal pentru aplicarea diferenţiată a acestor dispoziţii. Precizăm că, în atare situaţie, cei trei magistraţi (foşti membri BEJ), nu au nici un fundament legal pentru a ameninţa cu plângeri penale prefectul judeţului, ministrul Afacerilor Interne şi chiar pe primul-ministru, ameninţări care s-au făcut constant pe întreaga perioadă de funcţionare a BEJ Vâlcea pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012”, a precizat Mircea Nadolu.

Leave a Response