Profilul complet al procurorului Călin Nistor, noul şef al DNA: 45 de dosare instrumentate în şapte ani şi nicio achitare
Profilul complet al procurorului Călin Nistor, noul şef al DNA: 45 de dosare instrumentate în şapte ani şi nicio achitare
Procurorul Călin Nistor, delegat la conducerea DNA, a anchetat în cei şapte ani în care activează la DNA peste 45 de dosare de corupţie. Antonie Solomon (ex-PDL), Constantin Nicolescu (PSD), Ionel Manţog (ex-PNL), Dinel Staicu sau Cornel Penescu sunt câţiva dintre politicienii şi personalităţile trimise în judecată de procurorul Călin Nistor. În niciunul dintre dosarele sonore investigate de actualul şef al DNA instanţele nu i-au achitat pe inculpaţi şi nici nu au returnat dosarele. Procurorul Călin Nistor a fost nominalizat de procurorul general Daniel Morar drept unul dintre cei care pot conduce DNA.
Procurorul Călin Nistor are o vechime în magistratură de 17 ani. S-a alăturat structurii DNA pe 1 ianuarie 2006, iar de atunci a instrumentat peste 45 de dosare. În 2008 a fost numit procuror şef al DNA Piteşti. Călin Nistor a mai activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Călin Nistor a mai lucrat şi 4 ani ca avocat.
Potrivit datelor oficial puse la dispoziţie de către DNA, în dosarele instrumentate de către Serviciul Teritorial Piteşti instanţele nu au dispus achitări sau restituirea dosarelor. Într-un interviu consemnat în cartea „Eu votez DNA! – De ce merită să apărăm instituţiile anticorupţie”, semnată de Cristian Ghinea, procurorul Călin Nistor declara că din 2008 nu înregistrat la DNA Piteşti nici o achitare în dosarele de corupţie.
Inspecţia Judiciară a verificat şi modul în care DNA Piteşti a funcţionat sub conducerea procurorului Călin Nistor. În rapoartele Inspecţiei Judiciare se arată că „activitatea desfăşurată în perioada 2011 – primul trimestru 2012 poate fi apreciată ca fiind bună”. Inspecţia Judiciară a constat că la DNA Piteşti nu s-au constatat achitări sau restituiri de dosare. Inspecţia Judiciară a mai reţinut şi că s-au concentrat pe dosarele complexe, dar şi că au dat dovadă de iniţiativă, multe din cauze pronind de la sesizări din oficiu.
Pe lângă aceste calificative oficiale, Călin Nistor a fost şi unul dintre procurorii pe care procurorul general Daniel Morar i-a indicat drept eligibil pentru a conduce DNA. „Am mai spus despre colegii mei de la structura centrală (procurorii care au dus greul bătăliei anticorupţie) – Doru Țuluş, Lucian Papici, de colegii din structurile teritoriale – Călin Nistor de la Piteşti, Elena Botezan de la Cluj, de Laura Oprean, care acum conduce DNA-ul din postura de interimar… Sunt oameni care s-au expus în toţi aceşti ani. Sunt oameni care au rezistat presiunilor în toţi aceşti ani, au făcut dosare importante şi au obţinut şi rezultate în instanţă. Sunt oameni, cum ar veni, care s-au validat”, a declarat Daniel Morar într-un interviu la DigiTV
Ce dosare a intrumentat procurorul Călin Nistor
Dosarul „Mita de la PIC” – Antonie Solomon(ex-PDL). Î n 2010, Călin Nistor l-a trimis în judecată pe Antonie Solomon, pe atunci primarul PDL al Craiovei. În acest dosar, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a fost acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, unul dintre proprietarii lanţulului de magazine PIC. Banii ar fi fost plătiţi pentru a elibera autorizaţia de construcţie pentru un magazin PIC în Craiova, pe un teren aflat în litigiu, şi pentru a conecta noul hipermarket la reţeaua publică de transport în comun. Antonie Solomon, acum parlamentar, a petrecut şase luni în arest preventiv, în perioada martie-septembrie 2010. Dosarul a fost judecat pe fond la Tribunalul Argeş după care a fost strămutat la Tribunalul Galaţi iar pe 16 ianuarie dosarul a fost mutat la Curtea Supremă datorită faptului că Solomon a devenit parlamentar.
