|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Preşedintele CJ Ion Cîlea către Cristian Buican: “Ciocul mic, domn deputat!ÔÇ£ 

USL la Vâlcea: o poveste ce a fost şi nu mai este…

Preşedintele CJ Ion Cîlea către Cristian Buican: “Ciocul mic, domn deputat!ÔÇ£

La începutul primei sesiuni parlamentare am prezentat senatorilor şi deputaţilor de Vâlcea un pachet de probleme cu care se confruntă administraţiile publice judeţene şi locale cu dorinţa firească de a folosi pârghiile legislative şi demersurile lor de lobby în găsirea unor soluţii oportune şi operative. Trebuie să recunosc astăzi şi să apreciez receptivitatea pe care au manifestat-o în sensul sus-amintit senatorii Dan Niţu, Adrănel Cotescu şi Laurenţiu Coca, precum şi deputaţii Constantin Rădulescu, Traian Dobrinescu sau Aurel Vlădoiu prin declaraţiile, interpelările şi intervenţiile directe la instituţiile centrale ale statului, demonstrând prin acţiunile lor că, într-adevăr, doresc să întindă o mână de ajutor autorităţilor locale şi cetăţenilor care i-au trimis să-i reprezinte în Marele Sfat al ţării.

Din acest punct de vedere, mai puţin am simţit ajutorul din partea distinsului nostru coleg politic, deputatul Cristian Buican care pare-se că s-a specializat numai în a da sfaturi. De pe această poziţie, de exemplu, ne-a recomandat să rezolvăm problema salvării Clinicii de Balneofizioterapie Călimăneşti prin încheierea unui parteneriat public-privat. Mulţumesc pentru sfat, însă această soluţie pe care am încercat s-o punem în operă timp de 2 ani nu poate fi aplicată pentru simplul motiv că Legea parteneriatului public-privat este un act normativ strâmb şi inoperabil care mai mult încurcă iniţierea unor parteneriate pe baza prevederilor respectivei legi. Aş aprecia mult aportul domnului Buican dacă s-ar preocupa de modificarea acestei legi. De aceea, mulţumesc încă o dată pentru sfat, dar noi am găsit deja între timp o rezolvare mult mai potrivită.

Tot în sfera sfaturilor s-a postat domnul deputat Cristian Buican şi în cazul aplicării normelor şi principiilor legale care statuează funcţionarea sistemului de administraţie locală. Într-una din conferinţele sale de presă m-a admonestat că dau importanţă problemelor de salubrizare a localităţilor, domnia sa afirmând că ÔÇô îl citez din memorie: “localităţile judeţului nu au nevoie de recomandări legate de curăţenie şi igienizare”. Reproşul său mă face să cred că are serioase lacune în cunoaşterea legilor, ceea ce pentru un deputat nu este deloc confortabil. Pentru a-l convinge, îi sugerez să citească art.2, alin (2) din Legea nr.515/2002 care precizează fără echivoc: “Organizarea, derularea şi participarea la activităţile edilitar-gospodăreşti constituie o obligaţie permanentă a consiliilor judeţene, a consiliilor locale şi a primăriilor”. Iar dacă nu l-am convins cu această precizare, îi mai recomand să citească şi art.3 al aceleiaşi Legi: “Consiliile judeţene şi consiliile locale, precum şi primarii răspund de organizarea, conducerea, îndrumarea, coordonarea şi controlul întregii activităţi de gospodărire şi înfrumuseţare a localităţilor, de păstrarea ordinii şi curăţeniei în oraşele şi comunele ţării”.

Prin urmare, rugămintea pe care am adresat-o primarilor de a se implica în igienizarea localităţilor nu este un capriciu şi o ignorare a altor probleme importante. Am făcut acest lucru din dorinţa şi buna intenţie de a-i feri pe primari de consecinţele nerespectării Legii nr.515/2002 care pot atrage contravenţii usturătoare pentru ei, respectiv amenzi de la 500 la 3.500 lei, aşa cum se stipulează în art.21 al sus-numitei legi.

Sunt foarte departe de mine gândul şi intenţia de a intra în vreo dispută cu colegul meu de alianţă, deputatul Cristian Buican, vreau doar să subliniez că am experienţă şi expertiză în administraţia terito-rială, aşa încât nu de sfaturi duc lipsă, ci de ajutor concret, calificat şi dezinteresat. Să lăsăm sfaturile şi acuzaţiile pe seama opoziţiei!

Dr. Ing. Ion Cîlea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

NR ÔÇô Titlul ne aparţine

Leave a Response