|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Nereguli în declaraţia de avere a directorului economic de la CET Govora, Constantin Lepădat 

Nereguli în declaraţia de avere a directorului economic de la CET Govora, Constantin Lepădat

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, dar şi alte intituţii ale statului, ar avea suficiente motive să pună sub semnul întrebării sinceritatea şi corectitudinea conţinutului declaraţiilor de avere semnate de-a lungul ultimilor ani şi postate pe site-ul CET Govora de către directorul economic Constantin Lepădat. Pentru a le uşura munca funcţionarilor publici, cu atribuţii de control, publicăm concluziile la care am ajuns în urma unor investigaţii jurnalistice destul de aprofundate.

A avut balta peşte la CET Govora

Între declaraţia de avere din anul 2009 (data completării: 01.06.2009) şi cea din anul 2013 (data completării: 12.02.2013) există neconcordanţe evidente. În declaraţia din 2009, Constantin Lepădat a omis să menţioneze şi un teren intravilan de 499 mp situat în Bucureşti, achiziţionat în anul (atenţie!) 2005. Acest teren este trecut însă în declaraţia din 2013 a directorului economic de la CET Govora. Cu siguranţă că Lepădat se va putea justifica în acest caz. Sau nu! Soţii Constantin şi Carola Lepădat stau bine la capitolul proprietăţi imobiliare, chiar mai bine decât reiese din declaraţia de avere. Aşadar, aceştia mai deţin două terenuri în intravilanul localităţii Râmnicu Vâlcea, unul cumparat în 2002 (suprafaţă 1688 mp ÔÇô în zona Goranu) şi altul dobândit prin contract de vânzare cumpărare în 2010 (525 mp).

Și la capitolul locuinţe, situaţia este la fel de roz (a avut balta peşte la CET Govora, slavă Domnului!). Familia Lepădat deţine un apartament de 50 mp pe strada Regina Maria din Râmnicu Vâlcea (se pare că este vorba despre două apartamente pe aceeaşi scară, al doilea nefiind menţionat în declaraţie din motive ştiute doar de domnul Lepădat) şi o căsuţă în Bucureşti de 184 mp, pe strada Gheorghe Ionescu Siseşti, cumpărată în anul 2005, cu banul jos. Directorul de la CET Govora se plimbă cu un Land Rover, cu valoare de peste 40.000 euro.

Încurcături în creditele bancare

Oficial, familia Lepădat are doar două conturi la HVB Bank România (sold/valoare la zi: 24.000 RON) şi la BCR România (12.000 RON). Există în declaraţia de avere din anul 2009 şi trei credite, la trei instituţii bancare: Raifaissen Bank (contractat în anul 2004, scadent în 2024, valoare credit 21.170 euro, sold la 30.12.2008: 19.000 euro), HVB Bank România (contractat în anul 2005, scadent în septembrie 2025, valoare credit 45.000 euro, sold: 40.000 euro), CEC SA (contractat în anul 2007, scadent în august 2032, valoare credit 35.100 euro, sold: 34.300 euro). Interesant este faptul că în declaraţia de avere din 2013 (aferentă anului 2012) creditul de la CEC SA, de 34.300 euro a dispărut ca prin farmec. Probabil că directorul economic de la CET Govora a dat lovitura cu un bilet câştigător la Loto şi a putut să-şi acopere datoria bancară, cu vreo 20 de ani înainte de termenul scadent. Sau poate s-a întâmplat o altă minune. În declaraţia de avere, la capitolul datorii, Constantin Lepădat s-a încurcat în calcule şi de aceea apar mai multe ştersături şi corecturi.

Salariu mai mare decât miniştri

În privinţa câştigurilor salariale, Lepădat este un om fericit încasând de la CET Govora, într-un an peste 870 milioane lei vechi (mult mai mare decât un salariu de ministru!), în timp ce soţia a încasat doar 100 de milioane lei, în calitatea sa de administrator al unei societăţi care îi aparţine, SC Carols International SRL. Ambii soţi Lepădat au încasat din diverse închirieri, în anul 2012, suma de 270 milioane lei vechi, iar dintr-o răscumpărare de asigurare la ING suma de 110 milioane lei.

Vila de lux din Vlădeşti lipseşte din declaraţie

Foarte interesant este faptul că familia Lepădat locuieşte, de fapt, într-o somptuoasă vilă din comuna limitrofă muncipiului Râmnicu Vâlcea ÔÇô Vlădeşti, sat Priporu (foto), despre care spun că ar aparţine tatălui soţiei lui Constantin Lepădat. În consecinţă casa nu apare în declaraţia de avere. Vila are mai multe etaje – 400 mp, plus 2000 mp teren aferent. Valoarea casei depăşeşte şi în aceste vremuri de criză suma de 300.000 euro. Constantin Lepădat este un iubitor al sportului, tocmai de aceea şi-a amenajat un teren de tenis în curte, după toate standardele în materie. Ne îndoim că un om care toată viaţa a fost un umil electrician avea asemenea posibilităţi materiale! Este vorba despre tatăl doamnei Carola Lepădat. Și-atunci se pune întrebarea firească: de unde aţi avut bani, domnule Lepădat, pentru a amenaja această vila luxoasă plus amenajările exterioare? Întrebăm, nu dăm cu parul!

Oh, Carol, dragostea mea

Ziarul de Vâlcea investighează legăturile dintre firma SC Carols International SRL, care-i aparţine soţiei directorului economic şi unitatea economică CET Govora, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. În anul 2005 firma respectivă a înregistrat o cifră de afaceri de peste 6 miliarde lei vechi, dinÔǪ contracte de consultanţă. Vom reveni!

(Tiberiu Pîrnău)

Leave a Response