Dosarele baronului local Constantin Nicolescu (PSD). Procurorul Călin Nistor a fost cel care a intrumentat dosarele preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Pe 18 mai 2011, Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care l-au acuzat că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false. Acesta este primul dosar în care Nicolescu a fost trimis în judecată de către procurorul Călin Nistor. În acest caz Nicolescu este acuzat că a obţinut ilegal fonduri PHARE pentru reabilitarea unor şcoli din judeţul Argeş. Dosarul a fost judecat de Tribunalul Argeş, iar pe 14 februarie dosarul a fost strămutat la Tribunalul Bucureşti.
Pe 7 februarie a.c. Nicolescu fost deferit justiţiei, pentru fraudarea de fonduri europene destinate pentru reconstrucţia a două poduri despre care CJ a atestat că fuseseră afectate de inundaţiile din primăvara şi vara anului 2005, fapt nereal. Nicolescu va fi judecat, alături de alte zece persoane, pentru o fraudă de 1,2 milioane de euro. Și acest dosar a fost instrumentat de către procurorul Călin Nistor. Dosarul este judecat de Curtea de Apel Bucureşti.
Dosarul „Strămutaţii de lux”, Ionel Manţog- condamnare 5 ani cu executare. Actualul şef al DNA a instrumentat dosarul fostului secretar de stat Ionel Manţog (PDL). În 9 iulie, Ionel Manţog şi fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe, au fost condamnaţi de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul „Strămutaţilor de lux”, decizia fiind definitivă. Fostul lider al PDL Gorj Ionel Manţog a fost încarcerat în 2012
Manţog şi Vulpe au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2006. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu Jiu, în cartierul Primăverii.
Dosarul „sponsorizări ilegale” – Morega: 3 ani cu suspendare. Fostul deputat PNL Dan Ilie Morega a fost şi el condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar instrumentat de către Călin Nistor. În 27 mai 2011, Dan Ilie Morega a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în legătură cu sponsorizări nelegale şi obţineri de foloase pentru PNL, în perioada în care acesta era preşedintele filialei Gorj a Partidului Naţional Liberal.
Potrivit DNA, în perioada septembrie 2005 – martie 2007, Morega Dan Ilie, în calitate de preşedinte al filialei Gorj a PNL, şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine foloase necuvenite pentru partid. Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau instituţii publice sau societăţi comerciale cu capital integral de stat şi au constat în sume de bani destinate finanţării campaniei pentru alegerile europarlamentare programate să înceapă iniţial la data de 13 aprilie 2007. Sumele pretinse au totalizat, potrivit procurorilor, aproximativ un miliard lei vechi, în caz de refuz şefii instituţiilor fiind ameninţaţi cu retragerea sprijinului politic al partidului.
Banca Internaţională a Religiilor – Dinel Staicu 7 ani cu executare. În noiembrie 2006, Dinel Staicu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. În dosarul anchetat de procurorul Călin Nistor, Dinel Staicu a fost acuzat că a obţinut fraudulos banii de la BIR. Potrivit rechizitoriului, din banii obţinuţi fraudulos de la BIR, Staicu a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Staicu a fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcţia de preşedinte-director general pe Vasile Șalapa.
Sorin Pandele (PDL), condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Fostul deputat PDL Sorin Andi Pandele a fost condamnat pe fond de Curtea Supremă la trei ani de închisoarea cu suspendare pentru corupţie. În 2010, Pandele a fost trimis în judecată pentru corupţie şi abuz în serviciu, fapte comise în perioada în care a deţinut funcţia de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Argeş. Potrivit rechizitoriului, în 27 septembrie 2007, în baza unei înţelegeri anterioare, Sorin Pandele ar fi primit de la Elena Păun suma de 190.000 de lei „pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de director al OCPI Argeş, în sensul emiterii, în mod nelegal, a unui titlu de proprietate”. Acest dosar a fost intrumentat tot de către procurorul Călin Nistor.
Dosarele „mită în fotbal”: Penescu 3 ani cu suspendare pe fond. În 2009, DNA Piteşti, respectiv procurorul Călin Nistor, a anchetat trei dosare privind fraudele din fotbal. În aceste dosare au fost trimişi în judecată Cornel Penescu, acţionar al clubului FC Argeş, dar şi arbitrii Ionică Serea, Sorin Corpodean, precum şi Florin Prunea. Vezi aici şi aici detalii despre dosare.
Într-unul dintre dosare, Cornel Penescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe fond, iar în cel de al doilea dosar încă nu a fost emisă o soluţie.
Pe lângă aceste dosare, procurorul Nistor a mai trimis în judecată un director din cadrul Ministerului Sănătăţii, un director de la Garda Financiară, pe fostul director general Transgaz, ofiţeri de poliţie şi avocaţi corupţi.
(Gandul.info)