Primăria Râmnicului pregăteşte un tun imobiliar cu terenurile din jurul Pasajului “Tudor Vladimirescu”
•… Romeo Rădulescu strigă “hoţii!”
Primăria Râmnicului pregăteşte un tun imobiliar cu terenurile din jurul Pasajului “Tudor Vladimirescu”
Mai multe ore de discuţii şi dezbateri aprinse au fost luni, 11 martie 2013, în cadrul şedinţei Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea, la proiectul de hotărâre privind avizarea studiului de fezabilitate la obiectivul de investiţii “Arteră de legătură între bulevardul Nicolae Bălcescu şi bulevardul Tineretului, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran”. Până la urmă, consilierii locali au mai aprobat şi declanşarea procedurii de expropriere a 12 imobile (terenuri şi construcţii), cuprinse în coridorul de expropriere pentru acest obiectiv de investiţii, despăgubirile urmând să se ridice la suma totală de 2,9 milioane de euro. Despăgubirile privind exproprierea imobilelor afectate de realizarea obiectivului de investiţii se vor suporta din resurse proprii ale bugetului local şi din fondurile alocate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Într-un mesaj postat pe Faceebook, fostul primar al Râmnicului, Romeo Rădulescu, a declarat: “Tun imobiliar, marca USL. Am observat că pe site-ul primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea este anunţată o şedinţă extraordinară a Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea pentru astăzi 11 martie, ce are pe ordinea de zi aprobarea unor expropieri pentru realizarea acceselor la pasajul de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu. Acesta este unul dintre proiectele majore aprobate în anul 2012, dar am constatat că soluţia propusă acum este incompletă şi proiectul este făcut doar pentru a fi un tun imobiliar pentru posesorii de terenuri şi imobile din zonă. Astfel, prin realizarea acestei propuneri nu se rezolvă şi problema prelungirii Bulevardului Tineretului de la sensul giratoriu din zona Kaufland până la intersecţia cu strada Libertăţii. În acest context soluţia propusă nu poate primi finanţare prin POR, aşa cum spune că îşi doreşte actuala administraţie locală, acesta fiind motivul pentru care eu consider că este doar o afacere imobiliară. Având în vedere aspectele menţionate, am solicitat primarului Frâncu să analizeze soluţia tehnică propusă de vechiul Executiv local ce prevedea execuţia bretelelor fără expropieri. Nu poate fi neglijat nici faptul că în 2012 gradul de colectare a taxelor şi impozitelor a fost redus, 2013 se anunţă cel puţin la fel din acest punct de vedere, iar a cheltui banii publici, şi aşa puţini, pe expropieri este o soluţie nechibzuită cu consecinţe nefaste pentru dezvoltarea municipiului Râmnicu Vâlcea. În concluzie, am solicitat retragerea acestui punct de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din data de 11 martie 2013, reanalizarea acestuia şi iniţierea unei dezbateri publice pe acest subiect”. Să nu uităm însă că anii trecuţi, Romeo Rădulescu avea o variantă de realizare a Pasajului “Tudor Vladimirescu” care prevedea exproprierea unor terenuri care, “coincidenţă” aparţineau tot lui… Romeo Rădulescu.
Societatea Alfatop SRL va primi 1,36 milioane euro pentru 3.500 mp de teren şi 900 mp de construcţii
Revenind însă la şedinţa Consiliului Local de luni, consilierul municipal PDL Cosmin Constantinescu a ridicat două probleme. Prima a fost cea de legalitate: “Avem Ordonanţa de Urgenţă nr. 26/2012 a guvernului condus de Victor Ponta, privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărire a disciplinei financiare. La articolul 5 prevede: ┬½Autorităţilor şi instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, li se interzice efectuarea de cheltuieli pentru achiziţionarea sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate şi altor studii aferente obiectivelor de investiţii în oricare dintre următoarele situaţii: dacă în ultimii 5 ani bugetari au fost întocmite şi înregistrate în contabilitate studii având acelaşi obiect. În această situaţie se procedează la actualizarea studiilor existente┬╗. Noi avem un studiu de fezabilitate realizat de un arhitect vâlcean, este vorba de domnul Ciuruş, acum mai puţin de cinci ani. Din punctul meu de vedere, acest studiu nu este legal. Actualizarea trebuia făcută de acelaşi proiectant”, a spus consilierul Constantinescu. O altă problemă ridicată de consilierul PDL a fost cea privind neîncadrarea în termenul proiectului, acesta afirmând că perioada de îndeplinire a procedurilor legale se duce la peste trei ani, adică va ajunge în anul 2017, în condiţiile în care ultima plata trebuie efectuată până la 1 ianuarie 2015, fapt care, în opinia aleşilor locali ai PDL, arată că proiectul nu este fezabil. Primarul Emilian Frâncu a arătat că proiectul se va derula mult mai repede: “Noi am repartizat anume implementarea lui ca să se poată face o parte acum, o parte pe fondurile pe care le vom obţine pe fondurile pe care le vom obţine din 2014 până în 2020 pe POR, pentru că acest amplu program de absorbţie a fondurilor europene va continua. Și dacă nu începem o dată să facem proiecte mari, de anvergură atunci vom rămâne de ruşine. A face doar o supratraversare, deşi era mult mai bine şi avantajos să facem o subtraversare, doar pentru a satisface ambiţiile cuiva, nu cred că face cinste municipiului Râmnicu Vâlcea această lucrare simplă care, de fapt, crea două cocoaşe acolo, în zona podului de peste râul Olt. Soluţiile pe care noi le-am gândit, într-adevăr, sunt soluţii de anvergură. Tocmai pentru a economisi banul public le-am propus în aşa fel încât să nu afectăm bugetul local foarte mult”, a precizat primarul Emilian Frâncu.
După alte dispute aprinse, consilierii USL au mai aprobat şi declanşarea procedurii de expropriere a 12 imobile (terenuri şi construcţii), cuprinse în coridorul de expropriere pentru acest obiectiv de investiţii, despăgubirile urmând să se ridice la suma totală de 2,9 milioane de euro. Lista cu cele 12 imobile cuprinde: Compania Naţională Căile Ferate Române (valoare despăgubire 260.000 de euro), SC Alfatop SRL (1,36 milioane de euro), Maria Georgescu (5.300 euro), Filofteia Vulpeanu (110.000 euro), Colţoş Cristina şi Coltoş Ion (130.000 euro), SC OMV Petrom Marketing SRL (72.300 euro), Compania Naţională Căile Ferate Române (140.000 euro), SC OMV Petrom SA (400.000 euro), Compania Naţională Căile Ferate Române (100.000 euro), Elena Lăzăroiu (97.500 euro), Ene N. Ștefan şi Pascu Paraschiva (143.000 euro) şi Cimpoeru Mihai Florin (46.300 euro). Mai precizăm că SC Alfatop SRL deţine un teren de 3.500 mp şi o clădire de 900 mp în care a funcţionat sediul UNPR Vâlcea. Comisia care verifică dreptul de proprietate şi constată acceptarea sau, după caz, neacceptarea cuantumului despăgubirii de către proprietar sau titularii altor drepturi reale asupra imobilului supus exproprierii, numită prin dispoziţia primarului îşi va începe activitatea începând cu data de 18 martie 2013.
(Marian Dinu)