Fraţii Boureanu au căpuşat OLTCHIM
“Ziarul de Vâlcea” şi “Evenimentul Zilei” au avut dreptate: fraţii Boureanu au căpuşat OLTCHIM
Afacerile fraţilor Boureanu cu combinatul vâlcean vor fi prezentate în cadrul unei anexe a raportului privind cauzele care au adus combinatul în această stare. Cristian Boureanu, fost deputat PDL, s-a retras din firma Ramplast, deţinută de fratele său, Sorin. Raportul privind cauzele insolvenţei Oltchim, prezentat de avocatul Gheorghe Piperea, care asigură administrarea judiciară a combinatului, a confirmat ceea ce “Evenimentul Zilei” şi “Ziarul de VâlceaÔÇ£ au scris în repetate rânduri. Vor urma anexe în care vor fi prezentate cauze noi, între care şi relaţia comercială a Oltchim cu fraţii Sorin şi Cristian Boureanu, a spus Piperea pentru EVZ. Pe 21 septembrie 2012, Evenimentul Zilei a relatat modul în care aceştia au făcut afaceri cu Oltchim, asigurând, între altele, distribuirea profilelor combinatului. Nu a apărut nici o acuzaţie penală împotriva acestora. Din punct de vedere moral, însă, se poate vorbi de o inginerie comercială, bazată poate şi pe mită şi pe trafic de influenţă politic.
Ce vom citi în anexă…
“Am descoperit că firma acestora avea acelaşi nume cu cel al diviziei de profile al Oltchim, fără însă să se fi achitat combinatului sume din drepturile pentru marca înregistrată”, a spus Piperea pentru EVZ. Concret, divizia de profile PVC a Oltchim se numea Ramplast, iar firma fraţilor Boureanu – Ramplast Distribuţie, a spus Piperea.
Cristian Boureanu nu a putut fi contactat de EVZ. În schimb, fratele acestuia, deţinătorul Ramplast, ne-a declarat: “Eu am înregistrat primul la OSIM marca Ramplast pentru feronerii şi accesorii”. Ramplasat are însă şi datorii la Oltchim. Potrivit acestuia, relaţiile comerciale cu Oltchim s-au încheiat în decembrie 2011, dar în baza unei anexe la contract au continuat şi anul trecut. “Avem datorii la combinat de aproape un milion de lei pentru că, la rândul nostru, avem de recuperat de la clienţi circa 900.000 de lei”, a spus Sorin Boureanu.
O relaţie de durată
Ramplast este doar una din firmele prin care fraţii Boureanu au făcut afaceri cu Oltchim, prin bunăvoinţa fostului director Constantin Roibu, după cuma scris deja EVZ. Societatea a avut, din contractul cu SC Oltchim SA, o cifră de afaceri în continuă creştere: de la 1,9 milioane lei în 2006, la 4,984 milioane lei în 2007, şi la 7,799 milioane lei în 2008. În 2009, vânzările firmei au crescut cu 65 miliarde lei vechi, dar nu a plătit nici o datorie către furnizor – scriau ziariştii de la “Ziarul de Vâlcea”, cei care au tras primii semnalul de alarmă asupra contractelor păguboase încheiate de managerul de la Oltchim. Cristian Boureanu s-a retras din firma Estepan SA Râmnicu Vâlcea în 2010, iar în alte două societăţi a rămas cu o cotă mică din acţiuni, afacerile fiind continuate doar de fratele său. Sorin Boureanu a rămas doar cu Ramplast şi cu Topanel.
Tranzacţii comerciale controlate de management
Potrivit raportului prezentat de Gheorghe Piperea, Oltchim a încheiat, în condiţii defavorabile, contracte firme în care acţionar era chiar Constatin Roibu, directorul general care şi-a legat timp de 20 de ani numele de Oltchim, sau interpuşi ai acestuia, dar şi lideri sindicali, cum este cazul lui Mihai Diculoiu. Mecanismul de căpuşare intervenea atât pe partea de furnizare, cât şi în distribuţie. Concret, firmele livrau către Oltchim materie primă la suprapreţ. Ulterior, achiziţionau produsul finit la un tarif egal cu costul producătorului, pentru a îl vinde apoi la preţul pieţei. Cumpărarea la suprapreţ şi vânzarea la un tarif egal cu costul de producţie au contribuit, în anii 2009 – 2012, la pierderile de peste un miliard de lei. Angajaţii combinatului erau răsplătiţi prin sporuri consistente. Sistemul de sporuri acordate includea un fond de premiere – 2% din fondul de salarii consumat, un fond de stimulare – 10% din profitul net realizat, un fond destinat acţiunilor social- culturale şi sportive – 2% din cheltuielile cu salariile. Fondul de salarii a crescut în perioada de criză 2009 -2012 cu circa 25%, până la 111 milioane lei. Păgubos a fost pentru Oltchim şi contractul cu OMV Petrom. În 2009 – 2011 Oltchim a preluat de la OMV printr-o tranzacţie de 44,5 milioane de lei instalaţii “necesare procesului de producţie”. Acestea foloseau însă prelucrării benzilei “nafta”, livrată de Arpechim. Odată ce Arpechim a fost închisă de Petrom, instalaţiile au devenit inutile.
Sursa: Evz.ro