|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Ministrul Sănătăţii se opune redeschiderii Spitalului din Bălceşti, ca unitate juridică distinctă 

• Chiar dacă a crescut indicele de mortalitate infantilă în zonă,

Ministrul Sănătăţii se opune redeschiderii Spitalului din Bălceşti, ca unitate juridică distinctă

Luna trecută, senatorul PSD Laurenţiu Coca a adresat în plenul Parlamentului o întrebare ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe tema redeschiderii Spitalului orăşenesc Bălceşti. “Spitalul Orăşenesc Bălceşti a fost nominalizat potrivit Anexei nr. 2 la Hotărârea de Guvern nr. 212/2011 pentru aprobarea programului de interes naţional ┬½Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice┬╗. De la desfiinţarea spitalului (martie 2011) şi până în prezent, în localităţile care erau arondate acestuia, a crescut în mod semnificativ numărul de decese şi s-a înregistrat cel mai mare indice de mortalitate infantilă din judeţul Vâlcea – aproape 20%, cu mult peste nivelurile din zonele Râmnicu Vâlcea (4,39%) şi Drăgăşani (7,18%). Având în vedere că spitalul ar putea asigura servicii medicale în regim de spitalizare continuă pentru afecţiunile acute ale unei populaţii de circa 55.000 de locuitori, vă rog, domnule ministru, să analizaţi posibilitatea redeschiderii spitalului din Bălceşti”, se spune în întrebarea senatorului PSD de Vâlcea.

În răspunsul transmis zilele trecute de ministrul Sănătăţi, Eugen Nicolăescu, se menţionează următoarele: “Prin HG nr. 647/2011, Spitalul orăşenesc Bălceşti a fost desfiinţat, iar autoritatea publică locală a agreat accesarea programului de interes naţional ┬½Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice┬╗. Totodată, în conformitate cu OMS nr. 1144/2011 pentru aprobarea normelor metodologice de organizare şi funcţionare a centrelor de sănătate multifuncţionale, a fost solicitată înfiinţarea Centrului de sănătate multifuncţional Bălceşti, ca unitate fără personalitate juridică, în structura Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, existând acordul pentru această structură din partea Consiliului Local al oraşului Băiceşti şi avizul sanitar de principiu al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Vâlcea, comunicat Consiliului Judeţean Vâlcea. Înfiinţarea Centrului de sănătate multifuncţional Bălceşti a fost făcută în parte în spaţiile aparţinând fostului spital, având intrare separată faţă de intrarea Căminului pentru persoane vârstnice. Structura acestuia cuprinde: 13 paturi de spitalizare de zi, punct de lucru al UPU – al Spitalului Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vălcea, cabinete în specialităţile medicină internă, pediatrie şi obstetrică ginecologie, laborator analize medicale (ca punct de lucru al laboratorului de analize medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea), laboratorul de radiologie şi imagistică medicală (ca punct de lucru al laboratorului de radiologie şi imagistică medicală al Spitalului Judeţean de Urgenţa Râmnicu Vâlcea).

De asemenea, vă facem cunoscut că, la evaluarea efectuată de către reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, s-a avut în vedere ultima structură organizatorică a unităţii, ultimele date privind încadrarea cu personal, modul de acoperire, funcţionalitatea şi numărul liniilor de gardă, capacitatea unităţii de rezolvare a cazurilor mai complexe, elementele tehnico-funcţionale ale spitalelor şi dotarea cu echipamentele medicale necesare desfăşurării actului medical, s-a precizat că la Bălceşti nu se poate desfăşura activitate de spital, recomandându-se organizarea unui centru de sănătate multifuncţional. Deci, în localitatea Bălceşti, există medici de familie, o substaţie de ambulanţă, un centru de sănătate multifuncţional fără personalitate juridică, în structura Spitalului Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea şi un cămin pentru bătrâni. Din datele transmise de către DSP Vâlcea, la sfârşitul anului trecut, s-a intenţionat şi organizarea unui centru de permanenţă, dar acest lucru nu s-a putut realiza deoarece nu a avut sprijinul administraţiei publice locale. Considerăm că, în acordarea serviciilor medicale, sunt importante infrastructura şi resursele umane existente pentru a se putea organiza structuri funcţionale care să asigure servicii adecvate şi prompte, în condiţii de siguranţă, fară a întârzia pacientul să ajungă în timp util într-o unitate sanitară corespunzătoare patologiei şi gravităţii afecţiunii pe care o prezintă acesta. Înfiinţarea unor structuri doar pe hârtie, parte dintre acestea ştiindu-se că nu pot deveni funcţionale la parametrii optimi, din diverse motive, nu pot duce la îmbunătăţirea asistenţei medicale”.

(Petre Coman)

Leave a Response